Skocz do zawartości

Przelew bankowy od ojca.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy od przelewu bankowego od ojca jako darowiznę należy zapłacić podatek? Czy w przypadku gdy konto mam wspólne z żoną to z takiego przelewu też należy zapłacić podatek?

Orientuje się może ktoś ?:)

Opublikowano (edytowane)

Najprawdopodobniej tak. przelewy powyżej 30tys. banki muszą zgłaszać i tak do US.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
akooo napisał:

Witam czy od przelewu bankowego od ojca jako darowiznę należy zapłacić podatek? Czy w przypadku gdy konto mam wspólne z żoną to z takiego przelewu też należy zapłacić podatek?

zgłaszasz na druku bodajże sd2 i żadnego podatku od ojca nie płacisz

Opublikowano

Jest jakiś roczny limit którego zgłaszać nie musisz a powyżej tej kwoty trzeba zgłosić tylko nic się nie płaciło chyba że nie zgłosisz w terminie to 6% od kwoty chyba a jak US cie skontroluje w przyszłości i nie będzie zgłoszona a powołasz się na nią w trakcie kontroli to bodajże 20% ci dowalają.... 

Opublikowano

Mi tata robi około 10000 tyś zł przelewu rocznie i ja jemu około 6 tyś zł.  Jako że covid jest a tata w grupie ryzyka to przelewa mi pieniądze na zakupy itd. Ja oddaje mu resztę. Robię tak od dłuższego czasu, W świetle prawa nie może mi oddać karty płatniczej ani dowodu osobistego więc sprawę załatwiamy przelewami. Nic nie zgłaszamy, ojciec na Vacie. Kontrola była ale tylko fakturki sprawdzali.

Opublikowano
12 minut temu, Patryk1222 napisał:

Jest jakiś roczny limit którego zgłaszać nie musisz a powyżej tej kwoty trzeba zgłosić tylko nic się nie płaciło chyba że nie zgłosisz w terminie to 6% od kwoty chyba a jak US cie skontroluje w przyszłości i nie będzie zgłoszona a powołasz się na nią w trakcie kontroli to bodajże 20% ci dowalają.... 

Wszystko masz opisane 2 posty wyżej

Opublikowano

Kolego  akooo jeżeli tata zrobi wam przelew na konto wspólne to będzie od kwoty  podatek bo synowa nie zalicza się do najbliższej rodziny , tylko konto na ciebie i 6 mieś od daty przelewu  na złożenie deklaracji ,wtedy bez podatku. 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pasjonat40 napisał:

Kolego  akooo jeżeli tata zrobi wam przelew na konto wspólne to będzie od kwoty  podatek bo synowa nie zalicza się do najbliższej rodziny , tylko konto na ciebie i 6 mieś od daty przelewu  na złożenie deklaracji ,wtedy bez podatku. 

Większej bzdury  nie słyszałem.

Opublikowano

Jakby zamiast bawić się w przelewy ojciec opłacał mu faktury itp. to urząd będzie miał podstawy aby się do tego przyczepić? Orientuje się ktoś jak wyglądałoby opłacenie faktur z nie swojego konta?  

Opublikowano
9 godzin temu, gustaww napisał:

Mi tata robi około 10000 tyś zł przelewu

No to niezłe obroty tam ma..

W takich sprawach podatkowych, to najlepiej byłoby, moim zdaniem, podejść dla spokojnosci do US i po prostu spytać.

Opublikowano

W pierwszej grupie a taką są dzieci w celu uzyskania zwolnienia od darowizny kwoty powyżej( chyba 9600) konieczne są dwa warunki forma darowizny -przelew i zgłoszenie tego faktu do US w terminie 6 miesięcy . (synowa nie zalicza się do tej grupy a wspólny rachunek US może traktować różnie jeżeli notarialna wspólnota majątkowa to bez podatku jeżeli nie to może być różnie .Albo możesz pisać do US o interpretację albo załóż bezpłatny  rachunek na siebie polecam (ING najlepsza i najprostsza obsługa no i bezpłatnie)

Opublikowano

Jestem vatowcem od 2003r , rozliczam się osobiście  więc muszę znać bieżące   przepisy i obecnie faktura  vat  może być opłacona wyłącznie z konta dopisanego do działalności  danego rolnika. Fakturę można opłacić z innego konta, ale wtedy  nie przysługuje  odliczenie  vatu. Więc jeśli syn opłaca faktury ojca ze swojego konta  to  ojciec nie ma prawa do odliczeń. Nie pamiętam kiedy wszedł ten przepis, ale było to niedawno. Jeśli ojciec zanosi faktury do biura rachunkowego  powinien zgłosić ten fakt , ponieważ  księgowa może go nie  wychwycić.

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

No to niezłe obroty tam ma..

W takich sprawach podatkowych, to najlepiej byłoby, moim zdaniem, podejść dla spokojnosci do US i po prostu spytać.

Chłopakowi pewnie chodziło  o 10000 zł , a nie o 10000 tys   😉

Opublikowano
15 godzin temu, pasjonat40 napisał:

4 godziny temu, RU68 napisał:

W pierwszej grupie a taką są dzieci w celu uzyskania zwolnienia od darowizny kwoty powyżej( chyba 9600) konieczne są dwa warunki forma darowizny -przelew i zgłoszenie tego faktu do US w terminie 6 miesięcy . (synowa nie zalicza się do tej grupy a wspólny rachunek US może traktować różnie jeżeli notarialna wspólnota majątkowa to bez podatku jeżeli nie to może być różnie .Albo możesz pisać do US o interpretację albo załóż bezpłatny  rachunek na siebie polecam (ING najlepsza i najprostsza obsługa no i bezpłatnie)

Czyli jak zmienię w koncie że będzie tylko na mnie czyli wykreślę żonę to będzie wszystko ok?

Opublikowano

Dokładnie tak, jak koledzy wyżej napisali, konto musisz mieć tylko na siebie. A darowiznę powyżej 9600 zł musisz zgłosić w ciągu  sześciu  miesięcy do Urzędu Skarbowego, aby uniknąć kłopotów i dodatkowych opłat.

@Kubawww Twoja riposta jest nie na miejscu, jak czegoś nie wiem, to się nie wypowiadam.

Opublikowano

Co jeden to widzę lepszy A po co darowizna zawsze może pożyczyć kto zabroni pożyczać a czy oda czy nie to już inna bajka 

A komornika raczej nikt na rodzinę nie będzie wysyłał 

Opublikowano

Taaa, a ciekawe kto 2% PCC od pożyczki zapłaci.

Kolega był taki mądry. 

Nie zgłosił pożyczki 20000 ofiarowanej przelewem z takim że tytułem wpłaty. Po miesiącu z Us dostał 10 cio krotność należnego podatku czyli 4000 zł

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Taaa, a ciekawe kto 2% PCC od pożyczki zapłaci.

Kolega był taki mądry. 

Nie zgłosił pożyczki 20000 ofiarowanej przelewem z takim że tytułem wpłaty. Po miesiącu z Us dostał 10 cio krotność należnego podatku czyli 4000 zł

A kto kazał pisać w tytule że to pożyczka i pytanie od kogo ona była .Bo to też różnica . nie po to jest ustawa żeby nie szło jej obejść 

Opublikowano

W tym wypadku to kolega okazał sie idiotą bo tak wpłacającemu chyba wujkowi zasugerował.

Nie mniej dziś wszystko jest pod lupą i najpierw lepiej się upewnić w urzędzie.

Ja pożyczając mu pieniądze napisałem zwrot zadatku na zboże i było bez problemu. 

No może z takim wyjątkiem że 4 lata minęły A jeszcze 10% kwoty mi wisi

Opublikowano
18 godzin temu, akooo napisał:

Dzwoń do US bo teraz trzeba się umawiać, chwila moment i masz złożony dokument/oświadczenie. Od rodziców nic nie musisz opłacać a tylko zgłosić. Pracownik pomoże Ci wypełnić i masz święty spokój. Sam takie coś składałem.