Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, hubertb napisał:

Mi prywatnie wychodziło że 80 kosi hektar trochę szybciej paląc przy tym dokładnie 1l więcej. Wynik był powtarzalny. 

Lecąc naprawdę duże łąki powyżej 1ha. W sposób który opisałem wyżej 80 spalała paliwa mniej niż 60. 

Szymon sprawdź czy aby twoja 80 nie pali zbyt dużo względem danych fabrycznych, po regeneracji pompy zetory i 80 zamieniają się czasem w smoki wawelskie. 

@jahooo a MTZ ile bierze w kosiarce ? 

Ja mam pompę fabryczna jeszcze zaplombowana ;)

Nie twierdzę że to smok, jak dostała kosiarkę 2.8 to spalanie wychodzi wiele mniejsze niż siuntka z 1.6 rotacyjna. 

Chodzi mi o fakt, że ważny jest dobór maszyny do ciągnika. 

Opublikowano
hubertb napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

wszystkie byłyby oszczędne jak by miały wom 540e lub 750 ale kto kiedyś o tym pomyślał 🤭😁

Tak jest jeszcze w Zetorze i 80 to można to w sumie dosyć tanio przerobić. 

4 minuty temu, jahooo napisał:

akurat mój MTZ ma obroty WOM około 700 przy 2 tys obrotów silnika

takie 540e za***iste. 

to czemu nikt tego nie przerabia 🤔

Opublikowano

ja mam wersję MTZ-50 bez WOM na 1000obr i półbiegów i taka opcja była fabrycznie, bo pierwsze silniki miały 1700 albo 1800obr , a mój ma już 2200 i przy 2 tys obr WOM się kręci około 700obr

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

I po miedzy ,skarpie ,wtedy tył jakby wyżej i się ślizga po nierównościach

Jak można tak nisko trawę kosić że tył wyżej idzie jak przód 🤔 ja to muszę unosić przy cofaniu bo ryje w ziemię 

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

No rozpędzonych talerzy raczej nie podnosi nikt o zdrowych zmysłach. Jak kosiłem zarazą pańską to wyhamowałem talerze trawą potem do góry ustawiłem się jak chciałem, a potem wiadomo 2200 rozbujać, 3 ruszamy i 1900 na blat.  Z 80 i 30 a teraz z Zetorem jest mniej zabawy. 

Są rotacyjne którymi nie cofniesz bez podniesienia i co wtedy 🤔 za każdym razem czekaj aż zwolnij 🤔

54 minuty temu, hubertb napisał:

W porównaniu do 60 kosisz jak cesarz. Tylko lusterko na koło ustawić. 

Po co te lusterko 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Gdzie widzisz za darmo? Nie doliczanie paru metrów dojazdu to za darmo?

To ty przejeżdżasz przez ulicę i już jesteś u klientów 🤔 to ty nie robisz u typowych usługobiorców tylko u sąsiadów

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Zależy od człowieka, nie raz ten duży i teoretycznie bardziej rozumny bardziej człowieka wkurzy niż taki co ma kilka ar 

Ja myślę, że jak wiesz i sam znasz z autopsji to z czym się borykają to jest łatwiej zrozumieć. 

1 godzinę temu, kizak napisał:

Ty nie słuchaj ,godzina roboty i gorzała ,mali umieją żyć 😉 Jak u kogoś zrobię 80 kulek to może i piwa nie przynieśc ,a tych co robią trzy ,usiłuję obsłużyć nad 😉wieczorem z wiadomych względów .   Czas w spokoju tego browara czy flaszkę wykonać

Różnie bywa. Generalnie jeszcze z 4 lata temu (ostatni rok koszenia) w kółkowym Bizonie musiała być torba na fanty i saszetka na dodatkowy grosz. Niektórzy bywają tacy, że choć nie chcesz wziąć to i tak na siłę wciskają. Choć mi się to osobiście nie podoba nawet jak alkohol dają, taka forma przekupstwa. Chyba, że za wczasu widać, że coś pod pazuchą ma to przy liczeniu już to można uwzględnić. 

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Są rotacyjne którymi nie cofniesz bez podniesienia i co wtedy 🤔 za każdym razem czekaj aż zwolnij 🤔

Lekko unieść. 

