Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę lat temu wszyscy przeklinali Pawlaka(PSL)że podpisał umowę na gaz z Rosją po wyższej cenie niż zachód i co mieliśmy taki drogi nawóz.A pisiory robią wojenki z każdym sąsiadem,unia,USA i nie wiem czy oni dostarcza nam ten gaz żeby wyprodukować nawóz.

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, VonVegans napisał:

A jak byś zareagował gdybym w marcu ogłosił że saletra będzie 4 koła?😁

Otóż to🤣

Co to za sok z gumijagod że pozwala przepowiadać przyszłość. Ewentualnie co to za towarzysz

Opublikowano
6 minut temu, Dariowola napisał:

A kiedy miał napisać jak ceny były niskie ?Wtedy byś napisał że ma coś z głową. 🤭

a to że stanieje po nowym roku to prawie połowa  pisała  to co też mają coś z głową😜

Opublikowano
2 minuty temu, popo73 napisał:

Parę lat temu wszyscy przeklinali Pawlaka(PSL)że podpisał umowę na gaz z Rosją po wyższej cenie niż zachód i co mieliśmy taki drogi nawóz.A pisiory robią wojenki z każdym sąsiadem,unia,USA i nie wiem czy oni dostarcza nam ten gaz żeby wyprodukować nawóz.

Wściekali się bo nic z tego nie mieli a kowalskiego to furia łapała na umowę z Rosją aż mu piana z mordy ciekła

Opublikowano
51 minut temu, danielursus3p napisał:

Nie no ale poważnie jakby kto mistera miał do sprzedania to bym kupił. Może bym i innej odmiany spróbował byle słodki. 

na łubinie to Ty biznesu nie zrobisz... łubinu i grochu będzie w opór , może w cenie psznicy sprzedasz 

Opublikowano

Myślę, ze nadchodzące Święta będą czasem do refleksji... Jak sobie policzę co nieco to może se dam spokój z ARiMR i z dopłatami i z ich kontrolami o nie mnie w d..... pocałują. Poleży ziemia z 5 lat, odpocznie. Jestem w programie z PROW ale gdy policzyć nakład na zrealizowanie założeń to może lepiej oddać o mieć głowę spokojną o deszcz, suszę, mróz, grad i.t.d

Nie dam za worek nawozu dwie i pół stówy. 

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

na łubinie to Ty biznesu nie zrobisz... łubinu i grochu będzie w opór , może w cenie psznicy sprzedasz 

Na własny użytek mi potrzebny, a nie na sprzedaż. Trochę się szykuje nowych gruntów to mus coś zasiać pod dopłatę. 

Opublikowano

może stanieje z 4600 na 4500, do tego jakiś rabacik 3% dla stałych klientów i jakoś to będzie :(

równie dobrze jutro na stacji ON może być po 9 złotych

jeśli ktoś poszukał uzasadnienia podwyżki w jeden dzień jaka się dziś dokonała na nawozach to dobry byłby z niego adwokat

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Na własny użytek mi potrzebny, a nie na sprzedaż. Trochę się szykuje nowych gruntów to mus coś zasiać pod dopłatę. 

domyślam się że do siewu, zbierzesz ze 2 tony i sprzedasz po 1200  

Opublikowano
7 minut temu, wojak1986 napisał:

Co to za sok z gumijagod że pozwala przepowiadać przyszłość. Ewentualnie co to za towarzysz

Niestety, ale jest wąska grupa osób która wie więcej i wcześniej.

Szwagier robił i pewnego gościa. Jako że gosć był zadowolony z pracy, to powiedział mu parę słów.  Powiedział jaką walutę i kiedy kupić powinien, kiedy wejść w nieruchomości i kiedy uciekać z nich.

Jako że jest za cienki na takie biznesy to olał temat. A gość w chwilę zainwestował miliony i je pomnożył.

Ogólne stwierdzenie było że za dwa lata wszystko jebnie. Ten czas na przyszły rok wypada. 

