Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 minut temu, pawel885 napisał:

tam gdzie ekogroszek z kopalni po 600zł... Moje zboże czeka na spieniężenie , innymi się nie interesuje 

Na tym naszym składzie ile ultry stoi 🙉 ale wszystko zastawione do okola paletami z cementem 

Opublikowano
2 godziny temu, karolr2 napisał:

Jakiej cymbale wysokiej cenie skoro kupił za 1tys a chce sprzedać za 4 I później spadnie na 1.5 to chyba nie dołoży do interesu. No nie mogę skąd się biorą takie dzbany 

Nie dołoży. Dlatego właśnie teraz trzyma ten towar z ceną 4000 aby nie dołożyć. Bo on nie wie, czy na wiosnę będzie kosztował 1500 czy może 5000. Jak teraz ktoś kupi to dobrze, jak nie kupi to też wytrzyma, ale jakby miał teraz sprzedac po 1500 i niby mieć zysk na tonie 500 to może nie dać dady kupić kolejnej partii towaru która będzie kosztować 4000. 

Trzeba myśleć do przodu a nie do tyłu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli teraz wszyscy wszystko muszą podnosić do góry 200-300%, bo nie wiedzą czy na wiosnę czasem nie podrożeje i może ich być nie stać na zakup nowej dostawy.   xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
12 godzin temu, Michał13 napisał:

A tak z innej beczki czy robił ktoś może testy jaki jest spadek plonu bez użycia jakiegokolwiek azotu na wiosnę tylko to co jest w glebie ewentualnie ?;) I czy zrobienie wsiewki w pszenice np koniczyny która wyprodukuje ok 60 kg N nie było by jakaś alternatywą?;)

Robiłem takie testy że na tej samej działce 5 ha połowa poszła bez nawozu tylko soli pot 80 kg na drugiej to samo tylko saletry 250 kg. Bez nawozu plon 9 z nawozem 6.5 bo wszystko leżało jak wałem by pojeździł zaznaczę ze pole dostaje dyzo obornika. A ogólnie daje saletry maks 150 kg na pszenicę i jest git 

• Haha 7
Opublikowano
11 minut temu, alfa napisał:

Robiłem takie testy że na tej samej działce 5 ha połowa poszła bez nawozu tylko soli pot 80 kg na drugiej to samo tylko saletry 250 kg. Bez nawozu plon 9 z nawozem 6.5 bo wszystko leżało jak wałem by pojeździł zaznaczę ze pole dostaje dyzo obornika. A ogólnie daje saletry maks 150 kg na pszenicę i jest git 

9 z chyba z 2,5 ha   .......

Opublikowano (edytowane)

Na ogródku owies po ziemniakach, bez nawozów sztucznych, tylko na jesieni obornik. Wiem, że gęsto i nie można porównać do normalnego siewu. Szkoda, że nie mam późniejszych zdjec - było tylko gorzej. Ale czekam z niecierpliwością na te pozniwne opowieści jak to bez nawozu po 6t będą wszyscy kosić.

IMG_20210627_110820021_copy_1156x650.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
20 minut temu, alfa napisał:

🤦‍♂️

Opublikowano
10 godzin temu, KlimekPL napisał:

Nie dołoży. Dlatego właśnie teraz trzyma ten towar z ceną 4000 aby nie dołożyć. Bo on nie wie, czy na wiosnę będzie kosztował 1500 czy może 5000. Jak teraz ktoś kupi to dobrze, jak nie kupi to też wytrzyma, ale jakby miał teraz sprzedac po 1500 i niby mieć zysk na tonie 500 to może nie dać dady kupić kolejnej partii towaru która będzie kosztować 4000. 

Trzeba myśleć do przodu a nie do tyłu.

To po ile mam sprzedać pszenicę, aby dać radę kupić saletrę po 3000pln?

Opublikowano

czytasz forum to wiesz że 10 to minimum i to w niekorzystnych warunkach. 😉

Opublikowano

Kupuję czasami zboże od okolicznych rolników i powiem tak: jeszcze się nie zdarzyło , żeby deklarowana ilość się odważyła, zazwyczaj waga wskazuje nie więcej niż 70 procent deklarowanej wagi. Ale tak to jest, jak się przelicza przyczepki na zbiorniki Bizona i każdy zbiornik zaokrągla w górę.

Opublikowano
10 godzin temu, deSilva napisał:

Czyli teraz wszyscy wszystko muszą podnosić do góry 200-300%, bo nie wiedzą czy na wiosnę czasem nie podrożeje i może ich być nie stać na zakup nowej dostawy.   xD

Dokładnie tak. Po co ma sprzedawać teraz  za cenę X jak za chwilę może okazać się że cena zakupy Y to jest 2xX więc sprzeda auto a odkupi pół do tego nie narzuci takiej samej kwoty co miał w cenie X a na końcu doliczy VAT i robi się mega cena. Później rząd chwali się że Polska jest zielona wyspą i liczy mega wzrosty PKB wzrost z tytułu VAT i całej reszty także dla rządzących inflacja jest czymś mega porządanym  bo oprócz tego dług się dewaluuje i jest fajnie można się dalej bawić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

to chyba pod agregat dałeś ten obornik że tak go wykorzystał 

to na wuj ja tyle lat sieję te gówno?

dzięki za radę 

Bardzo płytko robię orke 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

🤦‍♂️

Na tej działce zastosowano sam Kier i Tebu nawożenie 80 kg soli i 130 może 140 saletry dla mnie git i jestem więcej niż zadowolony z plonu ale to już tajemnica i niczego więcej mi nie trzeba do szczęścia. Ziarno piękne grube plon 👍👍👍 na tej drugiej monokultura też Kier 2 razy sam obornik 70 t i saletra 120

IMG_20210624_192159.jpg

IMG_20200703_172516.jpg

Edytowane przez alfa
Opublikowano
11 minut temu, witejus napisał:

Co tu wymagać od niektórych logiki jak z nawozem 6,5 tony ,bez nawozu 9 ton ,kukurydzy 22 tony z ha

Hmm chyba do mnie się tyczy oj myślę kolego że chciałbyś zbierać plony takie jak ja tu masz kukurydze z zeszłego roku wszystkie jak jedna równe zero omacnicy obsada na polu 84tys plon potężny. Zresztą na Podlasiu ogólnie kukurydza zawsze sypie dobrze 

IMG_20201027_105135.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Andpol napisał:

@alfa jak qq Ci sypała?

Nie będę mówił. W tym roku zaczynamy dzisiaj 8834 dużo lepsza jak ta ma na zdjęciach ciutke krotszzs kolba ale grubsza dużo ważyłem ziarno z 10 metrów to dużo więcej szacunkowo jak w tamtym 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v