Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, sadownik12 napisał:

Ciekawe jak wygląda sprawa rozliczania się z czynszu... Może warto byłoby się tym zainteresować. Chyba, że wszystko pod stołem...

Jako obywatel polski majac wiedze lub tylko podejrzenie ze ktos dziala niezgodnie z prawem jestes zobowiazany poinformowac odpowiednie instutucje o swoich podejrzeniach.

Opublikowano

To jest takie gadanie oderwanych od rzeczywistości ze dopłatę powinien brać teb kto uprawia. Dobrze wyżej ktoś napisał co za różnica czy da czynszu 500 zł czy weźmie dopłatę i da 1500

właściciel ziemi dyktuje warunki i jeżeli  ktoś będzie chciał dopłatę to weźmie dopłatę a zapłaci dopłata + czynsz . Jak ktoś mysli ze ktoś da mu ziemie do uprawy, odda dopłatę i jeszcze podziękuje to może czas dorosnąć . To właściciel dyktuje co komu i za ile oddaje 

• Like 6
Opublikowano
VonVegans napisał:

Taaa,jak swojej ziemi 10 ha a dzierżawy 80.się pozabijają na składach.jasne że dawać do faktury😁😁😁najlepiej do tych lewych

Nie można dawać 1000 do ha bo ten co kupił po żniwach miałby nawóz za darmo jak już to do kupionego po nowym roku

• Haha 2
Opublikowano

Nie można dawać tym co czekają na kupno bo pszenicę w magazynie trzymają, a ten co kupił po żniwach to tanio zboże sprzedał i stracił.

Może taka logika pasuje???

Nie dać nikomu!!!

Dziś dadzą parę złotych a po żniwach powiedzą że vat na płody wezmą w zamian za tą pomoc albo inne głupstwo wymyślą

Opublikowano (edytowane)

@Agrestto ja dam przykład sasiadki kupiła ponad 150t nawozów w cenie od 940 netto do 1200 netto, do tego kupiła ponad 700 ton pszenicy, własnej ponad 1000 ton i ma ją do dziś w przypadku dopłat do nawozów [do tony] to bedzie interes życia

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, kibix napisał:

Czym Ty palisz ? Jakikolwiek groszek w hurcie to cena powyżej 1100 ? Poniżej 1000 to masz albo wschodni węgiel albo siarkę z popiołem zmieszaną.

ja też słyszałem od kolegi ,że jego znajomy z okolic Bielska Białej kupował polski węgiel przed świętami po 700 zł .Nie chciało mi się wierzyć ,bo u mnie 1400 ruski węgiel,ale to chyba prawda.

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

To jest takie gadanie oderwanych od rzeczywistości ze dopłatę powinien brać teb kto uprawia. Dobrze wyżej ktoś napisał co za różnica czy da czynszu 500 zł czy weźmie dopłatę i da 1500

właściciel ziemi dyktuje warunki i jeżeli  ktoś będzie chciał dopłatę to weźmie dopłatę a zapłaci dopłata + czynsz . Jak ktoś mysli ze ktoś da mu ziemie do uprawy, odda dopłatę i jeszcze podziękuje to może czas dorosnąć . To właściciel dyktuje co komu i za ile oddaje 

Wszystko zależy od regionu, jeśli głód ziemi w okolicy, ziemia dobrej klasy, to właściciel rządzi, jeśli w okolicy brak zainteresowania, działki rozdrobnione i do tego  piachury to niestety uprawia się za symboliczną opłatę albo wszystko zarasta. Więcej niż 500 zł za dzierżawę nie dam, podatek po mojej stronie, dopłaty moje. 

• Like 2
Opublikowano

Coś dopłat musi mieć ten co jest właścicielem , bo krus płaci ,chyba że na etacie jest 

Opublikowano
10 godzin temu, danielhaker napisał:

No widać już podział w tym temacie, któremu się należy a któremu nie :P 

O to właśnie chodzi podzielić rolników, a właściwie spowodować zeby czasami się choć trochę nie zjednoczyli i nie przyszły do głowy jakieś protesty.

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, ws71 napisał:

@Agrestto ja dam przykład sasiadki kupiła ponad 150t nawozów w cenie od 940 netto do 1200 netto, do tego kupiła ponad 700 ton pszenicy, własnej ponad 1000 ton i ma ją do dziś w przypadku dopłat do nawozów [do tony] to bedzie interes życia

Oni już zrobili interes dobry👍

Opublikowano
18 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

ja też słyszałem od kolegi ,że jego znajomy z okolic Bielska Białej kupował polski węgiel przed świętami po 700 zł .Nie chciało mi się wierzyć ,bo u mnie 1400 ruski węgiel,ale to chyba prawda.

Jestem z okolic Bielska Białej, dajcie namiary na ten węgiel 😄 

• Like 1
Opublikowano

Orzech 1080 niskokaloryczny, 1250 wysokokaloryczny. Z polskich chyba tylko te słabsze. Pewnie coś taniej by się gdzieś znalazło, ale w takie cuda, że po 700, to nie chce mi się wierzyć. 

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Co byś nie kupił jakieś pół roku temu a teraz to sprzedał to masz interes życia....

Opublikowano

14 godzin temu, dawidursus323 napisał:

Ja akurat orzechem, na wynalazki typu ekogroszek mnie nie stać (zwłaszcza w woreczkach, bo na kopalni nie jest aż taki drogi). Mówimy o cennikach PGG i Tauron, a nie węgla ze wschodu.

Mnie nie stać na palenie orzechem. Zasypujesz piece i masz spokój na parę dni.

oferta PGG -50/100zł jak samemu z kopalni się odbierze. To są rzeczywiste ceny. Te z taurona spróbuje zweryfikować w poniedziałek. 

https://czw.com.pl/czw-upload/05.01.2022_Ostrow_oferta_pena.pdf

szkoda że asortyment z tauronu ma takie słabe parametry. 

Co do tarczy dla rolnictwa to się nie dziwie że każdy jest wkurzony bo rząd zaczął dotować wszystko i wszystkich a rolnicy nic nie dostali. Rolnikom zostało tylko płacić więcej za środki do produkcji i jeszcze dostali gratis inflacje. 

Opublikowano

Żadnych dopłat po 500 zł, 700 zł czy po 1000 zł do tony nawozu czy hektara nie będzie. Żadnego kupowania bezpośrednio w fabryce przez rolnika nie będzie. Kaczyński w Przysusze powiedział że nawozy saletrzane staniały z 3000 zł na 1800 zł widział to ktoś albo słyszał?. Dopłaty nam mieli wyrównać wyrównali? Miała być świnia plus i krowa plus jest? Puda swego czasu mówił że nawozy staniały kilkaset złotych staniały? Kowalczyk ostatnio mówi że utrzymuje się cena saletry 2600 zł. Widział gdzieś po tyle saletrę nawet netto? Ja w we wsi obok widzę saletra po 3300 zł/t, saletrzak po 3100 zł/t mocznik po 4000 zł/t. Ma być w styczniu jeszcze 3 podwyżki a Wy tu o jakiś wyimaginowanych dopłatach!

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Statek z gazem płynie do Świnoujscia w połowie stycznia ma dopłynąć ponoć 1 statek starcza dla 150 tys gospodarstw domowych na rok.

Edytowane przez Mario5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v