Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

W zeszłym roku i z 30ha można było wyżyć , w tym 100 może być mało. Rolnictwo jest nie przewidywalne.

200 ha nieużytków pakiet ptaszków i można żyć jak król

• Thanks 1
Opublikowano
Dziad932 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał: lux tylko o pracy 330 zapomnij... A czemu 🤔 za ciężka ?

raczej tak bo już daleko wysunięta do tyłu ale pamiętaj że po takiej lepiej się prasuje ,,kołtunów,, tak nie zwala i warkoczy nie kręci

Łolek napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał:

może by na borysz się załapał 🤔

Możecie razem przyjechać to i oborę opijemy 

👍

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

czyli zbyteczna... Tobie.

Nawet raz tylko, pierwszy pokos przetrząsała i stoi, no ale na ten raz potrzebna dlatego mówię że jak h*j na weselu 

@PRIMOma fajnego handlarza blisko i on może mieć coś ciekawego, też czekam od niego na sygnał może by siewke jaką zmienić 

Opublikowano
9 minut temu, Łolek napisał:

Możecie razem przyjechać to i oborę opijemy 

no obora nie opita. mógł by zrobić uroczyste otwarcie. pewno i Radek by wpadł.

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

raczej tak bo już daleko wysunięta do tyłu ale pamiętaj że po takiej lepiej się prasuje ,,kołtunów,, tak nie zwala i warkoczy nie kręci

👍

Wiem bo robie pasówka i fajnie się beluje 

A te szerokość jak liczą ? 410 to razem z pokosem 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

A z nimi nie tak🤔 jakoś nie znam żadnych takich i doświadczenia z nimi nie miałem.

Nawet nie pytaj. Kilkanaście lat pracowałem w popegeerowskim (kurła ch*j wie jak to się pisze) gospodarstwie. Tylko nas dwóch operatorów było z normalnego środowiska Plus kilku pgrusow do brudnej roboty. Byś książkę o nich napisał. Przytoczę tylko jedną z wielu historii.

Jest tam taki dureń co nie korzysta w domu z toalety tylko przychodzi robić dwójkę do roboty. A że toaleta jest obok biura, a on się boi, że szefu go o coś zapyta więc wypróżnia się na strychu chlewni na worki od paszy a następnie wyrzuca je przez okno. Mało tego, miała być kiedyś jakaś kontrol i szefu mówi weź sobie Sławek ze dwóch ludzi i ładowarkę z łyżką i objedź chlewnie dookoła a oni niech zbierają wszystko co by to w miarę za porządkiem wyglądało. No i nic ja sobie jadę a oni zbierają, dojeżdżam do tego miejsca wiecznego wypróżnienia a jeden z nich te kupy w łyżkę wrzuca. Dre ryja że ma z tym spierdzielac. Wytarł te osrane łapy w trawę i jedziemy dalej. Nawet do szczytu chlewni nie dojechałem i patrzę a ten se pazury obgryza.

• Haha 7
Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy napisał:

no obora nie opita. mógł by zrobić uroczyste otwarcie. pewno i Radek by wpadł.

Pewno tak, @Karol6130już był i ciekawe czy Sławkówny los już nie przesądzony  bo jak mu Sławek obiekty pokazał i kawę stawiał , tylko Karol jeszcze Mfa chce 😉🙆‍♂️

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@donweter1989 Sławek , leżę i becze ze śmiechu 😂 jeszcze mnie tutaj nic tak nie rozbawiło

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

tylko Karol jeszcze Mfa chce 😉🙆‍♂️

jaki wymagający.   oj pogoni Go teścio...

Opublikowano

Jak to leciało? - siedzi małpa na kanapie i palcami w d*pie drapie. Co wydrapie to zajada, myśląc że to czekolada🤣🤣🤣

Opublikowano
Dnia 10.10.2022 o 22:30, malaczarna napisał:

Jeszcze taka stara nie jestem żeby babka być.

troche za staro zaszłaś w ciążę 😁

a któraś starsza siostra może już babko jest?

1 godzinę temu, mf362 napisał:

200 ha nieużytków pakiet ptaszków i można żyć jak król

skund ich wziąć ? ziemia nie puchnie w takim tempie żeby i mi starczyło

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

a pod halogeny led przekrój kabla 0,75mm wystarczy? na zewnątrz

jakiej mocy led? 2x0,75 czy 3x0,75? płaski czy okrągły? 

u mnie wystarczyłby każdy 

Opublikowano
2 godziny temu, DANDYS napisał:

kurde ale te klamoty ludzie kupują, poznaniak i opryskiwacz poszedł w ciągu pół dnia, co by tu jeszcze sprzedać 😆

Siuntkę jak masz. Cena że lepszej nie będzie.