Opublikowano

Ja pierdykam ,z tymi nawozami to jakaś masakra.No nic trzeba będzie postawić warunek handlowcom ,że zamienię pszenicę za saletrę,no dobra saletrzak :) . A tak na poważnie to za 5k no niech sobie je w d*p...ke wsadzą .Rok ekologii i tyle. Do tego pociągniemy za kolejny łańcuszek bo komu firmy chemiczne sprzedadzą środki i na co jak sporo gospodarstw ograniczy nawożenie. Ta sytuacja to absurd . Z tego nic dobrego nie wyniknie. My rolnicy znamy (tym bardziej Ci starsi ) ciężkie czasy z dociskaniem pasa i jakoś żyjemy ale jak zareaguje na to wszystko miasto bo w chwili obecnej jest nieświadome i kpi z tej sytuacji.

• Like 3
Opublikowano
6 minut temu, danielursus3p napisał:

oo to są jednak tacy ,którzy mają zamiar się rozwijać.

1 minutę temu, Rumcajs73 napisał:

Ja pierdykam ,z tymi nawozami to jakaś masakra.No nic trzeba będzie postawić warunek handlowcom ,że zamienię pszenicę za saletrę,no dobra saletrzak :) . A tak na poważnie to za 5k no niech sobie je w d*p...ke wsadzą .Rok ekologii i tyle. Do tego pociągniemy za kolejny łańcuszek bo komu firmy chemiczne sprzedadzą środki i na co jak sporo gospodarstw ograniczy nawożenie. Ta sytuacja to absurd . Z tego nic dobrego nie wyniknie. My rolnicy znamy (tym bardziej Ci starsi ) ciężkie czasy z dociskaniem pasa i jakoś żyjemy ale jak zareaguje na to wszystko miasto bo w chwili obecnej jest nieświadome i kpi z tej sytuacji.

Problem z ekologią jest taki,że wchodzi się w to na min 3 lata do 5ciu.

Opublikowano
3 minuty temu, pawel885 napisał:

domyślam się że do siewu, zbierzesz ze 2 tony i sprzedasz po 1200  

Ja nie liczę na duży plon. Dobrze aby coś w ogóle urosło. Dopłata na wapno aby zarobiła . 

2 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

oo to są jednak tacy ,którzy mają zamiar się rozwijać.

A no coś tam się robi jeszcze 

Opublikowano
24 minuty temu, Dariowola napisał:

A kiedy miał napisać jak ceny były niskie ?Wtedy byś napisał że ma coś z głową. 🤭

Pisało nas tu kilku, żeby kupić, chociaż na 1 dawkę.

Jakie były reakcje?

• Like 1
Opublikowano

Ludzie Grupa Azoty kupiła gaz na dłuższym kontrakcie, tanim gazie. Oni dymają wszystkich teraz równo. Pewien dyrektor handlowy w grupie azoty powiedział do przedstawicieli terenowych " jak rolnicy zobaczą nasze wyniki finansowe za 2021 rok to nas za-pier-dolą". I ja rozmawiałem z osoba która sama to słyszała na własne uszy! 15.10.2021 Morawiecki, Sasin i jakiś minister rolnictwa powiedzieli, że obniżą o 30 % cenę saletry, zaszczepili w nas nadzieję na niższe ceny, że może coś się zmieni na plus, plus dla nas.A tu co? Plus na ich rachunku bankowym. No i będzie na tłuste premie, pewnie teraz dojdzie że 3 nowych wicefagasów i tylko będą k**wa krzesła zmieniać co pół roku, i pod każdym krzesłem waliza kasy. A policzcie ile kasy z vatu z 4000 tysi jest z jednej tony a ile z 1000. Dla rządu jest bardzo na rękę, żeby towary rosły tak szybko, bo z ceną w parze idzie wyższy VAT. To jest ukryty dodatkowy podatek który wydrenuje wszystkim pieniądze z konta. 

• Like 7
Opublikowano

@VonVegans Takie pytanie tyś on czy ona jest. Skąd taki pomysł na miniaturkę ? Podejrzewam że wiesz kogo przedstawia.

