Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, miwigos napisał:

Niestety takie czasy że przy 10 ha wiekszość gdzieś pracuje

Myślę że i przy 30 ha też bym pracował tyle że nie miał bym już obory. W mojej pracy mają po 50 h, praca 12 na 24 godzi więc idzie zrobić. W ubiegłym tygodniu wypisałem urlopu we wtorek i do pracy poszedłem dopiero w poniedziałek. 

Opublikowano (edytowane)

Co to warte jak inwestujesz w gospodarnie a zysku nie ma .

Raczej worek bez dna nie skarbonka. Jak masz z czego zainwestować to jeszcze jako tako. Najgorzej jak idziesz wszystko na kredycie to błędne koło 

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, radeklegia napisał:

Bardzo ciekawe niby skąd go można dostać?

Będą nawozy tylko trzeba stoperan wziąć. 

Poczytajcie o inwestycjach GA, otwierają nowiutką linie do produkcji saletry🙆‍♂️

5 minut temu, hardkor113 napisał:

A mimo to ludzie z ziemi dobrze zyja i się rozwijają.A jak się trafi kawałek ziemi do kupna czy dzierżawy to mało się nie wybiją. To jak to wkoncu jest?

Z pewnością tylko z ziemi?🤔

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galan99 napisał:

To sprzedaj gospodarkę, zainwestuj kasę w inny biznes i zarabiaj. W czym masz problem?

Edytowane przez oregano
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, radeklegia napisał: Bardzo ciekawe niby skąd go można dostać? Będą nawozy tylko trzeba stoperan wziąć.  Poczytajcie o inwestycjach GA, otwierają nowiutką linie do produkcji saletry🙆‍♂️ 5 minut temu, hardkor113 napisał: A mimo to ludzie z ziemi dobrze zyja i się rozwijają.A jak się trafi kawałek ziemi do kupna czy dzierżawy to mało się nie wybiją. To jak to wkoncu jest? Z pewnością tylko z ziemi?🤔

budują nowe linie w GA bo muszą koszty zrobić żeby te zyski 400% ukryć

• Like 3
Opublikowano

gaz tańszy bo ograniczają pobór  w przemyśle

ropociąg przyjażń ponoć się rozszczelnił , wygląda na to że będziemy niebawem  bez gazu , prądu,  węgla  i paliwa a  z biegiem czasu z pustym brzuszkiem

• Haha 1
Opublikowano

komentarze pisane przez rolników , lub tak zwanych rolnikami . PiS i PiS ODSUNĄĆ od władzy i tyle , bo durnie wierzą że za Po by było taniej . Tak naprawdę nic by nie było to samo co jest .

1 minutę temu, stach12 napisał:

gaz tańszy bo ograniczają pobór  w przemyśle

ropociąg przyjażń ponoć się rozszczelnił , wygląda na to że będziemy niebawem  bez gazu , prądu,  węgla  i paliwa a  z biegiem czasu z pustym brzuszkiem

Gówno prawda , takie gadanie ani gazu nie braknie , ani paliwa , tylko durny lud ma tak wierzyć że tak jest .

• Like 1
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, radeklegia napisał:

Bardzo ciekawe niby skąd go można dostać?

Będą nawozy tylko trzeba stoperan wziąć. 

Poczytajcie o inwestycjach GA, otwierają nowiutką linie do produkcji saletry🙆‍♂️

5 minut temu, hardkor113 napisał:

A mimo to ludzie z ziemi dobrze zyja i się rozwijają.A jak się trafi kawałek ziemi do kupna czy dzierżawy to mało się nie wybiją. To jak to wkoncu jest?

Z pewnością tylko z ziemi?🤔

Z pewnością.

Opublikowano

jak negocjowali utworzenie korytarza na eksport ziarna z rosji i ukrainy to rosja wymusiła zniesienie sankcji na nawóz

ziarno zamiast stanieć to zdrożało haha podobnie z nawozem , a nasi otwierają nowe linie nawozowe a w rurkach sucho

Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

Raczej worek bez dna nie skarbonka. Jak masz z czego zainwestować to jeszcze jako tako. Najgorzej jak idziesz wszystko na kredycie to błędne koło 

Niektórzy kupują wszystko na kredyt i kredyt kredytem spłacają albo sprzeda jakiś sprzet bo brak na ratę później sprzeda rzepak albo zboże to znów kupi grata i tak to w koło wojtku. Jest u mnie taki typ co marzyło się jemu 100 h i ma tyle z dzierżawami. Na wiosnę mało było na ratę to Zetor 7245, pług i jeszcze parę rzeczy poszło. Później wypożyczył jeden ciągnik zrobił jesień bo MF coś się psuł a teraz oddał ten co wypożyczył i wypożyczył kolejny. Pole na raty już szuka żeby kupić bez kredytu. 

Opublikowano

rolnik który finansowo nie radzi na 20 ha gospodarstwie , pracując na etacie jest w stanie zarobić na paliwo żeby do tej roboty  dojechać  i bułke z poprzedniego dnia hahha bo ani z niego rolnik ani pracownik ,  taka prawda i nie chce nikogo tu obrazić ale skoro na polu nie zarabiasz albo za mało żeby z tego si ę utrzymać  to po co w nim grzebiesz ??????? i tracisz zdrowie / nerwy !!!! tym bardziej jak masz dobrze płatny etat . Pole w dzierżawe kilka nadgodzin na etacie i jest na koncie więcej jak za 2 etaty haha  Ile wart  jest pracownik po 10 godz. jeżdzie w 60 hahah nawet jak by mi dopłacił to bym go na 2 zmianie nie chciał widzieć na oczy hahah

Opublikowano

Bo na tym etacie tak zarabiają kokosy i gleba też wymaga nakładu żeby coś oddała trzeba czasu. Razem udaje się coś uskładać. W życiu wszyscy fafarafa a tak obserwuje, że każdy na czymś bazuje i czy majątek czy wyksztalcenie nie spadło z księżyca. Oczywiście poziom społeczeństwa systematycznie spada co widać tutaj w internecie i u mnie koło trasy gdzie srają normalnie przy drodze i śmiecą na potęgę...

• Like 1
Opublikowano

Ot i Stacha popieram. Znam jednego takiego. Młody jest jeszcze ale do czasu. Chodzi do roboty. Po godzinach robi na 60 chyba ha. I widzę jego zdjęcia na Facebooku o 1 w nocy opryski. A pytam się jego szefa jak on funkcjonuje. Szef na to po 3 kawach już jakoś idzie mu robota😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, robercikj100 napisał:

Nie wiem ale ja z 40 ha roslinnej plus pensja żony i spokojnie sobie żyjemy więc dziwi mnie tu że niektórzy mają po 50 i więcej i muszą jeszcze dorabiać ale chyba tylko na nowe graty do gospodarstwa 

Jak jest potrzeba zmieniać i inwestować to na to trzeba mieć, z nieba nikomu nic nie spada. A tym bardziej jak sam piszesz żona pracuje a Ty gospodarka. 

Mam podobną sytuację tyle że połowę mniej ha, a maszyny kupuję w miarę możliwości bo czymś muszę pracować na ziemi którą lubię od małego uprawiać. Nowych ciągników nie mam ale cieszę się z tęgo co mam.

Edytowane przez GRZES1545
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v