Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to jak ja biorę 300/ha za zboże bez sieczkarni, 330 z sieczkarnią, 350 rzepak i 380 kukurydza to za mało? od kilku lat tyle biorę i w tym roku też tak myślę brać. cena bez fw

Opublikowano
Dnia 5.07.2021 o 23:25, sw_kamil napisał:

Wszystko zależy od areału. Jak w jednym kawałku koszenia na cały dzień i sypane w locie to i za 300 można skosić, ale jak 5 hektarów w 4 kawałkach to i za 350 nie warto jechać. Tak więc przed komputerem ciężko określić odpowiednią stawkę

Dlatego takie,, potężne" areały kasuję od godziny.

Opublikowano
Dnia 3.06.2021 o 02:03, KlimekPL napisał:

Czym i co trzeba orać przy takim kosmicznym spalaniu?

Jeleń 150 koni  plus czwórka  obrotowa na dużej odkładni  plus  wał cambel z kołeczkowym  i  co  byś  nie  orał  poniżej 25 litrów na  hektar nie zejdziesz  więc  jak  gleba  cięższa  to  30 litrów  leci jak nic  a  jak  klient  jedyne  co ma do uprawy   to  czterdziestka  to jak  już  się  pokusi  o  wzięcie  usługi  to  chodzi  i  beczy  - ło  panie  tylko  głęboko-  i  jeszcze  by  chciał  żeby  hektar  za  dwie  stówy  pyknąć  . Miałem  konkurencji  co niemiara  , głównie  ci  co  mieli  sprzęt  refundowany  w 50%   , jechali usługi o 50zł  taniej   bo  sprzęt  musi  pracować  żeby  się  zwrócił   , lali  paliwo  i  gaz  do  dechy   żeby  hektary  nabijać  ale  z czasem  entuzjazm  osłabł  i najczęściej  było  to  do  pierwszej  wymiany  elementów  roboczych   czyli  lemiesze  plus  dłuta  plus  płozy  boczne  .  Sąsiad  jak  zamienił  starą  szóstkę   na  nową  Valtrę   to  myślał  że  mu  połowa  deputatu  paliwa   zostanie  do  pasata  bo  tak  mu  diler w głowie  namieszał  jakie  te  zachodnie  oszczędne  ,sie tak  zdziwił że aż  chciał  serwis  wzywać że  coś nie tak ze  spalaniem  bo  mu  pod  obciążeniem  wirek  w zbiorniku  sie  robił . Mądrale  mówią  że  ich  nie  obchodzi  czy na usługę   przyjechał  sprzęt za pół melona czy  za pięćdziesiąt tysięcy  liczy  się  kto  tę samą  usługę  zrobi  za mniejszą  kasę , ale  jest  jeszcze  kwestia  jak  ją  zrobi  . Oczywiście  są  tacy  co  nie  widzą  różnicy  między  skibą ładnie  odwróconą a taką   tylko postawioną  na  sztorc  to  dopiero dobrze  widać  jak się  po kukurydzy  orze   ile  resztek  na wierzchu zostaje  .    Komuś  się  wydaje  że  trzysta złotych za  hektar  orki  z  wałem   to  nie wiadomo  jaki  biznes   a  mnie  się  czasem  wydaje  że  mój  traktorzysta lepiej  na tym  wychodzi  niż  ja 

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, yaroslaw napisał:

Komuś  się  wydaje  że  trzysta złotych za  hektar  orki  z  wałem   to  nie wiadomo  jaki  biznes   a  mnie  się  czasem  wydaje  że  mój  traktorzysta lepiej  na tym  wychodzi  niż  ja 

To na pewno traktorzysta wychodzi lepiej.

Opublikowano

dlatego w niektórych wsiach nikt nikomu żadnych usług nie robi, nawet ogródka nie zaorze, a jak nie ma ktoś czym się obrobić to tylko nagabują żeby ziemi odsprzedał czy oddzierżawił

Opublikowano

ile może kosztować gruberowanie? interesuje mnie ile za ha?

