Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, alfa napisał:

Na tej działce zastosowano sam Kier i Tebu nawożenie 80 kg soli i 130 może 140 saletry dla mnie git i jestem więcej niż zadowolony z plonu ale to już tajemnica i niczego więcej mi nie trzeba do szczęścia. Ziarno piękne grube plon 👍👍👍 na tej drugiej monokultura też Kier 2 razy sam obornik 70 t i saletra 120

IMG_20210624_192159.jpg

IMG_20200703_172516.jpg

Jaka odmiana ? Fosforu nic nie dostała ?

To h*j nie przejmuje się wysokimi cenami nawozów , salatra może być i po 5000 👏

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, alfa napisał:

Bez nawozu plon 9 z nawozem 6.5 bo wszystko leżało jak wałem by pojeździł zaznaczę ze pole dostaje dyzo obornika. A ogólnie daje saletry maks 150 kg na pszenicę i jest git 

Przechwalanie się plonem na agrofoto właśnie weszlo na zupełnie nowy poziom.

Edit

Z ciekawości wszedłem na profil tego pana i zobaczyłem, że nawet komentowałem jedno z jego zdjęć. Te, pod którym pisał, że pszenicy zbiera po ponad 11t...

Edytowane przez daron64
  • Like 2
  • Haha 7
Opublikowano
1 godzinę temu, Peron napisał:

Kupuję czasami zboże od okolicznych rolników i powiem tak: jeszcze się nie zdarzyło , żeby deklarowana ilość się odważyła, zazwyczaj waga wskazuje nie więcej niż 70 procent deklarowanej wagi. Ale tak to jest, jak się przelicza przyczepki na zbiorniki Bizona i każdy zbiornik zaokrągla w górę.

Może twoja waga tak wskazuje jak waga handlarzy bydła. Odkąd mam swoją wagę to krowy ważące po  700-750 kg to standard, ponad 800 kg też nie jest niczym nadzwyczajnym. Jak wagi nie miałem to jak złapała 700 kg to musiała być super lux. 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Ursus932 napisał:

Jaka odmiana ? Fosforu nic nie dostała ?

To h*j nie przejmuje się wysokimi cenami nawozów , salatra może być i po 5000 👏

Fosforu nic może by i dostała polifoske ale nie miałem a dużo soli było ale zauważyłem że potas bardziej plonotworczy niz fosfor. Zapewne z obornika dużo jest bo zasobności bardzo wysokie i ph powyżej 6. Odmiana euforia 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
32 minuty temu, masa24 napisał:

Ja jednego roku nic nie posiałem na polu bo ki się nie chciało , w żniwa wjechałem kombajnem i zebrałem 6 t. Do dziś nie wiem jak to możliwe 

U mnie tak wypadło, że 4ha żyta kosił bizon z skr. Jakby się uprzec to można było zostawić uprawę na następny rok. To jest dopiero uprawa uproszczona 😁

• Haha 2
Opublikowano

Tak podsumowując Wasze dywagacje to można dojść do dwóch wniosków. 

Pierwszy cała literatura rolnicza to są bzdury to zapotrzebowania roślin na makroelementy widocznie są nieprawdziwe.

Drugi. W Polskę nie uderzy zielony ład bo bez nawozów zbieracie 9 ton.

Jedna rzecz mnie ciekawi. Skoro praktycznie bez nawozów zbieracie takie plony to czemu ten temat ma tyle postów w których narzekacie na cenę.

1 godzinę temu, alfa napisał:

Nie będę mówił. W tym roku zaczynamy dzisiaj 8834 dużo lepsza jak ta ma na zdjęciach ciutke krotszzs kolba ale grubsza dużo ważyłem ziarno z 10 metrów to dużo więcej szacunkowo jak w tamtym 

grubsza kolba to może być po prostu grubsza osadka. Hodowla kukurydzy idzie w stronę jak najmniejszej osadki za to dłuższa kolba.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Ja jednego roku nic nie posiałem na polu bo ki się nie chciało , w żniwa wjechałem kombajnem i zebrałem 6 t. Do dziś nie wiem jak to możliwe 

