Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

w ktorych skladach??

do czego na budowach uzywaja mocznika ??

Na pewno na sklejki, płyty OSB itp.

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

to zależy, czy kupujesz w 0 czy w 7 segmencie, a różnice są naprawdę duże

Ponawiam . Co oznacza segment 0 , a co oznacza segment 7 , bo nie mam pojęcia wcale o co chodzi .

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Bo te ceny nawozów są z tego czasu , gdy gaz był 120 - 130 dolarów , i według twojego liczenia wychodzi ok. 2800 -3000zł ,i wygląda że tej ceny się trzymają i nic nie chcą popuścić , 

czyli w tydzień (bo tyle trwał szczyt cenowy )wyprodukowali całość

11 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Nakupiles saletry a teraz napuszczasz innych na strajki, handlarz

To ile za ile i kiedy to moja sprawa mogłeś mieć 2 mil zł zainwestować i do końca życia się opierdalać a nie zazdrościć .A nie napuszczam tylko uzmysławiam baranom w którym miejscu stoją w kolejce do wodopoju i zamiast się posuwać do przodu to inni wpychają się do kolejki  .I cóż cię tak oburza nie kupił bym ja to kupił by kto inny ale nie taki golas jak TY A przeczytaj co kupiłem a później siej ferment 

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Kolega w sobotę mi mówił że agrolok ma parcie na sprzedaż saletry po 2650 więc to już 350 mniej niż lokalsi. 

Dziś dzwoniłem do Agroloku to mieli 2930 czy 2950 ale nie ma nic na dziś . Na koniec stycznia mieli po 2990 netto .

A Ampol-Merol też na koniec stycznia zeszli do 2850 netto 

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

to zależy, czy kupujesz w 0 czy w 7 segmencie, a różnice są naprawdę duże

Też jestem ciekaw jaki jest współczynnik kwoty odnośnie segmentów? ile ich jest? 

Opublikowano
14 minut temu, sebe1033 napisał:

Dziś dzwoniłem do Agroloku to mieli 2930 czy 2950 ale nie ma nic na dziś . Na koniec stycznia mieli po 2990 netto .

A Ampol-Merol też na koniec stycznia zeszli do 2850 netto 

Czyli plotki słyszałem.

Opublikowano

Nie wiem może od przedstawiciela zależy 😀 ,

Ja pytałem o  6 ton bo na tyle stać ...  , ale coś Ampol-Merol zależało na sprzedaży bo mieli wyjściową 2950 ale sami odrazu schodzili na 2850 tylko że z magazynu odbiór , podobno świeża partia z Anwilu . Dzwoniłem na początku lutego do Ampolu to już 2950 za saletrę  

Opublikowano

Nie ukrywam że cena nawozów mnie nie interesuje , ale z ciekawością obserwuje to co się dzieje na rynku i tym forum.

Pomimo tego że zjazd cen w przepaść dopiero się zaczyna to już łatwo daje się zauważyć nerwowość wśród wszelkiej maści pośredników i cwaniaczków którzy jak zwykle liczyli na łatwy zarobek, brzydzę się takim postępowaniem , dlatego mam radę dla tych którzy chcą kupić nawozy.

Nie panikujcie ,to nie wy macie problem ale ci którzy muszą sprzedać.Wy możecie kupić ale nie koniecznie ,oni muszą sprzedać .

Wszystko wskazuje na to że w pole da się wjechać dopiero pod koniec marca , a do tego czasu wszystko się może zdarzyć, ale na pewno nie zdrożeją nawozy.

• Like 4
Opublikowano

Jak to mi ktoś powiedział 3000 zł jest do przełknięcia , ale to przed świętami 4500 zł za saletrę to już nie do przełknięcia , tyle że to zagrywka była sprawdzić ile można jeszcze podnieść i jednocześnie nastraszyć że 3000 zł to bardzo dobra cena .

NA dziś 50 % nawozu mam, a zapłaciłem więcej jak za 100 % tego co miałem  w tamtym roku .

Tylko że znając życie to jak wszyscy co nie kupili rzucą się na koniec marca to może zabraknąć zakłady też teraz widząc brak popytu przystopują , a do końca będą czekać z obniżkami raz że mogą zarobić dwa że nie mogą opuścić bo to by oznaczało że są oszustami ... co innego lekie prawie kosmetyczne obniżki .

W przypadku wieloskładnika czy fosforu oraz potasu cena nie spadnie bo nie ma złóż tzn Białoruś ma blokadę . 

A niestety kto chce zbierać musi nawozić ...