2 godziny temu, DANDYS napisał:

a pod halogeny led przekrój kabla 0,75mm wystarczy? na zewnątrz

Przyjmuję się że obwód wykonawczy jakiej małej mocy by nie był 1,5mm2. Od strony technicznej 1mm2 na 8A(10 przy prądzie zmiennym lub obciążeniach indukcyjnych)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, superfarmer02 napisał:

A jak by wszystko obsiał qq to hodowli raczej nie będzie to

czemu nie ? 

3 godziny temu, superfarmer02 napisał:

W tych czasach nie ma nic pewnego.

o śmierci i podatkach zapomniałeś 

3 godziny temu, 6465 napisał:

I zdjęcie wstawi z jaką dżesiczką😁

miałem koleżankę dzesiczke w robocie , miesiąc temu spędziliśmy razem i przegadaliśmy sobotnie popołudnie to moją obecną prace i zajmowane stanowisko skwitowała krótko: coś w życiu ci nie wyszło 😞 miało dziewcze sporo racji

3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

A jaka satysfakcja, że sam masz.

nie ma za bardzo czasu żeby samemu dużo zrobić, jak ty cały czas dalej zdalnie że praca w domu a hobby poza nim to lux ale pod gospodarke to lekka praca musi byc na etacie i najlepiej umysłowa żeby zyebanym nie wracać do domu i dać rade coś jeszcze dłubać 

3 godziny temu, hubertb napisał:

No to wolę iść na etat zarabiając godziwe i kupując dobre towary

ile z wypłaty idzie na jedzenie u was? nie sztuka przejeść zarobki , z czegoś trzeba odkładać jak zarabiasz z piątaka na rękę a żona jeszcze kolejne 2/3 tego to można żyć 

z reszta miastowi poza celami typu dom/mieszkanie , auto i rozrywki + rodzina innych większych wydatków nie wykazują w przeciwieństwie do mnie 

ludzie w okolicy jak patrze po znajomych z pracy to jak oboje w małżeństwie/związku jadą na tym samym wózq jeśli chodzi o dochody to tak naprawde gówno mają jeśli obydwoje dzierżą jakieś gorsze stanowiska z zarobkami rzędu najniższej krajowej ale jeśli choć jedno zarabia dobrze ponad nią w granicach tej średniej krajowej to można się ustabilizować z życiem na jakimś lepszym poziomie 

Chłop do kieratu na etacie i w polu a kobieta jak Pan Bóg przykazał.

u @malaczarna chyba tak jest ale ziemi ze 2xtyle chyba ale ile to ona się nie nakombinuje i czego się nie złapie żeby z tej ziemi więcej grosza nie wpadło

właśnie @malaczarna co mąż robi zarobkowo na etacie i w ilu zmianowym systemie pracy ?daleko ma do roboty?

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Dziad932 napisał:

Nie chce

albo raczej się nie nadaje 

11 godzin temu, Bananek napisał:

No nie wiem. Bardziej zaryzykowałbym stwierdzenie, że era dzierżaw na gębę i za oddane dopłaty - mija.

tzn ? ludzie będą sami uprawiać czy posprzedają ? jestem między młotem a kowadłem , ani sam robić nie mogę ani sprzedać za bardzo się nie opłaca 

6 godzin temu, DANDYS napisał:

liczyć każdy widzę każdy się nauczył komuś, a robić się nie chce

hvj z roboty jak punktu zaczepienia nie ma a robić aby robic na małym areale nie ma sensu , to skala daje możliwości bo koszty jednostkowe wyższe niż u dużego a dochody mniejsze jeśli chodzi o wiele kierunków i gałęzi 

Dlatego święty przykład to kobieta w domu - ogarnia dom i hodowlę

wiesz jakie to wydatki , nie dość że w domu kupa kabzy na wszelkie AGD potrzebna to jeszcze byle jakiej hodowli nie może być bo szkoda by sie zarzynała przy braku mechanizacji w obejściu , ręcznie doic nie powinna i gówna taczką na gnojownię też ładować i ciągac samej nie dałaby rady całe życie

4 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

a kiedyś uważałem Cię za całkiem spoko gościa. 

z wieloma tutejszymi tak miałem , co by nie robili i z czego by nie żyli to robią swoje i przędą finansowo dużo lepsze życie niż my

tak naprawdę każdy mądry ale tylko dla siebie

Edytowane przez konteno
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

0°C

Wiatru nie czuć 

Mówisz Przemku że bezwonny. 🤭

🙋‍♂️0⁰C

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v