Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał:

Na razie to tak jak ci pisałem , Założyć profil zaufany , pózniej wchodzisz na zgłoś szkodę rolniczą 2022 , i przechodzisz cały proces - potem to wysyłasz do urzędu wojewódzkiego , musi ci się na końcu pokazać słowo SUKCES , to znaczy że wszystko poszło dobrze . Po kilku dniach logujesz się profilem zaufanym na tej stronie zgłoś szkodę i jeśli ci już odesłali protokół i kalkulację , to sobie to drukujesz , następnie drukujesz sobie formularz wniosku o pomoc -wypełniasz dołączasz protokół i kalkulacje - składasz w oddziale  powiatowym arimr -dostajesz potwierdzenie - i finito 

Dzięki za pomoc 

Opublikowano
33 minuty temu, mysza103 napisał:

Na razie to tak jak ci pisałem , Założyć profil zaufany , pózniej wchodzisz na zgłoś szkodę rolniczą 2022 , i przechodzisz cały proces - potem to wysyłasz do urzędu wojewódzkiego , musi ci się na końcu pokazać słowo SUKCES , to znaczy że wszystko poszło dobrze . Po kilku dniach logujesz się profilem zaufanym na tej stronie zgłoś szkodę i jeśli ci już odesłali protokół i kalkulację , to sobie to drukujesz , następnie drukujesz sobie formularz wniosku o pomoc -wypełniasz dołączasz protokół i kalkulacje - składasz w oddziale  powiatowym arimr -dostajesz potwierdzenie - i finito 

@Michal014d No jeśli ktoś nie składa o dopłaty , to przecież logiczne że nie może się o to starać , bo jak będziesz wypełniał szacowanie , to się musisz zalogować tak jak do e-wniosku , i ci automatycznie zaciągnie te działki co podawałeś do dopłat, A co do osób , to pisz tych którzy mieszkają z tobą w domu , bo tu raczej gołej kartki nie może być , jak masz rodziców to pisz ich , jak brat , siostra to też ich pisz . 

@mysza103 a jak to jest z żoną? ona jest traktowana jako współwłaściciel gospodarstwa i wypełnia to oświadczenie, czy nie? 

Opublikowano
49 minut temu, mysza103 napisał:

@Michal014d No jeśli ktoś nie składa o dopłaty , to przecież logiczne że nie może się o to starać , bo jak będziesz wypełniał szacowanie , to się musisz zalogować tak jak do e-wniosku , i ci automatycznie zaciągnie te działki co podawałeś do dopłat, A co do osób , to pisz tych którzy mieszkają z tobą w domu , bo tu raczej gołej kartki nie może być , jak masz rodziców to pisz ich , jak brat , siostra to też ich pisz . 

Nie no o oszacowanie to juz wysłałem pare dni temu. Teraz zastanawiam sie jak pozniej ten wniosek złożyć jak mi uznaja susze. Chodzi mi bardziej o zgode współwłaścicieli kiedy jest ona potrzebna bo nie wszystkie hektary sa na mnie fizycznie ale na wszystko biore ja dopłaty. A z rodzina to jak cos to wpisze w takim razie obydwoje rodziców i tyle.

Opublikowano
29 minut temu, odrion napisał:

@mysza103 a jak to jest z żoną? ona jest traktowana jako współwłaściciel gospodarstwa i wypełnia to oświadczenie, czy nie? 

No ja nie wiem jak u ciebie jest z żoną, bo aż dziw że nie wiesz czy macie wspólnotę majątkową czy nie. 

14 minut temu, Michal014d napisał:

Nie no o oszacowanie to juz wysłałem pare dni temu. Teraz zastanawiam sie jak pozniej ten wniosek złożyć jak mi uznaja susze. Chodzi mi bardziej o zgode współwłaścicieli kiedy jest ona potrzebna bo nie wszystkie hektary sa na mnie fizycznie ale na wszystko biore ja dopłaty. A z rodzina to jak cos to wpisze w takim razie obydwoje rodziców i tyle.

Dzierżawy oczywiście nie mają znaczenia czyje są , bardziej chodzi o to że jak zaczynałeś gospodarzyć to ARiMR nadawała ci numer gospodarstwa , i tam np wpisowałeś   czy sam prowadzisz gospodarstwo czy wpisałeś kogoś jako  współwłaściciel. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, mateo105 napisał:

Na grunty dzierzawione na ktore pobiera sie doplaty tez mozna skladac suszowe?

