Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
54 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

O kurła i 3 000 dodatkowo za kozę

Kto ma na sprzedaz?

No i nie zapomnij czerwonych gumowców 🤣🤣. Miało wiać do 16stej a dalej wieje i jednej fazy nie ma

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

I co Ci z tego kształcenia jak bez jednego czy dwóch kompanów możesz co najwyżej na ławce w remizie posiedzieć? 

A wiesz dlaczego tak jest? Dlatego, żeby zadbać o bezpieczeństwo takich bohaterskich cwaniaków jak Ty. Są roty, jest kdr przeszkolony po to, żeby myślał głową nie emocjami i to na nim ciąży odpowiedzialność za ciebie i wszystko wokół. To nie jest wolna amerykanka, to jest służba i słuchasz tych wyżej od siebie. Słyszysz odwrót to nie zastanawiasz się po ch*j, tylko spierdalasz. Generalnie, jak masz możliwość to porozmawiaj sobie z jakimś zawodowym strażakiem pracującym przy tym nie od dziś. Tak się składa, że ja obracam się wśród takich i szybko by Cię na te właściwe tory poprowadzili.

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Tyle waszego gadania że każda sekunda się liczy a stać pod remiza i czekać nie raz 20 minut bo nie wolno? No chłopie gdyby dziadkowie nasi takie nastawienie mieli to teraz pisalibyśmy tu cyrylica albo po niemiecku.

Masz 5 minut od zgłoszenia do wyjazdu. Jeśli w tym czasie jednostka się nie zgłosi lub zgłosi, że nie wyjeżdża bo brak ratowników/kierowcy to od razu jest alarmowana kolejna najbliższa jednostka systemowa

Opublikowano
Przed chwilą, Sylwekx25 napisał:

Masz 5 minut od zgłoszenia do wyjazdu. Jeśli w tym czasie jednostka się nie zgłosi lub zgłosi, że nie wyjeżdża bo brak ratowników/kierowcy to od razu jest alarmowana kolejna najbliższa jednostka systemowa

Nie tłumacz, on wszechwiedzący i obracający się w tym 😁. Ciekawe czy choćby komorę w 100% zadymieniu przeszedł 😁

Opublikowano

Ewidentnie się uspokoiło. Czasem mocniej dmuchnie, ale to już nie to co w południe. Kurła, dopiero początek roku, a już tyle szkód narobiło. Pomyślcie żeby na polach zboża stały albo kukurydza (tak, wiem, to też zboże). To jak latem burze będą wyglądały? Teraz z żonką się zgadalim, że jak ona odjeżdżała to burza była z piorunami. Ja myślałem, że mi się wydawało, że to lampy na ulicy zamigały. Nawet rano tak napisałem tutaj, a tu moja gada, że błyskało całą drogę do pracy. 😱

Opublikowano
2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Nie tłumacz, on wszechwiedzący i obracający się w tym 😁. Ciekawe czy choćby komorę w 100% zadymieniu przeszedł 😁

ja mam szkolenia - i co z tego, jak nie ma zgody na szkolenie nowych, a stara ekipa się wykruszyła, COVID zebrał żniwo

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

wzięli go żeby za butelkę wina  pety i psie kupy pod remizą pozbierał a on sobie wymyślił że na teście gotowości był 😂

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jahooo napisał:

ja mam szkolenia - i co z tego, jak nie ma zgody na szkolenie nowych, a stara ekipa się wykruszyła, COVID zebrał żniwo

Jak nie potraficie się dogadać z komendantem gminnym (są takie przypadki) i mówisz prawdę, że nie chcą was szkolić to nie pier**lcie się, uderzajcie z pismem do miejskiej.

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Jak nie potraficie się dogadać z komentantem gminnym (są takie przypadki) i mówisz prawdę, że nie chcą was szkolić to nie pier**lcie się, uderzajcie z pismem do miejskiej.

ręka rękę myje, nie przeskoczysz, zawsze jakieś problemy, to koledzy z partii

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

ręka rękę myje, nie przeskoczysz, zawsze jakieś problemy, to koledzy z partii

od miejskiej też są instytucje wyższe;). Tylko pewnie nikt nie chce wychylać nosa, wiem jak jest.

Opublikowano

Zresztą, pismo to słowo klucz. Wszystko musi być na papierku.

8 minut temu, jahooo napisał:

Ale nie ukrywam, to jest przykre.

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

Ewidentnie się uspokoiło. Czasem mocniej dmuchnie, ale to już nie to co w południe. Kurła, dopiero początek roku, a już tyle szkód narobiło. Pomyślcie żeby na polach zboża stały albo kukurydza (tak, wiem, to też zboże). To jak latem burze będą wyglądały? Teraz z żonką się zgadalim, że jak ona odjeżdżała to burza była z piorunami. Ja myślałem, że mi się wydawało, że to lampy na ulicy zamigały. Nawet rano tak napisałem tutaj, a tu moja gada, że błyskało całą drogę do pracy. 😱

A czy na pewno to burza błyskała ?

