Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, gustaww napisał:

To że ktoś ma kredyt nie oznacza że mu się nie opłaca, jeśli stać go na spłatę kredytu to nawet jeśli w końcowych rozliczeniach wychodzi na 0 to zdobywa majątek który kiedyś będzie mógł spieniężyć a to też jest ważne.

Jeżeli to jest kredyt  który nie obciąża mocno i pozwala inwestować to okej,ale w tym przypadku co kolega napisał to raczej jest to kredyt który może odbierać temu człowiekowi sen z oczu więc na ch.. się tak zadłużać na całe życie i myśleć czy sie uda spłacić czy nie? Ze 20 km ode mnie był gospodarz 200 ha ziemi albo i więcej , lexion na podwórku kilka john deerów ,siewnik do kukurydzy 12 rzędowy horscha z ta skrzynia zasypową ,sieczkarnia do kukurydzy i wiele wiecej innego sprzętu. Prowadził usługi że terminy miał  na 3 tygodnie do przodu i co? Teraz jest dziad został zlicytowany.

• Confused 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

6000 ZŁ to cena z kosmosu ale nadal w moczniku azot wychodzi najtaniej , 200 kg mocznika wychodzi taniej niż 350 kg saletrzaku .

Raczej 240 kg mocznika równa się 350 kg saletrzaku gdyż w optymalnych warunkach sama przemiana z formy amidowej do amonowej powoduje 15% strat azotu, a co dopiero jak ktoś sypie po wierzchu.

1 godzinę temu, drobny napisał:

Takie pytanko czy jest za późno jak podam n2 w postaci mocznika na pszenicę w pełni krzewienia ?? 🙄

Jak mocznik to tylko przed deszczem, jest to nawóz przeznaczony typowo do mieszania z glebą. Jak nie będzie deszczu to w ciagu paru dni może nawet ponad 50% azotu wyparować.

Opublikowano
34 minuty temu, Damianek20 napisał:

Mój nawóz sprzedali, w piątek pofatygowałem się odebrać bo nie chcieli przywieść i okazało się czemu. Takie rzeczy to tylko w LHR

Gdzie w arrotersie ?

8 minut temu, AdamKutno napisał:

Biorąc kredyt zawsze bierzesz i pętlę na szyję. Z boku łatwo gadać, a ile nocy nieprzespanych, wie tylko ten, co ma dług w banku. 

E tam ja śpię spokojnie co najwyżej może martwić się żyrant który mi go podpisał 😀

• Haha 1
Opublikowano
Kamil20151 napisał:

... Ze 20 km ode mnie był gospodarz 200 ha ziemi albo i więcej , lexion na podwórku kilka john deerów ,siewnik do kukurydzy 12 rzędowy horscha z ta skrzynia zasypową ,sieczkarnia do kukurydzy i wiele wiecej innego sprzętu. Prowadził usługi że terminy miał  na 3 tygodnie do przodu i co? Teraz jest dziad został zlicytowany.

Kiedyś ktoś pisał o podobnym przypadku. Też podobny rolnik upadł, a okazało się że robił usługi dla "dużych" rolników bez faktury. Potem nie mógł ściągnąć należności i upadł... W takich robotach to kasa na koniec każdej dniówki lub za każdy dzień z góry...

Opublikowano
46 minut temu, matek89121 napisał:

E tam ja śpię spokojnie co najwyżej może martwić się żyrant który mi go podpisał

A to nie najpierw bank ,,wyżyma" kredytobiorcę a dopiero gdy nie da się nic od kredytobiorcy wycisnąć zabiera się za za żyrantów?

Opublikowano
8 godzin temu, HF86 napisał:

te debile już propagandę na poczekaniu tworzą. 

jest gdzieś wniosek, kto go obsluguje i na jakich zasadach. 

nie ma tego, nie ma dopłat. tylko nieskończone opowieści "my by chcieli, my by dali gdyby piniendzy w skarbcu miali 🤣"

Tamte  debile  z  PO  były  bardziej  rezolutne  bo  miały  zawsze  jedną  odpowiedź -  NA TO  W BUDŻECIE PINIĘDZY  NIEMA   I NIE BĘDZIE !

5 godzin temu, farmer_89 napisał:

potrzebuje na kukurydze troche mocznika, moze dac spokoj jak myslicie?

Jeśli  masz  jeszcze do  wykorzystania  limit  na  ewentualne  dopłaty  do  nawozów  no  to  jest  jakaś  tam  szansa  na  niższe koszty

Opublikowano

yaroslaw ty jesteś normalny o zdrowych zmysłach proponując komuś kupowanie mocznika po 4xprzebitej cenie że względu na jakieś 1500zl gdy cena wzrosła o 4.5?