Tak, oświadczenie i podpis wlasciciela potrzebny. Możliwe że coś też zechce jak dowie się o takim dodatku🙆‍♂️

Co do samotnych rolników czy kawalerów...tu macie napisane jasno dla kogo ta pomóc i dlaczego nie dla kawalerów.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/pomoc-suszowa-tylko-dla-rodzin-czy-samotny-rolnik-nie-dostanie-10-tys-zl-wsparcia/

Opublikowano
7 godzin temu, mysza103 napisał:

No ja nie wiem jak u ciebie jest z żoną, bo aż dziw że nie wiesz czy macie wspólnotę majątkową czy nie. 

Dziw to że agencja chce tego podpisanego oświadczenia przez żonę jako współwłaściciela mimo że żona nie jest współwłaścicielem tak jak jak już tu inny kolega wcześniej wspominał że miał taką sytuację podczas składania wniosku że żądali tego oświadczenia...

Opublikowano
33 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Tak, oświadczenie i podpis wlasciciela potrzebny. Możliwe że coś też zechce jak dowie się o takim dodatku🙆‍♂️

Z tego co mi wiadomo to z tym podpisem właściciela to tak nie jest. Podpis na oświadczeniu jest potrzebny współwłaściciela gospodarstwa jeśli gospodarstwo jest współwłasnością. Osoba od której dzierżawie grunty nie jest współwłaścicielem mojego gospodarstwa.

• Like 1
Opublikowano

jak zbiorą wszystkie oświadczenia i wnioski do kupy toto wyjdzie niezłe kombo 🤣

dziadki są, nie są rodziną, ilość domowników się zmienia w zależności od potrzeb, żona jest wspólniczka, albo odrębne finanse 🤣

cyk, cyk, cyk w pl 🤣

Opublikowano

Już wyszlo przy dodatku węglowym więcej osób jak ludzie podawali do deklaracji o odbiór śmieci. A po za tym to i tak instytucje nie wnikają i nie porównują danych. Dochodzą też różne przepisy i interpretacje więc te różnice pod tym względem są naturalne

Opublikowano
50 minut temu, gregory81 napisał:

Z tego co mi wiadomo to z tym podpisem właściciela to tak nie jest. Podpis na oświadczeniu jest potrzebny współwłaściciela gospodarstwa jeśli gospodarstwo jest współwłasnością. Osoba od której dzierżawie grunty nie jest współwłaścicielem mojego gospodarstwa.

Dla mnie to też wygląda na nadinterpretację. Przy składaniu wniosku o dopłaty na dzierżawione grunty składa się wniosek przez net i tyle, a tu dodatkowo jakieś oświadczenia. Chociaz u nas wszystko możliwe, żeby było tylko jak najwięcej szumu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Co do samotnych rolników czy kawalerów...tu macie napisane jasno dla kogo ta pomóc i dlaczego nie dla kawalerów.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/pomoc-suszowa-tylko-dla-rodzin-czy-samotny-rolnik-nie-dostanie-10-tys-zl-wsparcia/

Jak dla mnie ten zapis to totalna bzdura. Musisz miec żonę żeby dostać kase xD Ja bede próbował puścić wniosek ja + obydwoje rodzicow wpisze jak w arimr nie beda chcieli wziac trzeba bedzie pokombinować i i internetowo wysłać.

Opublikowano
2 minuty temu, Michal014d napisał:

Jak dla mnie ten zapis to totalna bzdura. Musisz miec żonę żeby dostać kase xD Ja bede próbował puścić wniosek ja + obydwoje rodzicow wpisze jak w arimr nie beda chcieli wziac trzeba bedzie pokombinować i i internetowo wysłać.

Kolega pytał w odr to wystarczy rodziców/rodzica dopisać 

Opublikowano
3 minuty temu, Michal014d napisał:

W ogóle forma tej pomocy jest totalna bzdurą. Każda kolejna pomoc jest coraz bardziej dziwna, nie wiem co tam pisowcy mogą jeszcze wymyślić, może zaświadczenie od proboszcza 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Kolega pytał w odr to wystarczy rodziców/rodzica dopisać 

No właśnie to wydaje sie logiczne ale urzędasy różnie to moga interpretowac. Bo najlepiej zapytać "a żonę ma, NIE a to nie moge przyjac wniosku" i po robocie nie trzeba sprawdzac drukować potwierdzenia itp. Wtedy wiecej czasu na kawusie ech...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v