Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, szymonidas9 napisał:

Wszystko fajnie ale po paleniu zbożem pięć jest starsznie zalepiony taka jakby smołą której nie czorta nie idzie doczyscic, mowa o piecu na eko groszek z podajnikiem

za niska temperatura spalania -nie wazne czego, minimum to 50pare ,najlepiej  60 ustawic.

2 godziny temu, Strongman napisał:

O jak wszyscy benda tak palić to siarki nie trzeba będzie kupować.

ze 20 lat temu to siarki u nas  wpowietrzu nie brakowalo ale zalozyli filtry na elektrowniach i trzeba kupowac.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, v11 napisał:

Normalnie suszarnia ma system czyszczenia i kwestia tylko kiedy włączy się czyszczenie jak od razu to ten odpad jest mokry jak po jakimś czasie to jest prawie suchy -po trochu dzień za dniem tydzień za tygodniem kupka rośnie na koniec idzie to do dosuszenia i po problemie -jedni to sprzedają dla kur inni wywożą na pola a jak spalam ja tam jestem sknerą niewiele się marnuje jak można to przetworzyć  

Palisz samym odpadem z kukurydzy, w piecu na ekogroszek żmijka to poda , wątpie, jak można ten pył wysuszyć w suszarni , chyba jakaś bardzo małai w przewożnej susarni , w stacjonarnej nie da rady

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

mocznik 3600 importowany drobną granula, saletra 3750, npk 8-20-30 4250, fosforan 10-46 4300, sól 3950, i sól 37% plus siarka wapno magnez 3000zl, ceny przy zamówieniu 4-5 ton

Opublikowano
4 godziny temu, salata96 napisał:

żadnej budowie wszędzie zarobisz u nas jest duża strefa ekonomiczna i nie tylko jest mnóstwo stolarzy a w drugim kierunku agro masz i inni co robią maszyny więc takie pisanie jak napisałeś to chyba totalne bezrobocie u cb bo jak ja mam za***rdalac w polu i wziasc z tego 1 zł za Clay rok to wolę iść do roboty i zarobić te 4 tys i mam co miesiąc kasę na koncie

Całe szczęście pokolenie rocznika 2000 to nic nie robi za darmo, dlatego obawiam się o swoje życie. Każdy kto widzi upływający czas i otaczający nas świat może mieć obawy o pomoc i bezinteresowność, poziom obsługi za pieniądze też pozostawia wiele do życzenia...

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, miwigos napisał:

Palisz samym odpadem z kukurydzy, w piecu na ekogroszek żmijka to poda , wątpie, jak można ten pył wysuszyć w suszarni , chyba jakaś bardzo małai w przewożnej susarni , w stacjonarnej nie da rady

Jeśli znasz się na rzeczy, odpowiedz bliźniemu,
a jeśli nie, rękę twą połóż na ustach! - cyt. mądrość Syracha- jeżeli w ogóle coś ci to mówi warto przeczytać  raz w miesiącu lub raz na pół roku  i po ziarenku się zmieniać ale to nie łatwe nawet dla takiej" łajzy" jak ja- choć na pewno jestem antyklerykałem 

Edytowane przez v11
  • Like 1
Opublikowano

Panowie informacja dnia Suszowe juz mam naliczone i dostałem decyzje do ręki bo musiałem do arimr jeździć pare podpisów zrobić i odrazu dali decyzje. Podsumowując 2600zl jest wyliczone do zapłaty. Dobre i to tym bardziej że tu mówili że trzeba do ołtarza iść żeby cos wyplacili a ja kawaler ale jak widać nie trzeba :)

• Thanks 3
Opublikowano
Dnia 12.12.2022 o 20:57, GBRL napisał:

Nie prawda, on się rozchodzi szybciej niż płynie do nas do portu. Cena jest niższa, bo tam gdzie jest produkowany gazu jest ponadto. No i producenci mają lepszą marżę sprzedając taki mocznik niż sprzedać sam gaz. W ostatnich kilku latach sam Katar odpalił chyba ze 2 nowe fabryki azotu. Tych fabryk na świecie powstało w ciągu 2 lat może z 8. No i zanim taki mocznik wyjedzie ze statku na kołach musi być zbadany w stacji chemicznej. Opłaca się cło i inne daniny których akurat nie znam i dopiero urząd celno-skarbowy wypuszcza towar ze statku. Jakby nie było parametrów to musiałby wrócić stamtąd skąd przybył, więc nikomu to na rękę. Każdy nawóz importowany jest lepiej przebadany niż nasz krajowy 

Jaka piękna gadka przedstawiciela. 3 lata temu robiłem badania ultry. Nie dość, że wartości niższe niż producent podaje to jeszcze rozpuszczalność wyszła tragiczna. To jak to jest z tymi badaniami zagranicznych produktów? Możesz powtórzyć?

Opublikowano
6 godzin temu, v11 napisał:

Odpad po suszeniu kuku, sypany na przyczepe , częściowo zapleśniał ,  sama łuska , chyba że masz suszarnie przewożną tam są sita i te drobne grudki idą w odpad odzielnie , wtedy to saplisz , u mnie zostaje to w kukurydzy

Opublikowano
13 godzin temu, v11 napisał:

Pracować i zarobić żadna sztuka bo są tacy co w miesiącu przepracowują dwa i maja wypłatę .Ale znaleźć taką pracę która cię satysfakcjonuje i nie męczy to jest sztuka 

Nie męczy praca to trzeba  zostać , Mafiozem .

