Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dużo rolników je kupowało D47 i albo wcale nie rejestrowali , albo  wyrejestowali je i już nie chcieli zarejestrować lub nie mogli. Chodziło żeby nie płacić ni. 

U mnie tato wyrejestował czasowo po paru latach chciałem  z powrotem zarejestrować to w UK w Gminie kobieta  powiedziała że tylko na złom mogę oddać. Jak ją wyrzucili i inną przyszła to bez problemu rejestrowałem wszystko co mogłem. 

Teściu  kupił na przetargu 2  stuki,  miał możliwość rejestracji ale nie chciał, bo po co płacić.  Teraz nie ma możliwości żeby je zarejestrować. 

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-d-55-wywrotka-CID757-IDNKaRQ.html

Zdjecie silownika idealne,nie widac czy suchy czy cieknie.

A tak na marginesie,moze ktos wie czemu wiekszosc d47 jest bez dokumentów?rozumiem ze po pgrach jezdzily i sie papiery zagubily?

niektórzy poprostu wyrejestrowywali w latach 90 by nie płacić oc mało po drogach jeździli i policjia nie ganiała znam takich kilku i część z nich spowrotem porejestrowała a część nie

Opublikowano
19 minut temu, Belaruss820 napisał:

No widzialem,niezly interes ktos zrobi. Niedawno kolo mnie.przejezdzal idealny zestaw dla Cb i @Ursus932 ursus 5314 z turem z przyczepą pronar 😀

Nawet chyba te same zdjęcia 😛 było zatrzymać zapytać czy sprzedaje 

Opublikowano
29 minut temu, 6465 napisał:

Ja 120końmi ciągam 4x44 i to jest optymalnie nie mam ciężkich gleb raczej słabe. Miejscami na końcach glina. N moje piachy to by się do tego jakiś wał zagęszczający przydał.

Bo to taka optymalna moc. Gość we wsi ma fenta 310 coś takiego jak teścio ma, tylko w 4 garach, w uni tur 4x40 na prawdę ma co robić. 

Opublikowano

Jak to jest z tą mocą? Czy ciągnik tej samej mocy w 4 garach i w 6. Czuć jakąś różnicę podczas pracy? Ja mam porównanie swojego MFa z Deutz-Fahr Agrotron k110 zaczipowany na 128km i wydaje mi się że mój mocniejszy. Choć oba 6 garów.

Opublikowano

Skrzynia pewnie też coś ma do rzeczy, choć nie wiem. Ja się nie znam.

Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

Dokładnie. Albo kupowane z pgrow a w tamtych czasach na co komu dokumenty były. Ostatnio prostowalem też sprawę d43 zarejestrowanej jako d47 właśnie w pgrach

mam dowód d47 z pgr idzie  jakiś użytek z tego zrobić ? 

Opublikowano
57 minut temu, slawek74 napisał:

pług ma zmienną szerokość ? może go skręcić na 4x40 jak jest możliwość albo kupić odmnie taki co ma zmienną szerokość 🤭 akpil kmj 4x32 do 4x48

niby tak jak piszesz ale po kukurydzy ziemia jest mocno wysuszona po wierzchu może buć błoto a od dołu twardo jak ''cholera''

Zmienna od 35 cm do 50 [na otworach podane w cm ,nie w calach ],tylko że opony z przodu 14,9,czyli szerokie i po prostu częsc skiby będzie zagniatać, hmmm, można niby o te 5 cm zmniejszyć szerokość i zobaczyć. Albo dojśc do 50 cm ,i na 3 skibach ,ale na moje ślepe oko ,może już lemiesz nie docinać skiby ,a tylko przełamywać  ,a zresztą zobaczy się warunków na polu . .

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Skoro o tym mowa. Jak to jest z rejestracją. Jest tam wzmianka o tym czy przyczepa jest sztywną czy samowyładowcza?

jeśli myślisz o tym, co ja, to te dane ma diagnosta w danych homologacyjnych, jak przyczepa D46 ma być sztywna, to w pełni na legalu może nie przepuścić przeróbki  na wywrotkę na przeglądzie, chyba że masz na to papier z uprawnionego zakładu

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
kizak napisał:

Zmienna od 35 cm do 50 [na otworach podane w cm ,nie w calach ],tylko że opony z przodu 14,9,czyli szerokie i po prostu częsc skiby będzie zagniatać, hmmm, można niby o te 5 cm zmniejszyć szerokość i zobaczyć. Albo dojśc do 50 cm ,i na 3 skibach ,ale na moje ślepe oko ,może już lemiesz nie docinać skiby ,a tylko przełamywać  ,a zresztą zobaczy się warunków na polu . .

nie rozśmieszaj że 14.9 to szerokie opony 😁😁😁😁 w fendzie mam 540 z przodu i z tyłu 600 orze na 44cm w jd są 480 i 520

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

jeśli myślisz o tym, co ja, to te dane ma diagnosta w danych homologacyjnych, jak przyczepa D46 ma być sztywna, to w pełni na legalu może nie przepuścić przeróbki  na wywrotkę na przeglądzie, chyba że masz na to papier z uprawnionego zakładu

Wlasnie. Sąsiad robił ciężarówkę zwalił kontener i zrobił wywrotkę. Jakaś firma w Kutnie mu papier dorabiała żeby wszystko było na legalu. 

Opublikowano

Wystarczy, że przy rejestracji przyczepy dopisałem we wniosku "wywrotka" i mam już przyczepki d 46 wywrotki. Diagnostę to mam chyba najbardziej upierdliwego na całe województwo, ale do wywrotu nigdy się nie czepiał.

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

W 2009 roku jx 60 za 100 

Jx 70 za 110 jx 80 za 120 jx 90 za 130 jx 95 za 140.

Byliśmy blisko kupna jx95 cena dogadana na pokazie 138, zajeżdżamy do firmy już 142🤦‍♂️

Później dzwonili że oddadzą za 138😂

W 2012 podnieśli po 5 tysięcy 

W dużych był rewers hydrauliczny 

W 2012 pytałem o jx 95 to 165tys we wrześniu chciał. 

I było wówczas brać taki a nie jx 70, byłby do dziś głównym.  Kasa wówczas mi zbywała tylko myślenie miałem chore. No bo ojciec 30ha U2812 obrabiał to 70km będzie z takim zapasem że ho ho. I doopa, człowiek wygodny i chce w polu szybciej robić.

Opublikowano
37 minut temu, 6465 napisał:

Wlasnie. Sąsiad robił ciężarówkę zwalił kontener i zrobił wywrotkę. Jakaś firma w Kutnie mu papier dorabiała żeby wszystko było na legalu. 

ale to co innego, tam masz fabrycznie ramę pod zabudowę i robisz co chcesz, przeróbka sztywnej przyczepy to ingerencja w konstrukcję 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

nie rozśmieszaj że 14.9 to szerokie opony 😁😁😁😁 w fendzie mam 540 z przodu i z tyłu 600 orze na 44cm w jd są 480 i 520

Czyli zwężam ,dzięki👍

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Nawet chyba te same zdjęcia 😛 było zatrzymać zapytać czy sprzedaje 

Nie wiem czy te same,ale.napewno u poprzedniego wlasciciela jeszcze te zdjecia. Jakis nietutejszy ten chłop bo na wlodawskich blachach,co on tutaj robil nie mam.pojecia,jechal.jakos mocno wolno to pewnie bym zdążył zatrzymać 😂

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał:

W 2009 roku jx 60 za 100 

Jx 70 za 110 jx 80 za 120 jx 90 za 130 jx 95 za 140.

Byliśmy blisko kupna jx95 cena dogadana na pokazie 138, zajeżdżamy do firmy już 142🤦‍♂️

Później dzwonili że oddadzą za 138😂

W 2012 podnieśli po 5 tysięcy 

W dużych był rewers hydrauliczny 

A to nie dopiero Jxu mają rewers  hydrauliczny? Oglądałem jakiś czas temu jx95, to miał mechaniczny.

3 godziny temu, 6465 napisał:

Jak to jest z tą mocą? Czy ciągnik tej samej mocy w 4 garach i w 6. Czuć jakąś różnicę podczas pracy? Ja mam porównanie swojego MFa z Deutz-Fahr Agrotron k110 zaczipowany na 128km i wydaje mi się że mój mocniejszy. Choć oba 6 garów.

Bo te stare konie potrzebują mniej bata żeby pracować. Tak samo jak nowe pseudo silniki forda 1.0 a wyciągnięte na 140 KM,tyle samo co ze starego 1.8, żeby to jechało to musi być gaz w podłodze.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v