Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamówiłem na początku lutego mocznik 5 t w Polishagro po 3300 z dostawą na koniec marca. Właśnie dostałem E-mail " o rozwiązaniu umowy ze z przyczyn od nich ni zależnych dostawa nie dojdzie do skutku. 

Dziady. 

• Haha 1
Opublikowano

Od przyszłego sezonu wiele się zmieni w zamawianiu nawozów. Muszą być umowy pisemne i kary umowne, do tej pory wszystko było na gębę i robią z rolników idiotów

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tomaszmab napisał:

Witam. Wie ktoś może na jakiej zasadzie będą wypłacane te doplaty bo niby jest 500 zł do ha górna granica.. Ja nie kupiłem ani grama nawozu bo poprostu odpuściłem że względu na ceny.. Mam oporowo obornika i została mi paleta saletry jeszcze z tamtego roku. Tak się zastanawiam aby kupić tonę saletry skoro będą dopłaty.. Skoro kosztuje teraz 4700-5000zl to ile będzie doplaty skoro mam 17 ha ziemi? Wiek ktoś jak to będzie wyglądało.. 

Temat wałkowany od jakiegoś miesiąca, same domysły, konkretów nikt Ci tu nie napisze, bo nawet ustawodawca nie wie co chce zrobić. Jak potrzebujesz tej saletry to jedziesz i kupujesz i nie oglądaj się na żadne dopłaty, bierzesz fakturę i jak coś będzie to zwrócą.

1 godzinę temu, Kas_nowa napisał:

Od przyszłego sezonu wiele się zmieni w zamawianiu nawozów. Muszą być umowy pisemne i kary umowne, do tej pory wszystko było na gębę i robią z rolników idiotów

Jak zabezpieczysz tysiące na prawników, to może coś zyskasz. Jak Cię nie stać na dobrego papugę, to ta umowa nie będzie wiele warta, a wyegzekwować należność za karę, to nie jest taka prosta sprawa, doskonale o tym wiedzą ci co sprzedali zboże, albo żywiec i po latach nie mają możliwości kasy odzyskać .

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
24 minuty temu, slay6 napisał:

Zamówiłem na początku lutego mocznik 5 t w Polishagro po 3300 z dostawą na koniec marca. Właśnie dostałem E-mail " o rozwiązaniu umowy ze z przyczyn od nich ni zależnych dostawa nie dojdzie do skutku. 

Dziady. 

I co teraz zrobisz ?

Opublikowano
40 minut temu, jacor73 napisał:

Temat wałkowany od jakiegoś miesiąca, same domysły, konkretów nikt Ci tu nie napisze, bo nawet ustawodawca nie wie co chce zrobić. Jak potrzebujesz tej saletry to jedziesz i kupujesz i nie oglądaj się na żadne dopłaty, bierzesz fakturę i jak coś będzie to zwrócą.

Jak zabezpieczysz tysiące na prawników, to może coś zyskasz. Jak Cię nie stać na dobrego papugę, to ta umowa nie będzie wiele warta, a wyegzekwować należność za karę, to nie jest taka prosta sprawa, doskonale o tym wiedzą ci co sprzedali zborze, albo żywiec i po latach nie mają możliwości kasy odzyskać .

Umowa sprzedaży towaru

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Morfek napisał:

ale pier**licie od kilku stron pierdoły. Temat gdzie się dyskutuje o cenach nawozów a nie o problemach życiowych

Nawozy też się stały problemem życiowym więc powiązanie luźne ale jest pozdrawiam - kup tanio a może wystarczy w przyzwoitej cenie 

1 godzinę temu, slay6 napisał:

Dziady. 

Poproś o pisemne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną że z przyczyn niezależnych od nich z uzasadnieniem dlaczego  nie dostarczył ( zawalił sprawę  (Forma papierowa z podpisem i pieczątką właściciela- prezesa )Poproszę syna to ci sporządzi pismo procesowe lub wezwanie przed sądowe do wywiązania się z umowy   (po takim piśmie powinni ścięknąć )

Edytowane przez RU68
  • Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, slay6 napisał:

Dziady. 