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

No ja 10000 to przez rok może i nie nakręcę, to tak zmieniam, inna sprawa jak ktoś tyle na miesiąc robi, to ten olej nie zdarzy się zestarzeć

Jakby ci się nie zmieściło na przyczepę to dzwoń, swoją podstawię

Jesienią na taki 2,5*4 kupowałem za chyba 230zl, to na twój mniejszy nie powinna być droższa

Ale się dziś na urobiłem, ale drewno sprzątnięte 🤦

• Like 1
Opublikowano

Ja juz jestem po 40, młodzi widząc ten bur.... z organizacją czegokolwiek i problemy, do OSP się nie garną. Trochę emerytów na zebrania przyjdzie powspominać stare czasy. Pamiętam, jak na zawody OSP jeździliśmy ciągnikiem i przyczepą, to mogliśmy 3 drużyny wystawić, dziś może jedną. Co z tej ładnej remizy i auta, jak się zniechęca ludzi do działania

Opublikowano

U nas foch był z innych jednostek do gminnego bo jeździliśmy do szerszeni, chociaż od tego są firmy. Ale skoro mamy ubrania, ludzi którzy chętnie w nie wskoczą i pomogą je zneutralizować to czemu nie?

Opublikowano
26 minut temu, jahooo napisał:

U mnie na wsi OSP w niełasce i od 10 lat żadnego szkolenia, a są chętni. Kierowca jest na Stara tylko dlatego, że sobie prywatnie uprawnienia zrobił w swojej firmie

Ale to musi być kierowca nie tylko z prawo jazdy tylko z  uprawnieniami na pojazdy uprzywilejowane do tego.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś OSP na wsi zrzeszało po prostu ludzi - różne opcje polityczne, wiek- ale wspólna chęć do działania, dlatego się to niszczy, uważam, że celowo

Uprawnienia da sie zrobić - policja, karetki - oni też mają na uprzywilejowane

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Ja juz jestem po 40, młodzi widząc ten bur.... z organizacją czegokolwiek i problemy, do OSP się nie garną. Trochę emerytów na zebrania przyjdzie powspominać stare czasy. Pamiętam, jak na zawody OSP jeździliśmy ciągnikiem i przyczepą, to mogliśmy 3 drużyny wystawić, dziś może jedną. Co z tej ładnej remizy i auta, jak się zniechęca ludzi do działania

Bodźca potrzeba. Wystarczy jedna osoba która będzie na to zajawiona, jakieś ciekawe ćwiczenia przy okazji piątku z dziedziny ratownictwa, zaraz młodzież się znajdzie. U nas też trochę inaczej, bo na jednostce blisko 10 osób związanych z tym zawodowo i po prostu gminny wie gdzie jego miejsce ;)

Przed chwilą, jahooo napisał:

Kiedyś OSP na wsi zrzeszało po prostu ludzi - różne opcje polityczne, wiek- ale wspólna chęć do działania, dlatego się to niszczy, uważam, że celowo

Ja tak nie uważam. Zauważ w jakich czasach żyjemy. Zobaczy jak bawili się młodzie lata temu (choć sam młodziutki jestem i tego nie doświadczyłem), a jak teraz. Era komputerów, całkiem innego życia społecznego. Młodym nic się nie chce. Dlatego trzeba ich zachęcać. Jakbyście zorganizowali w dwie/trzy jednostki jakieś ciekawe ćwiczenia, choćby z wycinania samochodu przeznaczonego na szrot, czy pierwszej pomocy na fantomie. To przyciąga młodych. Takie wspominanie starych czasów na zebraniach jak to było kiedyś...- no zdecydowanie nie.

Opublikowano

Kurła,znowu kilka stron musialem przerzucić bo nie mam siły czytać. Mialem gości i prawdopodobnie do dwóch miesiecy bede juz służył naszej ojczyznie. Ale co bedzie przez ten czas to zobaczymy. Narazie trzeba zarobić zeby sie dorobic 😀 za duzo % ale gdyby nie to,to byscie o tym nie wiedzieli,hehe. Gregor szykuj sie na rusyfikację, nasz cudowny wschód tego nie dostąpi. 

Opublikowano
35 minut temu, gregor1284 napisał:

Brakuje chłopa jednego do kompletu, pomimo że nie masz szkolenia czy ubezpieczenia to siadaj i jedź ale nie musisz odrazu pchać się w ogień czy dr. Housea zgrywać. Podaj wąż czy coś ale się nie narażaj a ten który nie mógł na daną chwilę dobiec czy dojechać niech już dojedzie na miejsce i wtedy się zmienicie. 

Nie chciałbym być stroną, ale co jeśli wóz bojowy w czasie dojazdu ulegnie wypadkowi, kolizji, a o tym się co chwilę słyszy??? I akurat ten który miał być na dokładkę zrobi sobie krzywdę??? Przecież nie wyciągną go z auta, i nie położą w rowie, nie będą palić głupa że stal z boku i odłamkiem dostał

9 minut temu, 6465 napisał:

Ale się dziś na urobiłem, ale drewno sprzątnięte 🤦

A dla mnie nic nie skapnie z tego???😥

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v