A z tymi prognozami to łatwo się mówi po fakcie, od dłuższego czasu nawet prognoza pogody jest lipna w porównaniu do tego co było kilka lat temu. Skąd wiem, dobra prognoza to podstawa zajęcia jakie robię zimą. Owszem podwyżki były łatwe do przewidzenia ale nie w takim stopniu i układzie, 2020 był specyficzny.

2024 ma być sądny.

Opublikowano
7 minut temu, PanAres napisał:

Pisało nas tu kilku, żeby kupić, chociaż na 1 dawkę.

Jakie były reakcje?

Ja kupiłem saletrę i saletrosan co by mieć chociaż na pierwszą skromną dawkę a tu się okazuje iż to musi wystarczyć bo drugiej dawki nie będzie. Wracamy do lat 90-tych. Jedna dawka azotu, oprysk na chwasty i tyle do zbioru. Bez regulatorów, grzybówek innych wynalazków. Dawniej potrafiło i 4 tony sypnąć, teraz plus taki iż pszenica po soi to może coś tam azotu w glebie jest.

Opublikowano (edytowane)

To ja kurła miesiąc temu za azot dałem 155tys a teraz warty 240tys! Niech jeszcze do wiosny trochę podskoczy to lepiej opłaci się to sprzedać niż zboże z tego nawozu!🤣🤣🤣 Dobrze że mam jeszcze pięć na miał bo znajomy na gaz przerobił to strasznie zimno u niego.

Przepraszam na ekomiał😁

Edytowane przez Zdzinio
  • Haha 3
Opublikowano
9 minut temu, GBRL napisał:

Ludzie Grupa Azoty kupiła gaz na dłuższym kontrakcie, tanim gazie. Oni dymają wszystkich teraz równo. Pewien dyrektor handlowy w grupie azoty powiedział do przedstawicieli terenowych " jak rolnicy zobaczą nasze wyniki finansowe za 2021 rok to nas za-pier-dolą". I ja rozmawiałem z osoba która sama to słyszała na własne uszy! 15.10.2021 Morawiecki, Sasin i jakiś minister rolnictwa powiedzieli, że obniżą o 30 % cenę saletry, zaszczepili w nas nadzieję na niższe ceny, że może coś się zmieni na plus, plus dla nas.A tu co? Plus na ich rachunku bankowym. No i będzie na tłuste premie, pewnie teraz dojdzie że 3 nowych wicefagasów i tylko będą k**wa krzesła zmieniać co pół roku, i pod każdym krzesłem waliza kasy. A policzcie ile kasy z vatu z 4000 tysi jest z jednej tony a ile z 1000. Dla rządu jest bardzo na rękę, żeby towary rosły tak szybko, bo z ceną w parze idzie wyższy VAT. To jest ukryty dodatkowy podatek który wydrenuje wszystkim pieniądze z konta. 

Niby ciekawa teoria, ale duże gospodarstaw są na Vacie i go nie płacą więc żadnej dodatkowej kasy z Vat nie będzie.

Opublikowano

Ja na szczęście mam na drewno i kilka ha własnego lasu to tylko chęci i trochę paliwa i domu cieplutko.

Saletrę wczoraj przywieźli to cena 2900 a data produkcji 28 sierpień.

Opublikowano
13 minut temu, sylwek23111 napisał:

Niby ciekawa teoria, ale duże gospodarstaw są na Vacie i go nie płacą więc żadnej dodatkowej kasy z Vat nie będzie.

Ktoś ten VAT jednak płaci, producent za surowiec, dystrybutor też ma VAT do zapłaty ten co mu wyjdzie z marży. A kto kupił wcześniej i znajdzie frajera za 4000 tysie z saletry ma na tym 2000 zysku i on z tych 2000 płaci do skarbu państwa 160 zł vatu a nie 8 zł z 100 marży. Spora różnica nie? Kiedyś bardzo duży dystrybutor u którego w biurze siedziałem i odebrał telefon i od księgowego, że musi za miesiąc poprzedni oddać pół miliona złotych vatu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v