Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, miwigos napisał:

Liczysz że do wiosny kupisz tańszą saletre

Powtarzasz 5 raz że nie stanieje, miesiąc temu saletra była po 4300 a fosforan 5800 teraz 3500 i 4400 mocznik tak samo poszedł w dół, nikt nic nie uważa bo za miesiąc może być po 1000 jak się coś odjebie na świecie więc nie szydź z innych, kwestia zakupu w dobrym momencie to tylko i wyłącznie szczęście 

55 minut temu, miwigos napisał:

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Bartek933 napisał:

Tak

Kurła a ja we wrześniu kupiłem w starej cenie bo mialo być tylko drożej , po 1400..

Teraz wziąłem holista 15-30 na termin za buraki po 4130, i troszke mocznika tez na termin listopadowy po 4380.. nie licząc tegi siarczanu to mam nawozy po średnio 3-4,5k bo jeszcze kilka tys rsmu we wrześniu w tej cenie wziąłem..  

Sory, ale nie to, że kupilem drożej to juz taniej nie będzie, ale tutaj zgodzę sie z miwigosem, że na wieksze promocje bym nie liczył..  zaraz do tych cen doliczą nam jeszcze 8% vatu, a Putin jak cos oddali to ceny raczej do góry pojda..

Ceny plodow nie są dla nich wyznacznikiem, bo tu moze być relatywnie tanio w stosunku do cen nawozów.. wolałbym zeby bylo inaczej bo mam jeszcze rzepak i trochę pszenicy 🙂

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Widzę że ci co kupiły nawozy śmią sugerować tym co jeszcze nie kupiły a nawet wmawiać że nawozy nie stanieją tylko będą drożeć nie chcąc widzieć że mocznik o zawartości azotu 46,6 zalewa nas z całego świata w cenie 26 RSM-u. A może to klaki GA atakują różne fora że rolnicy mało kupują w tej atrakcyjnej cenie

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Ale niech tu nikt nie opowiada bzdur że przed żniwami kupił saletrę 34N po 2700 lub nawet po 3000 za t. Bo takich cen nie było a jak tak to niech pokaże fakturę. Bo najniżej była może 3100 lub więcej.

Opublikowano
15 godzin temu, GBRL napisał:

Z jednej strony nie mamy własnego gazu i musimy kupować i na takim robić nawóz i nie zawsze jest tanio, a z drugiej strony jak gaz miesiąc temu był po 98 euro/MWh to pulan w detalu powinien być te 3000 🙂 tak samo jak rok temu ON był po 6 zł i VAT 23 % a baryłka 90 parę dolarów, tak teraz On 7.5-7.7 VAT 8% i baryłka poniżej 90 dolarów. Wnioski niech każdy wyciągnie sam na tej podstawie jak i podstawie wyników finansowych Orlenu i grupy azoty

Może i jest zawyżona ale weźcie pod uwagę że dolar kosztował poniżej 4 zł teraz aktualnie dobił do 4,50 a był blisko 5 zł, transport wzrósł, kosz przetworzenia wzrósł, transport z rafinerii na stacje też kosztuje, pensję pracowników i prezesów też do góry,

Opublikowano
9 minut temu, Tigon napisał:

Może i jest zawyżona ale weźcie pod uwagę że dolar kosztował poniżej 4 zł teraz aktualnie dobił do 4,50 a był blisko 5 zł, transport wzrósł, kosz przetworzenia wzrósł, transport z rafinerii na stacje też kosztuje, pensję pracowników i prezesów też do góry,

Głosowałeś na nich?

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

To kup taniej, u mnie za pszenice moge dostać 1450 netto , do tej ceny 3 tysie pasują 

Jeszcze zależy jaka była wydajność. U mnie ten sezon super pod tym względem ale niektórym susza i grad mocno obniżyło plon. A jaki będzie kolejny sezon też nie wiadomo

Opublikowano
43 minuty temu, Tigon napisał:

To czemu na stacji ON 7,80 a hurt poniżej 7zl zwykły obywatel kupuje na stacji i z tego zysk co najmniej złotówka na litrze 

Opublikowano
1 godzinę temu, leniwy27 napisał:

Ale niech tu nikt nie opowiada bzdur że przed żniwami kupił saletrę 34N po 2700 lub nawet po 3000 za t. Bo takich cen nie było a jak tak to niech pokaże fakturę. Bo najniżej była może 3100 lub więcej.

Ja kilka dni po wybuchu wojny kupilem zaletę to cos koło 3100 dokladnie wyszła, ale z tą ceną 2700 to też myślę ze bajka, moze specjalnie zamienia 2 z 3 z przodu zeby lepiej sie czuć 

1 godzinę temu, Jurniczek napisał:

Widzę że ci co kupiły nawozy śmią sugerować tym co jeszcze nie kupiły a nawet wmawiać że nawozy nie stanieją tylko będą drożeć nie chcąc widzieć że mocznik o zawartości azotu 46,6 zalewa nas z całego świata w cenie 26 RSM-u. A może to klaki GA atakują różne fora że rolnicy mało kupują w tej atrakcyjnej cenie

Najwyzej będę kilka tysięcy w plecy jak stanieje, ale nie lubie kupowania nawozu w ostatniej chwili, nie widzę nadziei żeby saletra byla tansza niż 3-3,5k przy tym wyzysku 

Opublikowano
1 godzinę temu, RolAnonim napisał:

To czemu na stacji ON 7,80 a hurt poniżej 7zl zwykły obywatel kupuje na stacji i z tego zysk co najmniej złotówka na litrze 

U mnie Orlen 7.79 a inne stacje 7.39, 7.49

Opublikowano

moim skromnym zdaniem zamiast płacić za nawóz po prawie 4 000 to bym wolał ziarna kupić

nie bardzo rozumie o co wy się sprzeczacie  ?????? nawóz jest za drogi do kupowania i nawet do siania hahhaha dla tych co taniej kupili [ sam mam saletre po 1200 po odliczeniu dopłat i się głowie czy zasiać czy sprzedać , jak by była po 5 000  i kupiec to bym się wcale nie zastanawiał

na obecną chwile najlepszym wyjściem to  niestabilność  cen przeczekać po jak najmiejszych poniesionych  kosztach , nawet kosztem utraconych dochodów

tak naprawdę to nie wiem po ile to ziarno jest w ogóle i czy kupują , ale jak np. kuku mokra czytam że  po 600  , to lepiej mokrej kupić niż posiać wiosną

• Like 2
Opublikowano

Wielu "biznesmanow" właśnie będzie sprowadzac kukurydze i czekać jaka będzie cena w maju. Najwyżej przetrzymaja do października i sprzeda jako nowa z 2023 roku :) Nie wiem czy prawdziwe są informacje, że sucha kuku kosztuje 900 zł/t prosto z big bag na TIR. Dawniej miałem informacje z terminalu LHS Gołuchów, gdzie jest baza zbożowa w której sprowadzano ziarno z Ukrainy. Ale kolega zmienił pracę i nie wiem co tam sprowadzają i w jakich cenach.

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Ja kilka dni po wybuchu wojny kupilem zaletę to cos koło 3100 dokladnie wyszła, ale z tą ceną 2700 to też myślę ze bajka, moze specjalnie zamienia 2 z 3 z przodu zeby lepiej sie czuć 

11 marca kupiona po 2800, także te 2700 też możliwe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v