Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 4.06.2021 o 14:11, soltys48 napisał:
Dnia 4.06.2021 o 09:31, Jurek321 napisał:

Kuba9449, żebyś ty wiedział ile ładują na samochody , to byś się załamał.

Ale to nie powód żeby o tym publicznie pisać

sorka , ale to jest powód bo na tą droge ja płace podatki na jej remont i utrzymanie a jeden przeładowany tir wiecej szkody zrobi niż setki  nie przeładowanych a naprawić szkód nie ma komu .

Opublikowano
Dnia 19.06.2021 o 11:14, krilan06 napisał:

A ile kosztuje u Was prasowanie małą kostką na godzinę? Jeszcze ktoś z tego typu usług korzysta?

Ja robiłem 200 zł/ha (tak jak doradzono mi na forum), klient zadowolony i zaprasza na drugi pokos. Jeszcze taka usługa się czasem trafia, ale to rzadkość.

Opublikowano

Właśnie, jakie ceny koszenia zbóż u Was i w jakim regionie? Liczone po prostu więcej za koszenie czy koszenie + paliwo klienta? 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Kvba napisał:

Właśnie, jakie ceny koszenia zbóż u Was i w jakim regionie? Liczone po prostu więcej za koszenie czy koszenie + paliwo klienta? 🤔

A z jakiej okazji więcej za koszenie? Bo paliwo podrożało? Jakoś jak wcześniej taniało, to nikt nie obniżał kosztu usługi 

• Like 1
Opublikowano

mi to się wydaje że taniej będzie, bo kombajnów coraz więcej. 🤔

Opublikowano

Wszystko zależy od areału. Jak w jednym kawałku koszenia na cały dzień i sypane w locie to i za 300 można skosić, ale jak 5 hektarów w 4 kawałkach to i za 350 nie warto jechać. Tak więc przed komputerem ciężko określić odpowiednią stawkę

Opublikowano

U mnie tymi starszymi kombajnami biorą od godziny, w zeszłym roku było 300zł/h, tak więc jak porządne zboże to taki bizon męczył się ok 2godz z jednym hektarem. Jeżeli miałoby jeszcze podrożeć to ile w końcu miałoby kosztować skoszenie 1ha?

Opublikowano
krilan06 napisał:

A z jakiej okazji więcej za koszenie? Bo paliwo podrożało? Jakoś jak wcześniej taniało, to nikt nie obniżał kosztu usługi

Po prostu chodziło o to że niektórzy liczą więcej za całą usługę powiedzmy 350-400 zł/ha z paliwem, a niektórzy policzą z 300 zł + paliwo klienta. A tak no to chciałem się zorientować czy szykować 400 zł/ha dla usługodawcy czy łaskawiej potraktują 😁

Opublikowano

U mnie było 350/ha, a w tym roku zobaczymy ale myślę że 400 trzeba szykować nie chodzi o same paliwo ale maszyny podrożały jakieś 30% w ciągu roku. Jakby usługa podrożała 30% to wychodzi 450, ale tak drogo może nie będzie. Tak samo wszystkie usługi pójdą w górę bo raczej nie ma co liczyć że maszyny zaczną tanieć.

Opublikowano
Dnia 5.07.2021 o 23:05, krilan06 napisał:

Jak to z jakiej, cena paliwa od tamtego roku to jest 1 zł na litrze więcej, to na hektara wychodzi już 16 zł więcej za paliwo,  oleje poszły do góry,  stal poszła do góry co wchodzi w koszu części zamiennych, koszty pracy poszły do góry plus do tego inflacja, a robić tylko na części naprawy i paliwo to szkoda wyjeżdżać z garażu i komuś robić dobrze,  w tamtym roku brałem 410 brutto bez sieczykarni i 430 zł z sieczkarnia za ha brutto z faktura,  y tym roku raczej o 20-30 zł będzie drożej

• Thanks 1
Opublikowano

Rok temu za godzinę koszenia bizonem Z056 z sieczkarnią płaciłem 350zł brutto (północ lubelskiego). Co prawda hektar robił w godzinę, bo zboże było mizerne.

W tym roku hektar będzie raczej robił w 1,5h, a więc nie wiem czy warto za taką wydajność i pozostawianie zielonego pola płacić 525zł/ha xDD Chyba czas na znalezienie jakiegoś wydajniejszego kombajnu w okolicy, który bierze od hektara i aż w takim stopniu nie sieje za sobą

Opublikowano
Dnia 8.07.2021 o 11:41, Pronar82a napisał:

Jak to z jakiej, cena paliwa od tamtego roku to jest 1 zł na litrze więcej,

Już 2 złote więcej.

W tym roku za koszenie zboża i rzepaku liczę 340zł brutto za hektar, chyba że będą pola powyżej hektara to będzie można negocjować.

Belowanie stałokomorową 14 bez noży, 15 z nożami, siatka w moim przypadku nie poszła w górę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Yaokim
      Witam panowie, ile w tym roku bierzecie za koszenie bizonem z056 od hektara? 
    • Przez pio066
      Let her brighten up your night - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's not a bot [/url]
    • Przez Piotrpiotrek89
      I Dare You To Call Her. - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's real, she's ready, she's yours [/url]
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez Kwiatek12
      Ile bierzecie za prasowanie sianokiszonki prasa łańcuchowa new Holland  i owinięcie folia plus transport ?
  • Dodaj nową pozycję...
v