Z nimi to ja nie chcę mieć nic wspólnego. Najgorsza firma ever. Kilka lat temu zaklepałem u nich saletrę jesienią. Na wiosnę otrzymałem telefon iż nie dostanę tej saletry w umówionej cenie gdyż sprzedali jej więcej niż mieli. Mogą mi sprzedać ale drożej. Wykłuciłem sobie tą cenę, ale dowieźli mniejszą ilość. Następnie przyszła zła faktura. Dziady nie z tej ziemi. Dzwonią co jakiś czas aby mi coś sprzedać. Mam ich głęboko gdzieś i zawsze im to mówię. Ze mną już nigdy interesu nie zrobią. Moim błędem było to iż nie miałem niczego na papierze. Wtedy jeszcze wieżyłem w ludzkie słowo.

Opublikowano
49 minut temu, RU68 napisał:

Poproś o pisemne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną że z przyczyn niezależnych od nich z uzasadnieniem dlaczego  nie dostarczył ( zawalił sprawę  (Forma papierowa z podpisem i pieczątką właściciela- prezesa )Poproszę syna to ci sporządzi pismo procesowe lub wezwanie przed sądowe do wywiązania się z umowy   (po takim piśmie powinni ścięknąć )

No i odpiszą że producent dostarcza nawóz po wyższej cenie a oni są tylko pośrednikiem i nie mają żadnego wpływu na ceny producenta,i nie mają zamiaru dokładać do interesu .Tyle da to pismo,powodzenia w sądzie.Ludzie zaliczki wpłacili a mimo to nie dostali nawozów czy traktorów maszyn po starych cenach.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, slay6 napisał:

Dziady. 

Współczuć tylko pozostaje. 

Moi tak nie robią, co zapisane to zapisane, ostatnio odrazu fv dostałem 

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Takie moje pytanie powiadasz że mali co nie maja kasy ? .

jaka cena będzie za pszenicę po zbiorach jak by była jak teraz to ok .

A jak nie będzie i plony słabe bo sucho może być i ci co nasypią jak na tym mogą wyjść ? .

Mali 

I ci co nie mają pieniędzy, skąd wzięli nie wiem 

Czy wyjdą na swoje też nie wiem, zresztą co mnie to obchodzi. 

Trzeba pilnować swojego nosa 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, Damianek20 napisał:

Mój nawóz sprzedali, w piątek pofatygowałem się odebrać bo nie chcieli przywieść i okazało się czemu. Takie rzeczy to tylko w LHR

U kogo kolego zamawiales

Opublikowano

Dziady. 

A miałeś wystawiona fakturę czy wszystko na tzw gębę? Czy możea masz na piśmie jakąś umowę ? Ja zawsze chce fakturę od reki czy to z terminem czy gotówka płatna... 

Opublikowano
16 godzin temu, hubertuss napisał:

Naprawdę nie wbijajcie sobie do głów, że wasze zboże nie wiadomo po ile ktoś musi kupić. Rynek może się załamać, może się zmienić w nieznanym kierunku w sposób jakiego dzisiaj nie jesteśmy w stanie przewidzieć.

Dobrze piszesz. Nie będzie exportu to krajowe firmy paszowe i młyny będą chuk co płacić i nie będzie ich interesować że spore koszty wyprodukowania ponieśliśmy

Opublikowano
17 godzin temu, Agrest napisał:

Gdzie są tańsze nawozy?

Gdzie jest tańsza pasza?

Skąd przyjedzie tańsza żywność?

6 godzin temu, galan99 napisał:

Sieci - korporacje nie kupią od rolnika drogo i wiec co ci po drogich nawozach i paszach dla rolnika .

1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Dobrze piszesz. Nie będzie exportu to krajowe firmy paszowe i młyny będą chuk co płacić i nie będzie ich interesować że spore koszty wyprodukowania ponieśliśmy

Dzisiaj rozmawiam z człowiekiem co pracuje na kurnikach. Mówi mi ze fajna pani weterynarz do nich już nie przyjedzie. Pytam dlaczego. A on mówi, że zakład uboju zmniejszył ubój o połowę i zrezygnowali z jej usług. Ze względu na drogie pasze wielu hodowców rezygnuje z hodowli. Więc nie kupią i pasz.

