Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak przez 20 lat łącznie na naprawy 4  sztuk nie wydałem 4000 zł z czego 1700 poszło na naprawę pompy bo nalałem z dna paliwa a właściwie wody (tfu tfu tfu żeby nie zapeszyć) -miesiąc temu był gratisowy przegląd wszystkich i nie wykryto żadnej usterki (a robią to po to żeby przecież coś znaleźć i zarobić na naprawie ) A dla porównania diabeł podkusił mnie kupić CNH kur.... to jest złom 

Opublikowano
2 godziny temu, RU68 napisał:

U nas najważniejsze Fendt kilka koni więcej jak inni plus jakiś guzik i nie ważne do czego służy

O i ja ich rozumiem. Bo jak w pole to Fendem a do kościoła Mercedesem. Innej opcji nie ma. Wszystko ma swoje przeznaczenie.😂

2 minuty temu, RU68 napisał:

A dla porównania diabeł podkusił mnie kupić CNH kur.... to jest złom 

TG to jest pancerne. 

Opublikowano
21 minut temu, RU68 napisał:

Jak przez 20 lat łącznie na naprawy 4  sztuk nie wydałem 4000 zł z czego 1700 poszło na naprawę pompy bo nalałem z dna paliwa a właściwie wody (tfu tfu tfu żeby nie zapeszyć) -miesiąc temu był gratisowy przegląd wszystkich i nie wykryto żadnej usterki (a robią to po to żeby przecież coś znaleźć i zarobić na naprawie ) A dla porównania diabeł podkusił mnie kupić CNH kur.... to jest złom 

Matko i córko nie pisz takich rzeczy bo jeden taki moderator da ci dożywotniego bana.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, rocknrollnik1 napisał:

ja w 97 7 ha po 1800 /ha

w 2005  21 ha po 4,5 tys.

4 godziny temu, rocknrollnik1 napisał:

18 tkę to miałem właśnie w 97 r. O co chodzi z tymi rodzinnymi zakupami?

Pewnie chodzi o to skąd w wieku 18 lat w 1997 roku miałeś 12600 zł na zakup 7 hektarów. Są zazwyczaj 3 sposoby: zarobić, dostać lub ukraść.

Edytowane przez toooomaszewski
  • Thanks 2
Opublikowano

Widzę że nadal mentalność dużo ha to lepsze życie .Na najbliższe miesiące a nawet lata nie zanosi się na obniżkę azotów wręcz przeciwnie ceny gazu są skorelowane z ceną ropy a producenci już wiedzą że i tak rolnicy kupią za ceny jakie wystawią i nie ma ją co do tego złudzeń -po drugiej stronie mamy pewność spadku cen zbóż bo prędzej czy później zboże z Ukrainy wyjedzie lub wypłynie nawet jeżeli ruscy je ukradną i tak trafią na rynek .UE zależy na spadku cen aby humanitarnie przeciwdziałać migracji -kosztem rolników 

Opublikowano

Panowie , powiem tak , całe życie ciężko i dużo pracowałem, nie powiem , są tego efekty (niektórzy pewnie zazdroszczą) ale ja dziękuję Panu Bogu za to że obdarzył mnie mądrymi dziećmi które chciały się uczyć i zdobyły bardzo dobre wykształcenie . Wszyscy mnie pytają kto to przejmie, a ja zawsze odpowiadam tak samo że głupich nie brakuje 😁

• Haha 1
Opublikowano

Rolnik przede wszystkim musi kochać to co robić i mieć wiedzę co robi. Od mechaniki, agrotechniki, chemi po ekonomie. Więc jak słyszę że tylko głupi uprawia ziemię to się krzywię. Znam takich co pobrali pola, maszyn, ale plony były lipne i już nie gospodarzą. Jak będzie plon to nawet z kiepskiej ceny coś się zarobi, a jak plonu nie będzie to nie pomoże rekordowa cena. Rolnictwem zajmują się też tacy co nie poradzili sobie gdzie indziej, ale taki gospodarz robi tylko na przetrwanie, prawie nie inwestuje no chyba że w alkochol.

