Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

Jeszcze nie dzwoniłem do typa - ślizgawca na drodze, nie chce wyjeżdżać nawet z przyczepka. Miał jeszcze duże (chyba te z tyłu) to szybko poszły. Jakiś czas temu w markecie jakieś najtańsze to koło 5stow, ale to kurde z papieru by mocniejsze skleił. To co kiedyś kupiłem blachę na drzwi to leży, a profile poszły gdzie indziej. A w sumie teraz jak robię porządki dalej, to pomyślałem, że z tej blachy bym zrobił drzwi wewnętrzne między garażami - takie przejście między warsztatem małym a dużym - a takie coś kupił i wstawił na zewnątrz. Teraz jak okna wymienia w chacie, to stare pójdą do warsztatu, to już by było całkiem spoko. 

A tak poza tematem. Poleci ktoś jakiś mały prostownik? Tylko okazjonalnie do auta, żeby stał w garażu. Coś małego, zgrabnego, lekkiego, nie musi mieć żadnych bajerów, tak do ~300 zł (choć oczywiście im mniej tym lepiej, bo będzie bardzo rzadko używany). Coś już tam patrzyłem na necie, ale może ktoś coś ma sprawdzonego?

Do maszyn mam takie dwa klocki, ale denerwujące jest każdorazowo wyciaganie akumulatora i noszenie go do warsztatu,  albo targanie prostownika. 

IMG_20221122_085202_copy_2000x900.jpg

Mały i okazjonalny do samochodu to z biedry

Opublikowano
19 minut temu, Karol06 napisał:

Będę wymieniał pompę hydrauliczną w renault ares 550, zastanawiam się czy kupić oryginał Bosch czy kupić zamiennik, mianowicie coś takiego: https://polagriparts.pl/pl/uklad-hydrauliczny/78008-pompa-hydrauliczna-renault-ares-mf-0510665389.html

Może ktoś podpowie 🤔

https://www.mototraktor.pl/pompa-hydrauliczna-massey-ferguson-renault-6005019352-0510665389-p-10359.html

Włoskie pompy Caproni, ewentualnie zamienniki z Bepco, Sparex lub Varpomatic

• Like 1
Opublikowano
daron64 napisał:

mam takiego niebieskiego klocka, kiedyś mi znajomy przywiózł tylko problem w tym że nie działa i nie wiem czy jest sens to naprawiać? Ja na elektryce się nie znam ale jakby faktycznie ten booster był by dobry to pokusiłbym się dodać do naprawy tylko czy warto?

Opublikowano
2 minuty temu, Grzechooo napisał:

czy warto

Moim zdaniem pewnie, że warto. To są sprzęty, które mają więcej lat niż najstarsi z tego forum i przeżyją pewnie wiekszosc najmłodszych. Mój też miał jakiś problem - nie wiem, nie znam się, oddałem do zakładu, gdzie robią takie rzeczy i pracuje straszy facet, który tylko elektryka się zajmuje i ogarnął za jakieś małe pieniądze. Oddać do sprawdzenia zawsze możesz. Zapłacisz jakieś grosze, a będziesz chociaż wiedział co i jak

Opublikowano
11 minut temu, Grzechooo napisał:

Tylko gdzie zawieść taki sprzęt do naprawy? @jahooo może Ty wiesz?

ten niebieski to jeszcze na płytach selenowych, dość prosty w naprawie, jak seleny nie zdechły, każdy kumaty elektryk ci to naprawi, tam nie ma nic skomplikowanego, transformator i mostek prostowniczy

2 godziny temu, daron64 napisał:

Moim zdaniem pewnie, że warto. To są sprzęty, które mają więcej lat niż najstarsi z tego forum i przeżyją pewnie wiekszosc najmłodszych. Mój też miał jakiś problem - nie wiem, nie znam się, oddałem do zakładu, gdzie robią takie rzeczy i pracuje straszy facet, który tylko elektryka się zajmuje i ogarnął za jakieś małe pieniądze. Oddać do sprawdzenia zawsze możesz. Zapłacisz jakieś grosze, a będziesz chociaż wiedział co i jak

i działają i będą działać dalej, proste w budowie i naprawa, jedyna ich wada to ciężar

Opublikowano

Kółka można dorobić i ciężar nie przeszkadza. U mnie już rok stoi w kącie a wiesz przecież że ja jestem zbieraczem🙂 Popytam może ktoś zechce się pobawić. Gość co mi to przywiózł pracował w kopalni i mówił że wszystkie maszyny tym odpalali, myślę że to mocny sprzęt nie to co dzisiejsza chińszczyzna.

Opublikowano

Czy idzie przerobić przyczepy z wywrotem dwustronnym na trójstronny? Bardzo podobają mi się te przyczepy ale doskwiera trochę brak wywrotu na tył.

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-bss-8-ton-CID757-IDRjUDZ.html

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-hl8011-bredyska-8t-CID757-IDRZ6Z6.html

Niebawem pewnie będzie nowy nabytek bo przyczepa pilnie potrzebna tylko trzeba znaleźć odpowiednią.

Opublikowano (edytowane)

Przespałem się z tymi swoimi planami zakupowymi i doszedłem do wniosku, że:

- drzwi odpuszczę, no po zrobieniu pomiarów wyszło, że niespecjalnie mam wystarczająco miejsca, żeby zmieścić drzwi i okno

- odpuszczam prostownik, bo w sumie wczoraj ładowałem Aku, a przedtem chyba z 3-4msc temu, to jednak może te pieniądze lepiej dołożyć do jakiegoś ważniejszego zakupu.

Ale dzięki za opinie wszystkim 👍

8 godzin temu, KlimekPL napisał:

dwustronnym na trójstronny

Nie znam się, więc się wypowiem.

Moim zdaniem wszystko idzie przerobić. Tylko jakie będą tego koszty? Ilo kosztuje siłownik, który to dźwignie? Ile trzeba wydać na materiał na zrobienie miejsca na tłok i ile trzeba materiału na wzmocnienie ramy - bo chyba  jednak znacząco różnie będą się siły działające na nią przy rozładunku rozkladac.

A tak ze srajbuka

Screenshot_2022-11-22-18-22-53-180_com.opera.browser.jpg

Screenshot_2022-11-22-18-23-22-751_com.opera.browser.jpg

Screenshot_2022-11-22-22-16-23-364_com.opera.browser.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Czy idzie przerobić przyczepy z wywrotem dwustronnym na trójstronny? Bardzo podobają mi się te przyczepy ale doskwiera trochę brak wywrotu na tył.

Niebawem pewnie będzie nowy nabytek bo przyczepa pilnie potrzebna tylko trzeba znaleźć odpowiednią.

wszystko się da, są firmy które tylko tym się zajmują, niestety cena za to nie będzie mała

Opublikowano

Ta z pierwszego linku to ma 8 ton ale masy całkowitej, chyba że dowód ma z "internetu". Jako ciekawostkę podam, że raz w ogłoszeniu widziałem taką fabryczną z wywrotem trójstronnym. Co do przerobienia na wywrot trójstronny to raczej bym szukał z oryginalnym wywrotem z resztą do zrobienia w swoim zakresie...

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

wszystko się da, są firmy które tylko tym się zajmują, niestety cena za to nie będzie mała

fylko gdzie sęs ,jedną sprzedać i ciut dołożyć ,bo rzeżbienie to kosztuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v