To sobie pomyśl co będzie jak dwa lata z rzędu nie obsiejesz :D będzie 9-10 jak nic :D

Ja do tej pory dzieliłem polony z AF na 2 ale widzę, że trzeba iść z postępem i dzielić przez 3 ;)

Co do rekordów to ojciec miał taki rok, że dał na ostrogę łacznie 80-90kg N i owszem sypała pszenica pod 6 ton ale co z tego jak białko ledwo 10 miała. I dodam, że to był wyjątkowo dobry rok jeżeli chodzi o opady ( nie pamiętam z 7-10 lat temu). Eksperyment nie warty powtórzenia.
Na tych samych polach od 7 lat cięta słoma, kupiony raz obornik, raz osad z oczyszczalni, pod korzeń 300 poli 6, 400L RSM 32 i ochrona 2 zabiegowa z średniej wyższej półki  i w tym roku 8-9t i białko pod 15%, klasa II-IIIa przedplon buraki cukrowe kopane we wrześniu. 

Także żeby wyjąć i być zadowolonym trzeba najpierw włożyć, jak ze wszystkim ;) 

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, masa24 napisał:

To jednak nie . W moim przypadku zmiany gość od wniosku o wypłaty chce robić z woj lubelskiego 

Aa to źle zrozumiałem... Ale widać nie pierwszy i nie ostatni pokręcony

Opublikowano
57 minut temu, kibix napisał:

Tak podsumowując Wasze dywagacje to można dojść do dwóch wniosków. 

Pierwszy cała literatura rolnicza to są bzdury to zapotrzebowania roślin na makroelementy widocznie są nieprawdziwe.

Drugi. W Polskę nie uderzy zielony ład bo bez nawozów zbieracie 9 ton.

Jedna rzecz mnie ciekawi. Skoro praktycznie bez nawozów zbieracie takie plony to czemu ten temat ma tyle postów w których narzekacie na cenę.

grubsza kolba to może być po prostu grubsza osadka. Hodowla kukurydzy idzie w stronę jak najmniejszej osadki za to dłuższa kolba.

Osaska cienka 20 ziaren na około 

Opublikowano
2 godziny temu, melon10641 napisał:

To sobie pomyśl co będzie jak dwa lata z rzędu nie obsiejesz :D będzie 9-10 jak nic :D

Ja do tej pory dzieliłem polony z AF na 2 ale widzę, że trzeba iść z postępem i dzielić przez 3 ;)

Co do rekordów to ojciec miał taki rok, że dał na ostrogę łacznie 80-90kg N i owszem sypała pszenica pod 6 ton ale co z tego jak białko ledwo 10 miała. I dodam, że to był wyjątkowo dobry rok jeżeli chodzi o opady ( nie pamiętam z 7-10 lat temu). Eksperyment nie warty powtórzenia.
Na tych samych polach od 7 lat cięta słoma, kupiony raz obornik, raz osad z oczyszczalni, pod korzeń 300 poli 6, 400L RSM 32 i ochrona 2 zabiegowa z średniej wyższej półki  i w tym roku 8-9t i białko pod 15%, klasa II-IIIa przedplon buraki cukrowe kopane we wrześniu. 

Także żeby wyjąć i być zadowolonym trzeba najpierw włożyć, jak ze wszystkim ;) 

Zgadzam się z tobą żeby coś było trzeba dać , przykład u mnie pod kukurydzę co roku licząc wszystko idzie ponad tona nawozu + obornik i inne odżywki i co roku jest ogromna i masy i kolby w opór, a na początku kukurydzy w gospodarstwie ojciec na 100 kg saletrzaka miał taka sama jak jest teraz bo po prostu rok podpasował i tyle.

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Jestem skłonny w to uwierzyć, bo kosiłem kiedyś u wuja to na samym oborniku, bez żadnej ochrony była pełna przyczepa 4 tonowa z 0,6 ha. Tyle, że tam ziemia luks ph7, na innych kawałkach w tej technologii było tyle, że na zapłacenie za usługę wystarczyło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v