Opublikowano

dopiero rolerkoster się zaczyna. spokojnie to już było 🤭

Opublikowano
12 minut temu, hubertuss napisał:

Dzisiaj rozmawiam z człowiekiem co pracuje na kurnikach. Mówi mi ze fajna pani weterynarz do nich już nie przyjedzie. Pytam dlaczego. A on mówi, że zakład uboju zmniejszył ubój o połowę i zrezygnowali z jej usług. Ze względu na drogie pasze wielu hodowców rezygnuje z hodowli. Więc nie kupią i pasz.

chyba bardziej o ogrzanie kurnika chodzi .          teraz jest fajnie siano można kupić w konczącym sie sezonie po 60 zł belka to rozsiewanie azotów nałąki przy hodowli bydła miesnego jest bez sensu chyba .

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Zawsze można sprzedawać zboże na opał itd 

Przy tych cenach ekogroszku myślę czy nie zrobić tak z połowkami grochu. Stosunek waagowy  2 cz. Grochu 1 cz. Ekogroszku. Przy cenie mniej niż 1200 zl/t opłaca mi się to spalic.

Przyroda nie znosi próżni. Biogazownie, gorzelnie, inne uprawy nie koniecznie na konsumpcję czy pasze. Kto będzie elastyczny, z otwartą głową przetrwa. To wszystko wymaga czasu ale rolnictwo zmieni się i to bardzo. 

Czesto kryzys jest możliwością rozwoju.  BTW uprawa gleb 5,6 klasy to cytując klasyka "lizanie noża" Takie gleby powinny być zalesione lub przeznaczone pod inwestycje.

Gleby lepszych klas powinny być chronione jako strategiczne do produkcji zywnosci. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał:

chyba bardziej o ogrzanie kurnika chodzi .          teraz jest fajnie siano można kupić w konczącym sie sezonie po 60 zł belka to rozsiewanie azotów nałąki przy hodowli bydła miesnego jest bez sensu chyba .

Pewnie wszystko się sumuje. Oni akurat chyba ogrzewają nie gazem a olejem. A olej choć paliwo nie podrożał tak dotkliwie jak gaz dla firm.

Opublikowano
artur12441 napisał:

Dziady. 

A miałeś wystawiona fakturę czy wszystko na tzw gębę? Czy możea masz na piśmie jakąś umowę ? Ja zawsze chce fakturę od reki czy to z terminem czy gotówka płatna... 

pod koniec stycznia zamówiłem na "gębę" 24t saletry, cały czas dostawałem info ze towar dojedzie do końca lutego, i tak czekałem a przyszla ta podwyżka i mowie teraz to napewno nie przwiozą choć cały czas były zapewnienia że, dojedzie w umówionej cenie choć termin już minął. Towar dojechał tydzień temu ale ile się na wkur**ałem to juz moje

Opublikowano
31 minut temu, jarecki napisał:

Ilość paszy na przyrost 1kg masy brojlera kurzego wynosi ok 2 kg , kilogram gotowej paszy dla drobiu zbliża się do  2,8 zł/kg , czyli za 2 kg brojlera[6,50 kg] dostaniemy w skupie ok 13 zł a koszt zużytej paszy to ok 11 zł , a gdzie jeszcze koszt pisklecia, ogrzewania , cena saletry 4300 i hasło bierzesz pan bo następny chętny czeka, od piątku podrożała o 300 zł/t

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano

Nie palcie żadnym ziarnem w piecach , abstrahując od tego że kłóci się to z naszą wiarą to nie ma to uzasadnienia ekonomicznego. Kto wam powiedział że węgiel zdrożał? ,jak ktoś będzie chciał 5 tysięcy za tonę to też mu zapłacicie zamiast sprawdzić czy nie robią was w konia?

https://sklep.pgg.pl/

Nie palcie żadnym ziarnem w piecach , abstrahując od tego że kłóci się to z naszą wiarą to nie ma to uzasadnienia ekonomicznego. Kto wam powiedział że węgiel zdrożał? ,jak ktoś będzie chciał 5 tysięcy za tonę to też mu zapłacicie zamiast sprawdzić czy nie robią was w konia?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v