Polecane posty

FarmerDyzio    1229
Mateusz1q napisał:

3 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

ale npk będzie po 7 ? ;0 śmieszy mnie jak ktoś pisze że dla niego cena npk jest bez znaczenia bo on ma gnój.

Jak ktoś ma gnoju opór to dla niego najlepiej żeby PK było jak najdroższe bo wtedy jego gnój ma większą wartość np poligoska 10tys 

tylko niech zaraz nie przelicza że w 2020 za wypłatę za mleko kupił 10 t nawozu a w 2022 tylko 5. Skoro dla niego im droższy tym lepiej ;)

• Like 1

superfarmer02    4044
3 godziny temu, DANDYS napisał:

nie będę, po 500kg kredy, obornik, azot i tyle

Mam taką samą taktykę. Jedynie qq dostanie ze 100kg saletrzaku 

adamson330    50
51 minut temu, FarmerDyzio napisał:

ale npk będzie po 7 ? ;0 śmieszy mnie jak ktoś pisze że dla niego cena npk jest bez znaczenia bo on ma gnój.

Sam obornik to nie wszystko. Składniki wyjeżdżają z gospo w postaci mleka, mięsa itd. Tak czy siak bilans jest ujemny. 

Gość   
Gość
3 godziny temu, Zodiax napisał:

Planujecie siać rzepak a jak tak to tyle co w tamtym roku ? I czy dajecie npk pod rzepak ?

NPK nawet jakby by był dostępny to nie dam ponad 4tys.Pod rzepak mocznik po 100kg i niech sobie radzi pod jęczmiona i pszenice nie daje nic.

youn81    103
6 minut temu, SAUTER napisał:

NPK nawet jakby by był dostępny to nie dam ponad 4tys.Pod rzepak mocznik po 100kg i niech sobie radzi pod jęczmiona i pszenice nie daje nic.

Opłaca Ci się to siać?? Podejrzewam że nawet kombajn Ci się nie zwróci przy takim nawożeniu... 

Gość   
Gość

W przyszłym roku ci powiem

Bercik92    2378
FarmerDyzio napisał:

Dowcipniś. 🤭

FarmerDyzio napisał:

a dla mnie może być i po 7 tys nok jak pszenżyto będzie po 2 😂 Pytanie czy taki Bercik nie będzie płakał jak pelnoporcjowa będzie kosztowała 3 tys

Nie kupuje gotowych mieszanek

• Like 1

RU68    1113

Mam wrażenie że hodowcy mają najbardziej przerąbane -nie siedze w tym ale kalkulując koszt zbóż jako komponentu paszowego to chyba przegięcie w stosunku do ceny żywca a też trzeba nawozić nawozami  żeby urosło na kolejny sezon

• Like 2

Karol6130    8472
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

a dla mnie może być i po 7 tys nok jak pszenżyto będzie po 2 😂 Pytanie czy taki Bercik nie będzie płakał jak pelnoporcjowa będzie kosztowała 3 tys

Nie będzie bo nie kupi. 

Dużo gospodarstw staje się samowystarczalnych 

VonVegans    1281

Robi się coraz ciekawiej.rozumiem że w swoim gospodarstwie można produkować bimber ale paliwo,środki ochrony,nawozy

• Haha 2

PanAres    131

Wreszcie niektórzy zauważą wartość nawozów naturalnych, ...                      ... zielonych🤭

mysza103    2597
37 minut temu, VonVegans napisał:

Robi się coraz ciekawiej.rozumiem że w swoim gospodarstwie można produkować bimber ale paliwo,środki ochrony,nawozy

Paliwo możesz sobie tłoczyć z rzepaku , śor pewnie z jakchś pokrzyw, czosnku czy jeszcze z czegoś innego można robić wyciągi , ale to raczej na działki przydomowe , a nie na pola , nawozy - to jak już ktoś wspominał , gnój , tylko ile % gospodarstw posiada , a jeśli już ktoś posiada to pewnie wszystko zdecydowanie za mało .

Leszy    5922

Ta, wrócimy do trójpolówki albo jakiegoś innego pomysłu przodków. 

FarmerDyzio    1229
Karol6130 napisał:

2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

Nie będzie bo nie kupi. 