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Sphinxi1 napisał:

Jaka piękna gadka przedstawiciela. 3 lata temu robiłem badania ultry. Nie dość, że wartości niższe niż producent podaje to jeszcze rozpuszczalność wyszła tragiczna. To jak to jest z tymi badaniami zagranicznych produktów? Możesz powtórzyć?

Nie poczuj się podpuszczany -Pokaż te badania -Napisać można zrobić to co innego i nie wierzę że wyłożyłeś  po prawie 1000 zł poza tym gdybym ja zrobił badania i nie wyjdzie zgodnie z deklaracją to bez rozterek żądam od dostawcy obniżenia ceny lub odszkodowania .Nie bronię PHOS AGRO ale przez lata najwyższa jakość  szczególnie ULTRA BLACK  i ULTRA KALI .Taka firma (choć ruska) nie pozwoli sobie zawrócenia statku bądź renegocjacji cen bo coś tam brakuje .Wysyłając zboże za granicę czy na większą odległość zawse jest dylematże będą świrować a kost transportu jest spory .Dawaj te badania i zaraz przepraszam za podejrzenia 

Edytowane przez v11
Opublikowano
15 minut temu, miwigos napisał:

Odpad po suszeniu kuku, sypany na przyczepe , częściowo zapleśniał ,  sama łuska , chyba że masz suszarnie przewożną tam są sita i te drobne grudki idą w odpad odzielnie , wtedy to saplisz , u mnie zostaje to w kukurydzy

Ok plewy to ani energia a i objętość i wilgotność nie pozwala z tym wiele  zrobić .Zostawiasz w kukurydzy ok twój zysk kilkaset kg lub kilkanaście ton jesteś do przodu w zależności od skali Ja to odsiewam bo na pryzmie  przy przechowywaniu np ponad 6 miesięcy  i wilgotności ok 14% /14,5% jak będzie z pyłem nie ma siły będzie porażone miko toksynami a nawet spleśnieje takim zielonym grzybem a to już widać na oko i po zapachu  i jesteś po biznesie (oczywiście pryzma ciut wyższa niż do kolan )

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Mateusz1q napisał:

Galan zapomniałeś tabletek dzisiaj

Ludziom w d*pach się przewraca , z praca tylko narzekają , połowa powinna stracić pracę to by nie marudzili .

W urzędach siedzą i 5 osoba coś tam bardziej kumata i narzekają bo ludzie się pytają .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
13 minut temu, Mateusz1q napisał:

Galan zapomniałeś tabletek dzisiaj

Choć mi nie raz już na forum mi  dopier...olił  po co to prowokowanie ? Mógłbym się przyłączyć ale jaki powód dla rozrywki -poprawy humoru ?

5 minut temu, galan99 napisał:

Ludziom w d*pach się przewraca , z praca tylko narzekają , połowa powinna stracić pracę to by nie marudzili .

A ty kolego co byś zrobił gdybyś stracił pracę? -każdy ma prawo do życia nawet menel i każdy chce więcej taka już natura człowieka .A z rolników się naśmiewają że kupują dzieciom za małe trzewiki żeby od młodości uczyły się narzekać .

Ale do nawozów już biorą gaz z magazynów i jeszcze nie przeżyli tej zimy a już kreślą problemy z gazem  na przyszłą zimę a Panowie prorokujecie spadki cen?proszę mi to wyjaśnić na jakiej podstawie  

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, v11 napisał:
41 minut temu, Sphinxi1 napisał:

Nie poczuj się podpuszczany -Pokaż te badania -Napisać można zrobić to co innego i nie wierzę że wyłożyłeś  po prawie 1000 zł poza tym gdybym ja zrobił badania i nie wyjdzie zgodnie z deklaracją to bez rozterek żądam od dostawcy obniżenia ceny lub odszkodowania

Czy przy wynikach badania była napisana niepewność pomiarowa? Jeśli po jej uwzględnieniu uzyskany wynik nie mieścił się w wartościach podanych na ateście/deklaracji to muszę się zgodzić z RU68, miałeś wszystko by żądać rekompensaty. 

A wyniki tych badań też chętnie zobaczę☺

Opublikowano
46 minut temu, v11 napisał:

Ok plewy to ani energia a i objętość i wilgotność nie pozwala z tym wiele  zrobić .Zostawiasz w kukurydzy ok twój zysk kilkaset kg lub kilkanaście ton jesteś do przodu w zależności od skali Ja to odsiewam bo na pryzmie  przy przechowywaniu np ponad 6 miesięcy  i wilgotności ok 14% /14,5% jak będzie z pyłem nie ma siły będzie porażone miko toksynami a nawet spleśnieje takim zielonym grzybem a to już widać na oko i po zapachu  i jesteś po biznesie (oczywiście pryzma ciut wyższa niż do kolan )

Firmy skupowe suszą w suszarniach o ruchu ciągłym , wentylatory wyciągają tylko pył i nic im się nie psuje

Opublikowano
1 godzinę temu, Poznaniak napisał:

Polski mocznik z inhibitorem 4200,

gdzie?

1 godzinę temu, v11 napisał:

Choć mi nie raz już na forum mi  dopier...olił  po co to prowokowanie

Wciągu półtora miesiąca, to on taki?

1 godzinę temu, v11 napisał:

A z rolników się naśmiewają że kupują dzieciom za małe trzewiki żeby od młodości uczyły się narzekać .

🤣 o tym to nie wiedziałem.

Opublikowano

Reszta zamówionych nawozów dojechała. Kończę ze spekulacją czy będzie taniej czy drożej. Saletra i sól potasowa, a wcześniej kupiony kizeryt, superfosdar i polifoska 6. 

IMG_20221215_111528.jpg

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v