Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koło domu obornik/gnojówka poszły, a na druga działkę za mało niestety. Jak robiłem pare lat temu badania, to głównie fosfor leżał. Co roku słoma zostaje na polu, npk co roku, dwa razy sam fosdar (bodaj okolice 150kg/ha) no i tak się zastanawiam czy się szarpać finansowo z jakimś npkiem, czy sam fosfor dać (i ile)

Edytowane przez daron64
Opublikowano
1 godzinę temu, ENDURAK91 napisał:

Ktoś stosował adblue jako nawóz?

to ma może z 12 % azotu. 

faktycznie moi sąsiedzi chwalą, kukurydze nawet w upał nie przypala bo nie ma co 🤭

Opublikowano

Heh patrzcie, jak rok temu był szał na nawozy i były na zapisy bo nawozu nie było (choć teraz jest podobnie) to w telewizji raz ma miesiąc puścili jakiś materiał z nażekaniami rolników i na tym koniec a teraz jak wstrzymali produkcję to nagle co dzień o tym mówią po kilka razy bo może zabraknąć coli i ciasteczek 😂🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj w prywatnej stacji pokazywali jak w szczujni babka mówiła, że mają dobrą wiadomość dla ludzi. Bo anergia podrożeje TYLKO o 40 %. Tak tam ludzi tumanią tam jest jak za komuny.

Zaraz powiedzą, że mają dobrą wiadomość dla rolników. Przestali produkować nawozy by rolnicy mogli nie wydawać forsy i ją zaoszczędzić.😄

Opublikowano
pablo6234 napisał:

Kupiony mocznik za kasę z dopłat nawozowych po 4800 tona na pierwszą dawkę jest  więcej nie kupuje,  saletra 5 tys 🙆 TBU poczekamy na rozwoj sytuacji 

TBU to niedaleko mnie. Dziś podjadę na swoje składy żeby się coś zorientować. Jest u ciebie superfosfat prosty, jaka cena?

Opublikowano

U mnie ludzie jak na razie sieją rzepaki bez nawozu, niektórzy dają wapno a może z 1 proc jakikolwiek nawóz . Ciekawe jak będzie z pszenica 🤔

Jak byłem w agrotersie to słyszałem rozmowę klienta ze sprzedawcą i owy klient mówi że nie będzie w tym roku kupował npk bo zrobił badania i nigdzie nie trzeba sypać tylko zamiast autka nawozu weźmie autko wapna a na wiosnę tylko sam azot .

Ja u siebie npk podaje normalnie a z azotem się zobaczy może wogole tylko coś dolistnie i tyle . Ten kto dał mało azotu lub wcale w tym roku lepiej wyszedł niż ten co sypał przynajmniej u mnie. 

Opublikowano
54 minuty temu, Damianek20 napisał:

U mnie ludzie jak na razie sieją rzepaki bez nawozu, niektórzy dają wapno a może z 1 proc jakikolwiek nawóz . Ciekawe jak będzie z pszenica 🤔

Jak byłem w agrotersie to słyszałem rozmowę klienta ze sprzedawcą i owy klient mówi że nie będzie w tym roku kupował npk bo zrobił badania i nigdzie nie trzeba sypać tylko zamiast autka nawozu weźmie autko wapna a na wiosnę tylko sam azot .

Ja u siebie npk podaje normalnie a z azotem się zobaczy może wogole tylko coś dolistnie i tyle . Ten kto dał mało azotu lub wcale w tym roku lepiej wyszedł niż ten co sypał przynajmniej u mnie. 

Dlaczemu lepiej wyszedł ? Ci co nie sypali gówno nakosili 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, superfarmer02 napisał:

a teraz jak wstrzymali produkcję to nagle co dzień o tym mówią po kilka razy bo może zabraknąć coli i ciasteczek

a niech braknie, BO SIE LUDZIOM W GŁOWACH PRZEWRACA, A I TAK ZAWISTNI DRUGIEMU, niech bedzie chleb po 50zł na kartki i paliwo po 20zł .Teraz jest koryto w makdonaldach i  smartfoniki po 5tyś, roszczenia pretensje,  jaka bieda ?

Edytowane przez GABBER85
  • Like 5
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Poettinger napisał:

Ja zamówiłem teraz po 3600 nps 10 - 35- 9

Walą nas na tych nawozach jak chcą... nie tylko państwo ale i dealerzy. Ja msc temu za ten sam nawoz co Ty płaciłem 3900, a agrolok chciał 4200....

Z innej beczki.. podzieli się ktos opinia o tej firmie Agroma, watro tej firmy glebosz kupić? Interesuje mnie tylko z tuzem z tyłu , żeby bronne talerzowa podczepiać. I potrzebne na już, może ktoś widział  gdzieś na składnicy taki glebosz z tuzem 3m , 6 łap.

Screenshot_20220825-153900_OLXpl.jpg

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Jak nie dasz azotu pogłównie, to dolistne nawożenie możesz sobie odpuścić. I też mnie to ciekawi jak ci, którzy nie sypali azotu lepiej na tym wyszli niż ci którzy stosowali azot?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v