Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcesz to dzwoń do firmy Bakrol.

Widziałem jeszcze stare zapasy Blaucornu na placu. Może się nie połapali w podwyżkach. 😜

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

to co mają to ci na pewno taniej nie sprzedadzą.

jak 3 tys to jest dużo to co ja mam powiedzieć jak za siarczan potasu wołają 4,5tys, hydrocomplex bezchlorkowy 4-4,8tys

Płacz i płać 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Chcesz to dzwoń do firmy Bakrol.

Widziałem jeszcze stare zapasy Blaucornu na placu. Może się nie połapali w podwyżkach. 😜

u nas też od jest po 3,6tys. nie za bardzo go ludzie chcą. complex po 4,8tys

kupiłem fertimax po 3,4tys. mam trochę zapasów rosafertu, florowit komplex, poli start

musże jeszcze kupić saletry to już do 3 tys się przyzwyczaiłem.

ta saletra z anwilu orlenowskiego można i taniej spotkać bo spuścili

Opublikowano

tak jak kolega napisal, doplata spowoduje ze cena nigdy nie spadnie albo i wzrosnie.  tak jak i z maszynami .  zachodnie graty kosztuja po 400 000 netto  a warte sa moze ze 150 000

Opublikowano
3 minuty temu, zbigniewPGR napisał:

Jak będzie dopłata do nawozu to producent nigdy nie opuści ceny, będziecie to samo co z nowymi ciągnikami i maszynami. Ta polityka jest całkowicie bez sensu.

nie przyzwyczajaj się że to będzie coroczna dopłata jak do paliwa. to są pisiory raz dopłacą a potem każą spadać

Opublikowano

Dopłata będzie przed wyborami ile to polska wieś dostała, a te pieniądze i tak zostaną w rękach producenta nawozów i pośredników sprzedających, nam głupim zostanie robota i nowe rekordy w plonach na af i yt a ceny jak z 1995 roku

Opublikowano

Jestem podobnego zdania, żadnej dopłaty do zakupów nawozów. Taka pomoc będzie powodować dalszy wzrost cen i inne patologie. Wzrost ceny będzie wyższy niż szumnie ogłoszona wielka pomoc. Żeby nie było sam nie mam zapsów azotu na przyszły sezon, zakupy przede mną. 

Ten pomysł to jest propaganda i pisiory go wprowadzą w momencie jakby szykowali się do wyborów. Niestety nie da się tu wspomnieć o polityce. 

• Like 2
Opublikowano

Jutro chyba sie wybiorę na pobliski skład zobaczyć jak cena z saletra wyglada , ostatnio jak byłem to powiedzieli 2700 , jak jutro tyle tez będzie to trudno narazie kizeryt nie będę kupować albo wcale a po trochu azot zacznę . Bo tez nie wierze ze wiosna nagle obniżki będą . 

Opublikowano

zawsze tego magnezu trochę jest w glebie lub w wieloskładnikach.

nie wiem czemu ludzie na tym forum mają pierdolca na punkcie siarczanu magnezu jakby to był kluczowy pierwiastek jak azot czy potas

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

zawsze tego magnezu trochę jest w glebie lub w wieloskładnikach.

nie wiem czemu ludzie na tym forum mają pierdolca na punkcie siarczanu magnezu jakby to był kluczowy pierwiastek jak azot czy potas

siarki częściej brakuje jak magnezu. Ale badania drogo to poco toto komu 😂 to jest nawet  kilkaset zł przy średnim gospodarstwie jak to znajomy powiedział. I tak sieje i sieje bo dziadek sial i ojciec sial to i on sieje 

Opublikowano
43 minuty temu, Karol6130 napisał:

Wyjście jest jedno, uprawiać dopłaty

Jeszcze się zdziwisz jakie będą te nowe dopłaty,Kaczyński już zapowiedział że będą wyższe niż średnie w Europie🤬.Już się boję.

Opublikowano
23 minuty temu, racyl napisał:

nie przyzwyczajaj się że to będzie coroczna dopłata jak do paliwa. to są pisiory raz dopłacą a potem każą spadać

czytając twoje wypowiedzi to bardziej cię parzy to kto jest u władzy niż te dopłaty do nawozów , których moim zdaniem oczywiście nie powinno być , bo takie dopłaty czy socjale rodzą tylko patologię . Wracając do nawozów , skoro twierdzisz że u nas jest najdroższy nawóz w całej UE to ściągnij z zza granicy , mogę się załapać na 15 ton również , ale niestety prawie wszędzie jest tak samo albo jeszcze drożej , i jeśli nie nastąpi jakieś większe tąpnięcie cen gazu to ceny nawozu mogą mieć niewielkie korekty , a nie spadki do 1000zł /tona. Chociaż w dłuższej perspektywie to niestety UE jest na przegranej pozycji , gdzie gwozdziem do trumny są wszelakie opłaty klimatyczne i emisyjne.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Coś ci się gryzoniu pomyliło, ja nie latam po całej europie i nie porównuje cen nawozów.

Wystarczy mi popatrzeć ile wiosną płaciłem za saletrę, bezchlorek i teraz. nie żyję za granicę i głęboko mam w d*pie to co w tvp opowiadają że powinniśmy się cieszyć bo mamy najtańsze paliwo i nawozy w europie.

Mogę zrozumieć że saletra jest zdrożała ponad 100% bo zdrożał gaz ale sól potasowa która nie potrzebuje gazu, która wiosną kosztowała 1400-1500zł teraz kosztuje 2750zł i to jest zasługa pis i unii i wojaży z  łukaszenką

mnie nic nie parzy, bardziej mnie boli że polski nawóz, drzewo itp wywożą za granice za więsze pieniądze a nam każą być patriotami

Edytowane przez racyl
Opublikowano
20 minut temu, hardkor113 napisał:

No według mnie siarka i magnezu zaraz po azocie jest bardzo ważnym pierwiastkiem

kluczowe to jest ph. dasz za dużo magnezu to przyblokujesz potas

Opublikowano

Nie wiem w jakich pieniądzach wywożą polskie nawozy czy tam inne rzeczy , ale jeśli jest tak jak piszesz że wywożą w droższych cenach niż jest w Polsce to moim zdaniem jest ok. . Do tej pory cały czas myślałem że nawóz idzie za granicę taniej niż u nas , bo już tak w przeszłości bywało że z Niemiec kupowało się Polskie nawozy taniej niż na polskim składzie

Opublikowano

wysoka cena nawozów powinna cieszyć rolnika , bo mniej przewalania a w kieszeni się zgadza hahaha

im mniej azotu  wyprodukują to więcej azotu z deszczem spadnie  hahaha  , a im mniej PK nawalicie to więcej mikroorganizmy  uwolnią  na dodatek jak napęd bedzie drogi to stworzycie idealne warunki do tego

według mnie saletra powinna być po 20 000  zł. za tone hahaha ,  a wieloskładnikowe po 50 000 za tone ,  olej napędowy po 100 za litr haha wtedy rolnik by był rolnikiem a nie oszołomem hahah

Opublikowano

Chyba z jaskini właśnie wylazłeś 😂 Może warto pójść po rozum do głowy i policzyć ile ten chłop zarabia na 1ha zboża a potem te głupoty wypisywać

Nikt by się nie zajmował rolnictwem przy takich cenach

Tobie się wydaje że ktoś jest uwiązany na wsi i za wszelką cenę musi uprawiać ziemię 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v