Dużo gospodarstw staje się samowystarczalnych 

raczej dużo gospodarstw mlecznych sieje tylko kukurydzę i trawy. A treściwe kupuje

• Haha 1

Przemq    54

Ja już 3 lata w zmianowaniu wprowadziłem łubin i powiem Wam że ziemia się odwdzięcza w plonie zboża bo z łubinem to jest różnie chwila niedopilnowania i po plonie ale to mnie nie zraża jest jakaś tam dodatkowa dopłata. Produkcji zwierzęcej nie mam już 5 lat i ziemia rodzi..

sylwek23111    330

Obornik dobry jest, ale niewyobrażam sobie obszarowca, który dwał by obornik na 300ha. Ile by musiał ludzi i sprzętu wynająć... A ropa droga.

Leszy    5922

A co za różnica czy na 50 albo 300. Więksi maję odpowiednio większy sprzęt do tego. Koszt na ha taki sam albo mniejszy. 

RU68    1113
2 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Obornik dobry jest, ale niewyobrażam sobie obszarowca, który dwał by obornik na 300ha. Ile by musiał ludzi i sprzętu wynająć... A ropa droga.

Więc wyobraź sobie że znajomy ma ekipę (kilkanaście pracowników ) która dzień w dzień miesiąc w miesiąc rok w rok na okrągło wywozi z jego  kurników obornik -ilości nie do opisania o pozostałej obsłudze firmy nie wspomnę 

FarmerDyzio    1229

różnica pomiędzy 300 a 50 ha to 250.A tak na poważnie Nawozić 300 haków to już trzeba sprzęt. I często jest tak że mając tyle ziemi to zwierząt już nikt nie trzyma. Jakoś trzeba ten obornik załatwić.

Leszy napisał:

A co za różnica czy na 50 albo 300. Więksi maję odpowiednio większy sprzęt do tego. Koszt na ha taki sam albo mniejszy. 

RU68 napisał:

2 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Więc wyobraź sobie że znajomy ma ekipę (kilkanaście pracowników ) która dzień w dzień miesiąc w miesiąc rok w rok na okrągło wywozi z jego  kurników obornik -ilości nie do opisania o pozostałej obsłudze firmy nie wspomnę 

coś Ci się pomieszało codziennie gnój wywalają od drobiu ? Bujać to my nie nas

Strongman    3570

A cy to trzeba co roku trzesc gnó co 3 lata starczy.Ja mam swój a jeszcze  kupuję podkład o za 500zł kupka na 2ha

20220709_084228.jpg

RU68    1113
4 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

coś Ci się pomieszało codziennie gnój wywalają od drobiu ? Bujać to my nie nas

Czy durniu tak napisałem ? ma ponad 100 kurników po 3 do 15 w jednej lokalizacji a ty pier**lisz od rzeczy byle dopier**lić komuś  a jakbyś nie wiedział to od niosek pomiot wywalają taśmami co dwa trzy dni 

• Confused 1

FarmerDyzio    1229

nie wcale nie napisałeś że codziennie. Napisałeś dzień w dzień 😂 A może to był znajomy znajomego i coś źle usłyszałes ?

• Haha 1

Andpol    1120

Jutro dzwonie do agencji pytać co z dopłatami do nawozów?

• Like 3

RU68    1113
2 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

nie wcale nie napisałeś że codziennie. Napisałeś dzień w dzień 😂 A może to był znajomy znajomego i coś źle usłyszałes ?

a gdzie napisałem że od tych samych kur wręcz przeciwnie raz po życiu kury .A ty walisz głupa jakbyś był z miasta dokładnie wiesz o co chodzi ze cykl to 6 tyg 

mysza103    2597
11 minut temu, RU68 napisał:

a gdzie napisałem że od tych samych kur wręcz przeciwnie raz po życiu kury .A ty walisz głupa jakbyś był z miasta dokładnie wiesz o co chodzi ze cykl to 6 tyg 

rzeczywiście nie pisałeś że od tych samych kur , ale jednak pisałeś że ekipa kilkanaście osób dzień w dzień , na okrągło przez cały rok zajmuje się tylko wywalaniem obornika z kurników , i ja sądzę że choćby nie wiem jakie duże te kurniki były to ekipa 15 osobowa w ciągu dnia to z 10 takich kurników by była wstanie opróżnić , no chyba że napierdalają ten gnój widłami , bądz jedną ładowarką ,a reszta stoi i patrzy 

• Like 1

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna.  Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
    • Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj