Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Przemo1986 napisał:

Każdy rozwojowe gospodarstwo u nas na kujawach ma juz kupione npk i azot na przyszły sezon.reszta to mało rolni na etacie lub gosp.które cienko przędzą bo kasy brak ...taka prawda 

Poli 6 4150

Saletra 3350 

U nas się wszyscy prężnie rozwijają i zawsze kupują zima - wiosna danego sezonu nawozy.   Oczywiście produkcja zwierzęca. Więc to kto kiedy kupuje nawozy to żaden wyznacznik. Przy produkcji zwierzęcej nawet nie muszę kupować nawozu praktycznie wcale. Zapasu paszy na rok do przodu. Zawartości wszędzie bardzo wysokie. Da się po 30 M3 gnojowicy i będzie rosło . 

Wszędzie trąbią że sprzedaż nawozow o połowie mniejsza a tu każdy już zaopatrzony. Podjerzewam że kupione po 100 kilo azotu i 100 npka na ha i to wszystko. Kupiona dawka głodową ale można się pochwalić że już się zaopatrzyło 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Przemo1986 napisał:

Każdy rozwojowe gospodarstwo u nas na kujawach ma juz kupione npk i azot na przyszły sezon.reszta to mało rolni na etacie lub gosp.które cienko przędzą bo kasy brak ...taka prawda 

Poli 6 4150

Saletra 3350 

u kogo takie ceny ?

Opublikowano

Co ty, przecież piszą że cało samochodowo kupują.No chyba że w bagażniku to przecież też auto.😁

Opublikowano
3 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Tak czytam te wasze posty i coś niesamowitego się z nich wyłania.W mojej okolicy są duże gospodarstwa do 300ha i nawozu nie kupują a wielu na AF z kilkunastu -kilkudziesieciu hektarów całe auta zamawia.No sami bogacze którzy w innych tematach płaczą że wszystko tanie i z czego dokładać pytają a tu cyk i kasa się znajduje.Dla mnie auto nawozu to 22tony a to nawet dla RSM ok 60tys.No chyba że wam Lublinami przywożą to wtedy rozumiem samozachwyt.

3 godziny temu, 6465 napisał:

Tu to dużo bajkopisarzy. Kiedyś pisali że kupili nawóz na przyszły sezon. Teraz piszą że kupili po taniości na kilka lat🙆

Do tego dopóki zboże szło w górę to większość miała 100% zbiorów na magazynie z możliwością przetrzymania na kolejny sezon 😁 a nawóz na 2 lata kupiony. Teraz zboże w dół to już siedzą cicho, magazyny puste 😁 niezła beka. 

• Like 3
Opublikowano
25 minut temu, Freek napisał:

Wiem z pewnego źródła ze nawozy fosforowe idą wagonami z Białorusi pod Polskim szyldem i przebitka dobra 😅😅

Ale to nic nowego. Ze wszystkim tak jest. Węgiel, nawozy, ropa , artykuły mleczarskie itd . To tak samo jak filmiki pokazują jak sprowadzają np truskawki z Hiszpanii i przepakowywuja je w opakowania z Polski 

Opublikowano
1 minutę temu, stach12 napisał:

UE proponuje oszczędzanie gazu dla przemysłu żeby do ogrzewania wystarczyło , tak że te 4000 obecne za tone może braknąć na big baga

No tak, produkcje żywności powinni ograniczyć na samym początku, bo po co komu jedzenie.

Opublikowano
11 godzin temu, zbigniewPGR napisał:

Kto umie gospodarzyć do przodu ten ma nawóz na kolejny sezon z dopłatą pisowską, a durnie i tak kupią nawóz nawet jak będzie po 10tys/tona.

Tylko ile tego nawozu z dopłata można było kupić , ? U mnie na 30 ha 7 ton polifoski załatwiło sprawę , a łącznie wszystkich nawozów idzie mi rocznie 30 ha = 30 ton nawozu

• Like 1
Opublikowano

Ja zboże sprzedałem po 1000zl a nawozy kupowałem grudzień i marzec z terminem na sierpień. Na nowy sezon mam zamówione tylko PK pod rzepak też z terminem na grudzień. Każdy ma inną sytuacje i ja się tego nie wstydzę jestem sumienny i wszystko place w terminie. 

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, stach12 napisał:

od mrozu umiera się za godzine z głodu za 2 tygodnie

Zgadza się. Tylko czemu np zakłady produkujące kosmetyki mają zagwarantowane 100,% dostaw i inne nie potrzebne zakłady? Pewnie to ,, koleżki '' ludzi z rządu. Takie zaklady to trzeba zamknąć i nawet się nie przejmować 

Opublikowano
20 minut temu, dzidzia202 napisał:

Ja zboże sprzedałem po 1000zl a nawozy kupowałem grudzień i marzec z terminem na sierpień. Na nowy sezon mam zamówione tylko PK pod rzepak też z terminem na grudzień. Każdy ma inną sytuacje i ja się tego nie wstydzę jestem sumienny i wszystko place w terminie. 

Jeden co uczciwie napisze

Opublikowano
21 minut temu, krzychu121 napisał:

Zgadza się. Tylko czemu np zakłady produkujące kosmetyki mają zagwarantowane 100,% dostaw i inne nie potrzebne zakłady? Pewnie to ,, koleżki '' ludzi z rządu. Takie zaklady to trzeba zamknąć i nawet się nie przejmować 

Tylko, że taki kosmetyk co się składa z 99.9% wody ewentualnie z alkocholem można dostać pare tysięcy zł za litr, czyli za kilka gram czynnej substancji tyle co za tonę nawozu!

Opublikowano
1 godzinę temu, jan88 napisał:

ja nic nie sprzedałem pszenicy i nie sądzę żebym na tym stracił 

Odważnie, Ukraina spodziewa się bardzo dobrych plonów, powyżej oczekiwań, wiec zboża będzie dużo pozostaje jedynie kwestia eksportu, a ten będzie tylko przyspieszał. No i kwestia zalania naszego rynku , u mnie pobliskie skupy zawalone ukraińskim zbożem. Ja nie widzę tu dobrych rokowań na ceny, to że nawozy drogie nikogo nie obchodzi.

• Thanks 1
Opublikowano

Nie ma co się przejmować drogim nawozem! Jak kogoś nie stać to lepiej kupić mniej niż się zapożyczać, a jak następny rok będzie jeszcze bardziej suchy niż obecny?... Wczoraj wykosiliśmy znajomemu groszek, to nie wiem czy było 1t/ha. Jak będą w przysżłym roku jeszcze wyższe ceny nawozu, to ograniczę jeszcze bardziej dawki, i zwiększe udział strączkowych. 

A może w przyszłym sezonie będzie nie 500, a 1500 dopłaty do nawozu?

Opublikowano
36 minut temu, sylwek23111 napisał:

Tylko, że taki kosmetyk co się składa z 99.9% wody ewentualnie z alkocholem można dostać pare tysięcy zł za litr, czyli za kilka gram czynnej substancji tyle co za tonę nawozu!

I co to ma do rzeczy? Z kosmetyku nie przeżyjesz. Dorobi się kilka osób w kraju i to tyle. A przy przetwórstwie czy to mleczarskim czy innym mamy jedzenia dla całej Polski plus żywimy inne panstwa. 

Opublikowano
Przed chwilą, krzychu121 napisał:

I co to ma do rzeczy? Z kosmetyku nie przeżyjesz. Dorobi się kilka osób w kraju i to tyle. A przy przetwórstwie czy to mleczarskim czy innym mamy jedzenia dla całej Polski plus żywimy inne panstwa. 

Ale równie dobrze konsument może powiedzieć, że ma w d*pie Twoje np mleko, bo go nie lubi, ale musi smarować się kremem do ujędrniania biustu, więc to Ty zdychaj, a krem proszę dalej produkować. Gnieść jednych żeby inni mieli lepiej, to żadne rozwiązanie. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

1 tona nawozu kupionego w cenie 5 tyś wystarcza by dostać dopłatę 500 zł na 10 ha pola .

Tak obliczają daną różnicę cenową . Od ceny podanej przez Ministra .

Ci co mieli faktury na nawozy w cenie 1700 zł to dostają marne grosze a nawet w cale .

dziękuję za uwagę prawda nie boli można powiedzieć .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, galan99 napisał:

1 tona nawozu kupionego w cenie 5 tyś wystarcza by dostać dopłatę 500 zł na 10 ha pola .

Tak obliczają daną różnicę cenową . Od ceny podanej przez Ministra .

Ci co mieli faktury na nawozy w cenie 1700 zł to dostają marne grosze a nawet w cale .

dziękuję za uwagę prawda nie boli można powiedzieć .

a ty skąd masz znowu takie rewelacje ????  Helmut Co u niego parobkujesz Ci powiedział ???

Edytowane przez youn81
  • Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v