Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Przemq napisał:

No jak tak koszty produkcji będą rosły a ceny płodów spadały to czeka nas poważny kryzys i małego i większego rolnika grunt to trzymać się razem i nie podkladać sobie przysłowiowej świni bo nas wydymają w biały dzień na stojąco i bez osłonki..takie czasy teraz mamy k....

wydymali wszystkich, i miasto i wieś. 

a i za roczek zamiast wyrównanych, a nawet podwojonych dopłat, będzie ale podzielona przez dwa 🤣

Opublikowano
9 minut temu, krilan06 napisał:

Kowalczyk ciągle zasłaniał się ceną gazu, tak więc dlaczego teraz nikt nie zapyta się tego cymbała, jaki jest powód że nawozy nie tanieją

Rolnik musi tak samo łożyć na nastki i plusy. Śmieli się z Rostowskiego, ze mówił, że forsy nie ma. Teraz dają bo forsa jest. Forsa którą rząd zedrze z ludzi lub wydrukuje.

• Like 1
Opublikowano

I u mnie dostępna w cenie polifoski czyli 5200.

To pokazuje obłudę świata i fikcję sankcji 

Opublikowano
17 minut temu, tommy66692 napisał:

3750 mam rsm 32 przy całym aucie 

Priv

Jeszcze ciut za drogo😜 no i auto za dużo.

Ale widzę dobrą tendencję.

Jeśli ceny zbóż utrzymałyby się na dzisiejszym poziomie to już rachunek ekonomiczny lepiej by wyglądał

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Chyba masz słaba ziemie, skoro wychodzi Ci taka kalkulacja

Ja nie narzekam , więc co niektórzy by mnie utopili w łyżce wody , jakby szło

Nie mam słabych tylko mam mało. No a chyba nie chcesz mi powiedzieć że z 10 hektarów można żyć jak lord i co roku inwestować ?

Dzięki temu że pracuje mogłem sobie pozwolić na zatrzymanie zboża z tego roku i przyczepy jeszcze z ubiegłego plus troszkę rzepaku, mając cały npk na wiosnę oprócz azotu no ale tutaj nie chodzi o to że nie mam za co tylko koszt przewyższa moim zdaniem potencjalny zysk. Do tego co roku coś kupuje albo modernizuje lub rozbudowuje bez kredytów a kasa jest tak śliska że masakra. W tym roku wet wziął 2 tys i wraz krowa poszła na bakutil bo zawalił sprawę na samym starcie i już ok 9 tys w plecy obora. 

Sąsiad jak jego matka miała 2 tys emerytury to bez ogonów stać go było na alimenty na dwoje, przechować zboże i jeszcze sprzęt dokupić, do tego matka spłaciła rodzeństwo z budynków. A teraz mówi że nie ma zobowiązań i nie może kombajnu wyremontować jak trzeba bo rachunki itp wykańczają go. I oszczędny bo ogród swój nie lata na gotówce , chudy jak pies .

1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

Szczerze to też liczę na jakieś obniżki na następny sezon bo jak przyjdzie znów kupować nawóz po 5 tys a zboże sprzedawać po 1,5 tys to słabo to widze

Oby tak było 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

W sumie to gaz zleciał już o 50%.

Notowania na grudzień,  styczeń, luty to około 170 -180€. To jest kosmiczny zjazdcwzgględem notowań powyżej 300€.

I dlatego też nadal podtrzymuję że będzie taniej. Choćby nasi nie chcieli to import ich do tego zmusi.

Oczywiście wszystko przy założeniu że np nie będzie sabotażu na baltic pipe czy gazoporcie w świńskim ujściu...

Czyli mówisz że będzie już tylko taniej?

Opublikowano

Nie sugeruj się moim zdaniem bo głowy pod topór nie położę😜

Czy tylko taniej? Gdyby co tydzień taniało to handel stanie. Musi być huśtawka😉

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Agrest napisał:

Nie sugeruj się moim zdaniem bo głowy pod topór nie położę😜

Czy tylko taniej? Gdyby co tydzień taniało to handel stanie. Musi być huśtawka😉

Ale tak jak obserwuje Twoje wypowiedzi to sporo się sprawdza 😅 a sam stoję przed dylematem kupna chociaż części bo nie mam nic na sezon. Saletra 5100 pulgran S 4600 i mocznik bez inhibitora 4700. W czystym najtaniej wychodzi mocznik. Ale czy brać przy tych kosmicznych cena 🤔🤦 w tamtym roku brałem saletrę po 2900 a zboże średnio sprzedawałem po 1450 brutto. W tym roku nawóz bliżej 5 k a cena za zboże taka sama

Edytowane przez PanPawel
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

"tani" ten mocznik. Ja chciałem trochę na rzepak kupić to 6 tys.

Dzisiaj miałem telefon z agroloku , i między innymi spytałem się o mocznik , to cena 4490/ tona , a przy płatności ad razu 4470 zł 

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

noo ciekawe ile to warte i ile faktycznie ma azotu o ile ma w ogóle .

Kilka osób robiło badania to się mieściło między 46 - 47% N

Opublikowano

Ot. U mnie weszła kasa za zboże. Idę do banku niech posciągają kredyty i coś tam zostanie. No i tak się waham - czy wziąć część nawozu, czy wziąć część wapna, ktore chciałem kupić 🤷

Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał:

Dzisiaj miałem telefon z agroloku , i między innymi spytałem się o mocznik , to cena 4490/ tona , a przy płatności ad razu 4470 zł 

Kilka osób robiło badania to się mieściło między 46 - 47% N

Przy jakich ilościach ten mocznik i co go za cudo?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v