5 minut temu, slawek74 napisał:

a to jest jakiś wskaźnik że tyle sie kręci ?

To wynika z przełożenia. 

9 minut temu, slawek74 napisał:

to czemu nikt tego nie przerabia 🤔

W obu ciągnikach wymaga to ingerencji w skrzyni biegów. 

Oraz trochę rzeźby. 

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

To ty przejeżdżasz przez ulicę i już jesteś u klientów 🤔 to ty nie robisz u typowych usługobiorców tylko u sąsiadów

A nawet jeśli przejedziesz kilometr czy dwa to ile to masz? Raczej wiadomo, że "górna" część wsi jest bardziej zmechanizowana i tam mniej działkowców to wątpliwe, że tam się człowiek zapuści. Na "dolnej" części wszystko w promieniu max 2km. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A nawet jeśli przejedziesz kilometr czy dwa to ile to masz? Raczej wiadomo, że "górna" część wsi jest bardziej zmechanizowana i tam mniej działkowców to wątpliwe, że tam się człowiek zapuści. Na "dolnej" części wszystko w promieniu max 2km. 

To już zależy do kogo jedziesz czy do znajomego/kolegi czy typowego obcego  usługobiorcy i ile do koszenia

Bo jechać 2km żeby wymłócić 10arow i nie wziąć za dojazd to zarobek z tej usługi pokryje ci koszt dojazdu 

No interes w uj 🤦

Opublikowano

@slawek74 Ciekawe w sumie czy zestaw 540e dla zetora i serii ciężkiej miał by branie. W zetorze do wymiany był by wałek drugiego stopnia i koło wom1000. Przełożenie zmieniało by się z 20/41 do 16/45. Dało by się to zrobić bez demontażu skrzyni przy okazji np. wymiany sprzęgła. 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

@6465 mds u ciebie na wsi stoi, u tego handlarza obok biedronki, z drogi patrząc to nawet ładny i na oko z 1200l 

U Waldka oglądałem go on nie dla mnie 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, TheraRolnik napisał:

To już zależy do kogo jedziesz czy do znajomego/kolegi czy typowego obcego  usługobiorcy i ile do koszenia

Bo jechać 2km żeby wymłócić 10arow i nie wziąć za dojazd to zarobek z tej usługi pokryje ci koszt dojazdu 

No interes w uj 🤦

W takim wypadku to jak ładowarka, za każdą rozpoczęta godzinę 🤷

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Te kosiarki 130 to one wogóle jakieś takie dziwne. Kolega też zrobił ją na 4 noże to wcale nie mógł ukosić. To chyba jest przez to, że średnica bębna nie pasuje i najlepiej by było ją zrobić na 6 noży. Ale się raczej nie da

naszą 135 przerobiliśmy z dwa czy trzy lata do tyłu na cztery noże na bęben, to braciak zadowolony, że szybciej jechać można i że szybciej robota idzie

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

wszystkie byłyby oszczędne jak by miały wom 540e lub 750 ale kto kiedyś o tym pomyślał 🤭😁

a właśnie, do czego tego 540E można używać??? bo do tej pory nie było, a teraz jest

Opublikowano
19 minut temu, bratrolnika napisał:

naszą 135 przerobiliśmy z dwa czy trzy lata do tyłu na cztery noże na bęben, to braciak zadowolony, że szybciej jechać można i że szybciej robota idzie

a właśnie, do czego tego 540E można używać??? bo do tej pory nie było, a teraz jest

Opryskiwacz, kombajn do ziemniaków, kosiarka jeśli mocy starczy. Ogólnie do wszystkiego gdzie nie ma potrzeby trzymania silnika na wysokich obrotach 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Opryskiwacz, kombajn do ziemniaków, kosiarka jeśli mocy starczy. Ogólnie do wszystkiego gdzie nie ma potrzeby trzymania silnika na wysokich obrotach 

kosiarka mała 1,35

a rozrzutnik 3t???

6 minut temu, Karol6130 napisał:

Tam gdzie potrzebne są obroty a nie siła 

no to opryskiwacz sadowniczy odpada

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v