Bercik92 napisał:

Było tak "pinidzy ni ma i ńi będzie" 🤭

Teraz pieniądze są bo idioci dodrukowuja i inflacja leci na łeb na szyję , tak to jest gdy rządzący nie mają pojęcia o ekonomi .

• Like 3
Opublikowano

popis czyli aws nie ma sensu bytu gdyby jedno z nich zdechło. tylko dzielić i szczuc. raz my, potem wy ale nikt nikogo nie rusza i nie rozlicza. 

4890 saletra na składzie. fakt dostępna, tylko poco?

Opublikowano
8 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Tez milem kiedyś alergie na kurz. 22 lata temu jak ojciec budził mnie po imprezie że żniwa. Dziś nie mam🤣

Chłopie jeszcze nie widziałeś jak człowiek się dusi ok udaje ale jak się zabarwia na fioletowo z bezdechu  to jednak nie żart 

Opublikowano

@RU68 z całym szacunkiem ale jak Cie czytam to się zastanawiam czy jeszcze czegoś nie robiłeś/nie przeżyłeś? U Ciebie to chyba wszystkie możliwe historie się wydarzyły już i przeżyłeś wszystko, od wielkich tragedii po euforię, jak na kolejce w wesołym miasteczku. 
widzialem duszącego sie kolega strażaka jak pszczoła użądliła go w gardło i zrobil sie bordowo/granatowy i trzeba było krtań przebijać żeby go uratować, karetka jechała 20 minut, człowiek moźe tyle przeżyć ale mózg bez tlenu nie.  Także nie tylko Ty widziałeś ,,coś” w zyciu. 

• Like 2
Opublikowano

Masz problem z babą że wszystkim dopierdalasz pewno pod pantoflem siedzisz i fasolę przebierasz a z frustracji od czasu do czasu komuś dowalasz nie pasuje nie czytaj są takie funkcje na forum

Opublikowano
Karol6130 napisał:

U nas by już nie była dostępna 

Drogo ale kupują 

Pewnie kupują ci co "ani kilograma nie kupię", "u mnie w tym roku jest ekologia " czy "niech sami zjedzą swój nawóz"

Opublikowano
17 minut temu, RU68 napisał:

Masz problem z babą że wszystkim dopierdalasz pewno pod pantoflem siedzisz i fasolę przebierasz a z frustracji od czasu do czasu komuś dowalasz nie pasuje nie czytaj są takie funkcje na forum

Ale to nie dom nie tak do mnie nie.

Znalazł się na forum wspołczesny Kulczyk co się na autostradach i prywatyzacji tatusia dorobił.

Opublikowano
2 godziny temu, matek89121 napisał:

yaroslaw ty jesteś normalny o zdrowych zmysłach proponując komuś kupowanie mocznika po 4xprzebitej cenie że względu na jakieś 1500zl gdy cena wzrosła o 4.5?

Tu  niema  nic  do  proponowania  bo każdy  ma  swój  rozum  i kalkuluje po swojemu  - ja jestem optymistą  i wierzę  że  ludzie  jedli  , jedzą  i  jeść  będą   czyli  zapotrzebowanie  na  żywność  będzie   i  jakaś  tam  opłacalność  produkcji  mam  nadzieję  będzie  temu  towarzyszyć  , a  z  wieloletniego  doświadczenia  wiem  że  ziemi  się  nie da  oszukać

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, yaroslaw napisał:

Tamte  debile  z  PO  były  bardziej  rezolutne  bo  miały  zawsze  jedną  odpowiedź -  NA TO  W BUDŻECIE PINIĘDZY  NIEMA   I NIE BĘDZIE !

Teraz też nie ma tylko nie mają jaj by o tym powiedzieć. Chcą zmieniać konstytucję by podnieść limit zadłużenia kraju. Bo długi mamy już najwyższe w historii. I nie da już się ich bardzo ukrywać po spółkach i obligacjach.

13 minut temu, yaroslaw napisał:

Tu  niema  nic  do  proponowania  bo każdy  ma  swój  rozum  i kalkuluje po swojemu  - ja jestem optymistą  i wierzę  że  ludzie  jedli  , jedzą  i  jeść  będą   czyli  zapotrzebowanie  na  żywność  będzie   i  jakaś  tam  opłacalność  produkcji  mam  nadzieję  będzie  temu  towarzyszyć  , a  z  wieloletniego  doświadczenia  wiem  że  ziemi  się  nie da  oszukać

Jeść będą tylko pamiętaj, ze z drogiej paszy nie będzie taniego kurczaka czy świni. I te mięso można też skądś indziej przywieźć. A jak nie trzeba będzie już paszy bo mięso skądś przyjedzie to i zboża nikt tyle nie zechcę.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v