• Haha 1
Opublikowano

Nie przypuszczam aby jakikolwiek zakład wstrzymał produkcję nawozów na wiosnę...😄

Nie dajcie się podpuszczać , to Wy mając pieniądze do wydania jesteście panami sytuacji .Nie dajcie sobie wmówić że jest inaczej.

• Haha 1
Opublikowano

Sam pisałeś że muszą sprzedawać , ja Ci mówię że nie koniecznie bo wystarczy że przystopują z produkcją tzn zmniejszą produkcję , a nie zatrzymają (może źle napisałem -"przystopują ")

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Ponawiam . Co oznacza segment 0 , a co oznacza segment 7 , bo nie mam pojęcia wcale o co chodzi .

proste, ideał dla sprzedaży to 0, czyli cennik trochę jak dla działkowca, a nie rolnika, czym numerek na osi dalej tym niższa cena, mniej zarabia firma i mniej zarabia od sprzedaży PH. Cennik zależał kiedyś, nie wiem jak teraz, od tego czy termin, czy gotówka, jak termin to na jak długo, jaki towar i  wiadomo ile tego towaru i historia współpracy, jak wszędzie. NP mimo że chcesz 200kg materiału siewnego to jak dużo kupowałeś w A to i tak mogłeś mieć bardzo niską cenę, a 5 lat temu  400pln na tonie żyta siewnego, no to dużo. W interesie PH jest sprzedać jak najdrożej i mimo, że na papierze nie ma przeciwskazań by mieć niższą cenę (znaczy pracownik nie dostanie bury za zbyt niską marżę, albo mu nie puszczą zgody na transakcję) to i tak musisz sobie sam wynegocjować cenę. W wielu mniejszych firmach handlowych takie rzeczy są na wyczucie handlowca, w korpo masz na wszystko procedury i widełki.

Opublikowano
2 minuty temu, damianos95 napisał:

Chcesz powiedziec ze jak inne zaklady z zagranicy ograniczali produkcje nasi produkowli pelna para a teraz jak jak inni beda ruszac to nasi maja stopowac z produkcja widzisz tu logike. ?

No jak nie , nie widzę ile tam mają nachomikowane , każdy ma różne dane  , jedni mają świeże dostawy inni podobno stare partie dostają , ale to tylko gdybanie , 

Po prostu jak zapchają się to zmniejsza produkcję , co Myślisz że pełną parą będą produkować i magazynować nie wiadomo gdzie ? Albo że cenę opuszczą niewiadomo ile , coś tam mogą zejść ...

A poprawkę trzeba wziąść że kto miał kupić to kupi przed pierwszą dawką , część zrezygnuje ze względu na cenę , a dużo poczeka z zakupami na drugą dawkę , 

Opublikowano

A dzis albo wczoraj czytalem ze prezes GA wstrzymuje czesciowo wywozenie azotow za granice zeby nam nie braklo u mnie w okolicy wszedzie jest full ile chcesz tylko cena odstrasza 

Po 2 podobno za granice moga wozic ile sie da bo wszystko wezmą i dodatkowo maja kontrakty dlugoterminowe co musza sie wywiazac by kar nie placic

Opublikowano

I wyjdzie minister z premierem i powiedzą jak to panują nad sytuacją i poprosili GA o obniżkę 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Frontier napisał:

Dokładnie, do produkcji płyty HDF jest stosowany mocznik jak i saletra.

Brat znajomego pracuje w jakiejś firmie produkującą płytę, to przerabiają dwa samochody saletry na dobę.

Opublikowano
3 minuty temu, damianos95 napisał:

A dzis albo wczoraj czytalem ze prezes GA wstrzymuje czesciowo wywozenie azotow za granice zeby nam nie braklo u mnie w okolicy wszedzie jest full ile chcesz tylko cena odstrasza 

Po 2 podobno za granice moga wozic ile sie da bo wszystko wezmą i dodatkowo maja kontrakty dlugoterminowe co musza sie wywiazac by kar nie placic

I Widzisz masz dwie sprzeczności w jednym zdaniu 😀

Nawozów nie wywozić za granicę bo moze zabraknąć ale jednocześnie jest pełno na składach ..

A w drugim wszystko wezmą ale znów za mało mają bo jeszcze kontraktów nie rozliczyli 

Opublikowano

Klej mocznikowo-formaldehydowy, gówno jakich mało ale cała branża stolarska na tym bazuje. Wióry są tym klejone żeby płytę czy inną sklejkę stworzyć, forniry kleją na prasach etc. Więc coś w tym może być, że ssanie z tej strony jest. Bo płyta poszła sporo do góry jeśli chodzi o cenę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v