• Like 3
Opublikowano
12 minut temu, Maniekkkk napisał:

Wszyscy mnie pytają kto to przejmie, 

Nie bądź taki pewien że jak będziesz niewydolny to bez mrugnięcia to np. sprzedasz .Rolnictwo to ciężka i śmiertelna choroba -dziś jest tak a jutro inaczej Ale jest duże prawdopodobieństwo że młodzi nawet nie będą chcieć obejmować dobrze wyposażonych i prosperujących gospodarstw .Rolnik to jak mamut skazany na wymarcie .Chętniej będą pracować 8h w spółce czy kombinacie niż na swoim. Młodzi mają czas i beztroskę chcą żyć a nie ryć ciężko im zrozumieć że jak jest pogoda i termin to trzeba za***rdalać 16 h -a jak przyjdzie czas opierdalania to można się opierdalać tygodniami  

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Inwestycja w alkohol może być zdecydowanie bardziej opłacalna niż inwestycje w złoto , oczywiście nie mówimy o takim alkoholu że kupić i wypić , tylko a kolekcjonerskich okazach

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Tylko tak się wydaje że pracować i będzie dobrze nawet tak zwanym kombinacie ale tak nie będzie i tam ujebią robotnika tylko troszkę czasu potrzeba .

Wszystko zaplanowane i realizowane tylko ludzie tego nie dostrzegają .

czas był dobry ale miną teraz czas nędzy nadchodzi ucisku .

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Inwestycja w alkohol może być zdecydowanie bardziej opłacalna niż inwestycje w złoto , oczywiście nie mówimy o takim alkoholu że kupić i wypić , tylko a kolekcjonerskich akazach

A jesteś koneserem czy znawcą kupić żaden problem wiedzieć co kupić to już inna para kaloszy

Opublikowano

Patrząc na ceny poważnie zastanawiam się nad tym mocznikiem uff. Opłacałoby się kupić pod to siewke że zmijkami i mieć tańszy nawóz. Tylko pytanie czy warto kombinować.

Opublikowano
4 minuty temu, RU68 napisał:

Nie bądź taki pewien że jak będziesz niewydolny to bez mrugnięcia to np. sprzedasz .Rolnictwo to ciężka i śmiertelna choroba -dziś jest tak a jutro inaczej Ale jest duże prawdopodobieństwo że młodzi nawet nie będą chcieć obejmować dobrze wyposażonych i prosperujących gospodarstw .Rolnik to jak mamut skazany na wymarcie .Chętniej będą pracować 8h w spółce czy kombinacie niż na swoim. Młodzi mają czas i beztroskę chcą żyć a nie ryć ciężko im zrozumieć że jak jest pogoda i termin to trzeba za***rdalać 16 h -a jak przyjdzie czas opierdalania to można się opierdalać tygodniami  

No pewnie trochę będzie szkoda , ale taka jest kolej rzeczy , nic nie trwa wiecznie . Kiedyś podstawą wszelkich moich działań była kasa, i trzydzieści lat temu miało to sens bo moja dniówka była równoważna bardzo dobrej pensji, a jak jest dziś to sami wiecie 😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A jakimś starym kosem konnym rozrzucić na wiosnę to i po zbożu małym  jeździć nic nie szkodzi a i tez niewiadomo ile na ha tego się nie wysiewa.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Były takie lata że nawozy rozwozili ludzie nie  chcieli brać  nawozy byli tanie .

Tak samo było z wapnem .

Pewien starszy człowiek  powiadał tak stawiacie te obory ale przyjdzie taki czas że będą stali puste ,  to się śmieli i jak jest stoją  puste nawet świnki nie można trzymać legalnie .

Teraz nawozy drogie , ogólnie produkcja droga .

Opublikowano (edytowane)

Powinni go najmować na placzke 

Czemu narzekacie skoro większość na tym forum nie ma kredytów, zbo,e trzymają nie sprzedają bo kasa nie potrzebna ludzie więc czego wy się boicie? Pewnie po dwa mieszkania w mieście i kupa kasy na koncie kto jak kto ale agrofotowicze nie powinno narzekać 

Edytowane przez tommy66692
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v