Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Grzechooo napisał:

Pany, jakieś budżetowe radio do ciągnika ktoś poleci? Nie mam wymagań chcę aby tylko grało, kupiłem na alledrogo i odesłałem bo od razu nie działało (przy czym radio z innego ciągnika podłączone do tego działa bez zarzutu)

Ja tam bym kupił najtańsze markowe. Wydasz 2stowy i z głowy. Co do używek, to nawet markowe się psują, a tak masz chociaż gwarancję. 2auta do tyłu miałem używanego pionka, który nowy kosztował coś ponad 8stow - po ~8latach zaczął się pier**lić (nie pamiętam co). Nie miałem kasy wtedy i kupiłem najtańsze markowe radio (JVC), które spełniało wymagania (AUX, USB, duże klawisze, niebieskie podświetlenie). Przeżyło tamto auto i teraz jeździ w drugim - przegralo ~ 150tys km. 

Nie twierdzę, że używki są zle, bo za tę 2-3stowy możesz kupić używane z wyższej półki (sam zresztą myślę o czymś do ciągnika i też przeglądam i nowe i używki).  

Opublikowano

Nie potrzebuje bajerów aby działało, że szrotu mam dwa i każdy ma swoje lata i są ciężkie a w ciągniku mam miejsce na radio w tapicerce jakieś takie delikatne więc spróbuję to z linku od jahooo

Opublikowano
1 minutę temu, Grzechooo napisał:

Nie potrzebuje bajerów aby działało, że szrotu mam dwa i każdy ma swoje lata i są ciężkie a w ciągniku mam miejsce na radio w tapicerce jakieś takie delikatne więc spróbuję to z linku od jahooo

u mnie to radio przeżyło nawet zalanie woda po deszczu- może kwestia szczęścia

Opublikowano
5 godzin temu, migacz napisał:

Zacząłem szukać w tych nowych coś bo nie ukrywam że boje się używanych bo zawsze mogą jakieś kwiatki wyjść. A tu masz gwarancję

Wiadomo płacisz więcej ale coś za coś. Więc może jakieś tańsze nowe lepiej kupić. Tym bardziej że poplony urosły duże a to jedyny nawóz pod wiosenne uprawy i trzeba o to zadbać.

https://traktor.com.pl/pl/kosiarki-rolnicze/5379-kosiarka-bijakowa-z-przesuwem-hydraulicznym-efdh-210-4farmer.html

A może to by było do przełknięcia za tą cenę?

Jak bardzo chcesz wykorzystywać ten mulczer, co chcesz nim robić? I jaki masz traktor?

Opublikowano

@KlimekPL docelowo obecnie 10ha poplonów do likwidacji. Rzodkiew, żyto jare, gorczyca, mieszanka gorzowska. Nieużytków nie planuje kosić na razie. Jak się pojawi sprzęt to może znajdzie się ściernisko po kukurydzy ale to też niedużo. Ciągnik Do dyspozycji to 90km John i 80km ursus. Ewentualnie 8011 Zetor.

Opublikowano

Macie może jakieś namiary gdzie można by było kupić belkę zaczepową do kvernelanda? Wujas szuka - pług zagonowy na resorze, kwadratowa rama (z okrągła ramami są cieńsze), okrągła belka zaczepową. U lokalnych handlarzy nie ma

Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

@KlimekPL docelowo obecnie 10ha poplonów do likwidacji. Rzodkiew, żyto jare, gorczyca, mieszanka gorzowska. Nieużytków nie planuje kosić na razie. Jak się pojawi sprzęt to może znajdzie się ściernisko po kukurydzy ale to też niedużo. Ciągnik Do dyspozycji to 90km John i 80km ursus. Ewentualnie 8011 Zetor.

Jeżeli mało roboty i same poplony na normalnych polach to zamiast młotków weź noże "Y", lepiej szatkują materiał (bo młotki to szarpią a nie tną) i ciągnik ma lżej. A sama kosiarka jakaś tańsza spokojnie ci wystarczy na taki areał. Tu już od ciebie zależy czy nowa czy używka, można czasem znaleźć dobrze zachowany sprzęt używany sporo taniej od nowego. Albo nawet w cenie nowego znajdziesz porządną maszynę a nie zabawkę. Ale ja osobiście celowałbym w jakieś najtańsze nówki pod warunkiem, że poza poplony i ściernisko po kukurydzy nie będziesz się zapuszczał.

Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał:

Dorobić z dobrego materiału wyjdzie najtaniej i wg mnie najlepiej 

Ciężko z dorobieniem, bo końce są wygięte. Zresztą u nas słabo z takimi warsztatami

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, daron64 napisał:

Macie może jakieś namiary gdzie można by było kupić belkę zaczepową do kvernelanda? Wujas szuka - pług zagonowy na resorze, kwadratowa rama (z okrągła ramami są cieńsze), okrągła belka zaczepową. U lokalnych handlarzy nie ma

https://www.olx.pl/d/oferta/kolko-belka-kroj-plug-kverneland-CID757-IDQ38M1.html#70f350b5dd

https://www.olx.pl/d/oferta/belka-zaczepowa-kverneland-2-i-3-kategorii-pluga-podnosnika-agregatu-CID757-IDMo8ti.html#70f350b5dd

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
bratrolnika napisał:

jak radio to tylko Pajonier😁

jak tarcze do kątówki to Falontech

Właśnie je miałem ostatnio i był problem jakby tarcza miała "miękki środek" po dotknięciu do materiału znikała w oczach a nie cieła

Opublikowano
28 minut temu, migacz napisał:

Nie chodzi o to że ma się opierać na wałku a nie na kołach jezdnych 

Wał z tyłu robi robotę.

Kopiuję teren jak i dogmiata ścięta masę . Ale też ma wadę jak sucho jest to ubija i ciężej się uprawia

Opublikowano
Dnia 25.09.2022 o 10:06, Grzechooo napisał:

Chodziło o to że jak ktoś ma 60 i kupuje(zamierza kupić) drugi ciągnik jakim jest zetor wielkości 7211 uważam za bezsensowene posunięcie bo to są ciągniki o podobnych funkcjach/mocach. Co innego jeżeli ktoś ma 60 i chce zażyć luksusu i zmienia 60 na 7211 to fakt czuć piniądz( aczkolwiek ja bym tak nie zrobił)

60ke to na 5011/5211 i to juz jest przeskok jakościowy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v