Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I mam kolejny żmijkowy problem. Kupiłem 14m żmije z wózkiem i silnikiem 7,5kW który niestety jest u góry. Tak wiem powinien być na dole ale w tym tygodniu już nie uda mi się tego wymienić. Jak próbujemy podnieść na tej wciągarce to po pewnym czasie silnik przeważa i opada na dół a w górę idzie czerpnia. Słyszałem że mimo wszystko niektórzy jakoś wciągają na 10m takie żmijki z silnikiem na górze ale jak to zrobić to nie mam pojęcia. Próbować wciągać to jakimiś pasami albo nająć dźwig/ładowarke żeby to jakoś umocować na gorze a dopiero potem skręcić do tego ten wózek w celu ustabilizowania? Czy dać sobie spokój i w przyszłym tygodniu wymienić na normalną wersję z silnikiem na dole? Nie ukrywam, że taka żmijka co mam teraz by mi pasowała bo potem mogę ją skrócić i wykorzystać do opróżniania silosu.

Ehh myślałem że to wszystko jest takie proste, postawić silos, kupić żmijke i wszystko samo sie zrobi. Wiele jeszcze się trzeba nauczyć.

Opublikowano
Dnia 27.07.2022 o 11:33, bratrolnika napisał:

A nie da się przełącznika od kierunków od Seicento

Da się bo to jeszcze era przełącznika, podejrzewam że stary da się też naprawić. Gorzej sprawa wygląda w nowych konstrukcjach gdzie do przełącznika dochodzi +,- i szyna np. can. 

10 minut temu, KlimekPL napisał:

Słyszałem że mimo wszystko niektórzy jakoś wciągają na 10m takie żmijki z silnikiem na górze ale jak to zrobić to nie mam pojęcia.

Ja mam zrobione to w ten sposób że pod płytą silnika mam puszczony łańcuch i zapinam za łańcuch. Ów łańcuch zacina się i zapobiega obracaniu żmijki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

I mam kolejny żmijkowy problem. Kupiłem 14m żmije z wózkiem i silnikiem 7,5kW który niestety jest u góry. Tak wiem powinien być na dole ale w tym tygodniu już nie uda mi się tego wymienić. Jak próbujemy podnieść na tej wciągarce to po pewnym czasie silnik przeważa i opada na dół a w górę idzie czerpnia. Słyszałem że mimo wszystko niektórzy jakoś wciągają na 10m takie żmijki z silnikiem na górze ale jak to zrobić to nie mam pojęcia. Próbować wciągać to jakimiś pasami albo nająć dźwig/ładowarke żeby to jakoś umocować na gorze a dopiero potem skręcić do tego ten wózek w celu ustabilizowania? Czy dać sobie spokój i w przyszłym tygodniu wymienić na normalną wersję z silnikiem na dole? Nie ukrywam, że taka żmijka co mam teraz by mi pasowała bo potem mogę ją skrócić i wykorzystać do opróżniania silosu.

Ehh myślałem że to wszystko jest takie proste, postawić silos, kupić żmijke i wszystko samo sie zrobi. Wiele jeszcze się trzeba nauczyć.

podczep ją z silnik, to nie będzie się obracać, ja puszczam linę pod sankami silnika, nad rurą

Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

podczep ją z silnik, to nie będzie się obracać, ja puszczam linę pod sankami silnika, nad rurą

Rura nie obraca się wokół własnej osi tylko po prostu ta strona gdzie jest silnik opada na ziemię. A jak dam punkt podparcia bliżej silnika to nie podniesie tak wysoko jak bym chciał.

Opublikowano

Nie wiem jeszcze jak finalnie to zrobić ale jak już znajdzie się na górze to tam zostanie aż do końca żniw, uwiążę dwoma albo trzema pasami do dachu i do słupów i powinno być w moim odczuciu dobrze.

Opublikowano
9 godzin temu, hubertb napisał:

Mam nadzieje że w cenie zbiornika z silnikiem bo to tyle warte. 

Hmmm. Wiem ile to warte.  Pytalem o co innego.

Opublikowano
1 godzinę temu, Narko napisał:

Pytalem o co innego.

Nie podałeś modelu sprężarki to jak mam Ci dać linki do części. Tylko teraz euro wysoko stoi więc wymiana tłok to jakieś 250 euro. A wydatek tej sprężarki bez rewelacji. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Nie podałeś modelu sprężarki to jak mam Ci dać linki do części. Tylko teraz euro wysoko stoi więc wymiana tłok to jakieś 250 euro. A wydatek tej sprężarki bez rewelacji. 

Na ta chwile nie mam pelnych danych. Euro tansze od franka wiec nie ma co marudzic. Wydatek sprezarki mysle,ze wystarczajacy by cos psiknac pistoletem do podmalowania czy odkrecenia sruby w feldze. 

Opublikowano
1 minutę temu, Narko napisał:

Wydatek sprezarki mysle,ze wystarczajacy by cos psiknac pistoletem do podmalowania czy odkrecenia sruby w feldze. 

Zdziwisz się. Na samej sprężarce jest tabliczka a przynajmniej być powinna. 

13 minut temu, jacek3773 napisał:

Marketówka za 300 czy używka makita tw0350 za 600

Makita. Zupełnie inaczej firmówki kręcą. 

3 minuty temu, jedrus2020 napisał:

pług zagonowy do 60 3 skiby

Nowy kosztuje grosze. 

Opublikowano
KlimekPL napisał:

Nie wiem jeszcze jak finalnie to zrobić ale jak już znajdzie się na górze to tam zostanie aż do końca żniw, uwiążę dwoma albo trzema pasami do dachu i do słupów i powinno być w moim odczuciu dobrze.

obróć ją "do góry nogami" i zmień dwa kable w puszcze i będzie silnik na dole😉

Opublikowano

Pany problem z bizonem. W tamtym roku chodziło bez problemu wszystko do końca. Postawiłem go na zimę. Dziś go chce budzić - rozrusznik się nie odzywa w ogóle. Prąd dochodzi (25.7V pokazuje na rozruszniku). Po włożeniu kluczyka zapalają się kontrolki i rusza wskazówka jedna, a przy wciskaniu startera wszystko gaśnie. Po puszczeniu startera zapala się znowu wszystko. Od czego zacząć? Masa, a potem?

Opublikowano

Aku mają czysciutkie bolce, zaciski poczyscilem przed założeniem. Idę rozruszniku wszystko poczyszcze i na heblu. Za pierwszym razem wydaje mi się że było słychać cykniecie, ale teraz już nic - kompletne zero reakcji, poza opadającymi wskazowkami

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v