Opublikowano

U nas w okolicy taki chłopak mulczuje łąki bierze 200-300 zł ha

Zależności od łąki /ugoru .

Jak dobre warunki ha zrobi w 20 ?min ( mulczer 4.5m traktor 110km)

Ile taki ciągnik może spalić na godzinę / ha?

Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

U nas w okolicy taki chłopak mulczuje łąki bierze 200-300 zł ha

Zależności od łąki /ugoru .

Jak dobre warunki ha zrobi w 20 ?min ( mulczer 4.5m traktor 110km)

Ile taki ciągnik może spalić na godzinę / ha?

Mulczer 4.5m i ciagnik 110km?🙆‍♂️ na wałku obciążenie fest przy takim i w niewielkiej trawie. W sadzie ciagalem 2m ciagnik 80KM miał co robić a prędkość niewielka może 3kmh.

Opublikowano (edytowane)

Jak wyceniacie usługi turem? A to coś przewieźć, a to załadować tira zbożem itp. Cena za godzinę od wyjazdu z domu do powrotu. Trochę mam dość robienia za flaszkę która mało kiedy do mnie w końcu trafia.

Widziałem post o transporcie, jak wyceniacie transport zbóż, jakiś tonokilometr czy jakiś sposób? Np ktoś chce żebym zawiózł mu zboże swoją przyczepą na skup, wychodzi 15 ton i odległość tam i spowrotem łącznie 20 km, jak to liczyć żeby coś zarobić a nie przesadzić?

Edytowane przez Marekk91
Opublikowano
Dnia 15.08.2021 o 22:10, Marekk91 napisał:

Jak wyceniacie usługi turem? A to coś przewieźć, a to załadować tira zbożem itp. Cena za godzinę od wyjazdu z domu do powrotu. Trochę mam dość robienia za flaszkę która mało kiedy do mnie w końcu trafia.

Widziałem post o transporcie, jak wyceniacie transport zbóż, jakiś tonokilometr czy jakiś sposób? Np ktoś chce żebym zawiózł mu zboże swoją przyczepą na skup, wychodzi 15 ton i odległość tam i spowrotem łącznie 20 km, jak to liczyć żeby coś zarobić a nie przesadzić?

Trudno  takie  pierdoły  wyceniać , czasem spinanie  sprzętu  trwa  dłużej  niż  sama  usługa  dlatego  robiąc  to  samo  we własnym  gospodarstwie  warto  sprawdzić  ile  ciągnik  spala  na  godzinę  przy  takich  czynnościach  wtedy  spalone  paliwo   X  3   i można  wyliczyć  ile  za  godzinę  takich  usług

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem paliwo x3 nie jest tutaj zbyt dobrym rozwiązaniem, bo często ciągnik więcej stoi niż pracuje, np przy załadunku wapna, a jakoś muszę wycenić głównie swój czas plus te spalone litry (a nie jest to duża ilość więc za np niecałą stówkę szkoda bić sprzętu) i jakaś tam amortyzacja. Np za załadunek wywrotki wapna biorę 150 zł, głównie rozsiewam drugim ciągnikiem za kolejne 150 zł, plus 300 zł za rozsiewacz w tamtym roku. Uważam że jest to uczciwa cena za 2020 rok, w tym pewnie wezmę z 50 zł więcej

Edytowane przez Marekk91
Opublikowano
Dnia 15.08.2021 o 22:10, Marekk91 napisał:

Jak wyceniacie usługi turem? A to coś przewieźć, a to załadować tira zbożem itp. 

Co ty masz za tura że sięgniesz wsypać na ciężarówkę. Chyba że załadunek w workach na paletach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Yaokim
      Witam panowie, ile w tym roku bierzecie za koszenie bizonem z056 od hektara? 
    • Przez pio066
      Let her brighten up your night - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's not a bot [/url]
    • Przez Piotrpiotrek89
      I Dare You To Call Her. - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's real, she's ready, she's yours [/url]
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez Kwiatek12
      Ile bierzecie za prasowanie sianokiszonki prasa łańcuchowa new Holland  i owinięcie folia plus transport ?
  • Dodaj nową pozycję...
v