Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, lolq1660 napisał:

Takie pytanko: Czy warto przy obecnej sytuacji inwestować w rozsiewacz z gps? Mam do wybrania prow i nie wiem czy przedłużać termin czy szukać siewki już na wiosnę? ceny rozsiewaczy horrendalne ale to chyba tak jak wszystkiego. Co poradzicie?

Jak masz gotówkę to traktuj to jako lokatę. Po 5 latach sprzedaż i będziesz na + 

Opublikowano
9 godzin temu, damianos95 napisał:

Grupa Azoty kolejny raz apeluje o kupno azotu bo na wiosne moze byc problem z dostepnoscia 

Chyba juz w magazynch sie nie miesci 

Jak dzwonilem na skald ze moze bym z 3 tony saletry wziol to facet czy na pewno az tyle bo nikt nie kupuke przez miesiac sprzedal moze 500kg 

Czytałem ten artykuł na FB. Warto też komentarze poczytać, jednak jest w kraju dużo rolników którzy ogranicza bądź wcale nie kupią nawozu.

• Like 1
Opublikowano

Ci co zobaczyli wykres wyciągnęli wnioski? Po każdej górce jest dołek, po deszczu wychodzi słońce, a po nocy przychodzi dzień. Trzeba mieć pusto w głowie żeby zaakceptować te ceny, kupować nawóz tak drogi a później swój towar sprzedawać poniżej kosztów produkcji. 

• Like 4
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Jak to przewidziałeś że będzie na + po 5 latach z tym rozsiewaczem a może stracić na tym nawet 50 % .

Za 5 lat to może pozwolą siać tylko 2 kg nawozu na 1 ha .

Prędzej zakażą używania rozsiewaczy bez GPS bo są nie ekologiczne. Na razie te wszystkie plany azotanowej/ ograniczenia n na hektar to jest bujda. Nikt nie może Ci sprawdzić faktur zakupowych. Musieli by zbadać n w ziemi a to naprawdę by trzeba było mieć pecha żeby za dużo wyszło. Koło mnie ferma sprzedaje 600 ton obornika co 2 miesiące i żadnego papieru nie chcą. Pozwolenie zintegrowane napewno na nich narzuca że muszą ten obornik rozpisać.

To jest ostatni normalny nabór nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie następny. Może tylko dla gospodarstw ekologicznych? 

Opublikowano
damianos95 napisał:

Grupa Azoty kolejny raz apeluje o kupno azotu bo na wiosne moze byc problem z dostepnoscia 

Jak dzwonilem na skald ze moze bym z 3 tony saletry wziol to facet czy na pewno az tyle bo nikt nie kupuke przez miesiac sprzedal moze 500kg 

Zapytaj ile tego nawozu ma wzgledem lat poprzednich? Grupa Azoty ma iles % zapotrzebowania na placach ale 2 rzeczy są pewne: nawozu jest mniej a nie dowiozą wszystkim w 2 tyg towaru jesli jednak rolnicy stwierdzą że posieją.

Opublikowano

Panowie a może  lepiej by było  zamknąć ten temat do nowego roku. Zero wpisów  bo widzę  ze tylko kazdy próbuje na siłę  przekonać  do swojego zdania ze robi wlasciwie a o cenach malo informacji. 1 stycznia otworzyc temat i zobaczymy kto mial racje bez bicia tej piany.

• Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, lolq1660 napisał:

Takie pytanko: Czy warto przy obecnej sytuacji inwestować w rozsiewacz z gps? Mam do wybrania prow i nie wiem czy przedłużać termin czy szukać siewki już na wiosnę? ceny rozsiewaczy horrendalne ale to chyba tak jak wszystkiego. Co poradzicie?

Mogę Ci powiedzieć ze swojego doświadczenia jak to wygląda. Od 3 lat mam rozsiewacz kverneland exacta cl geospread (wcześniej wysiew nawozów odbywał się przy użyciu strumyka 600l) i ogólnie na plus. Powierzchnia upraw nawieziona podwójnie/nienawieziona się zmniejszyła. Jeśli chodzi o samo rozrzucanie nawozu też fajnie, po roślinach nie widać takich pasów (ciemniejsza, jaśniejsza zieleń) jak to miało miejsce w przypadku strumyka (po zastosowaniu azotu). Fajne jest utrzymywanie dawki w zależności od prędkości. Jak masz utrudniony przejazd to nie musisz się niczym martwić, sterownik sam ogarnie zmniejszenie/zwiększenie dawki nawozu tak by utrzymać zadaną dawkę na 1ha. No i na duży plus waga w rozsiewaczu. Żadnych prób już robić nie trzeba, jedynie należy sprawdzać granulację nawozu i wprowadzać do sterownika. Jak masz działki o nieregularnym kształcie lub słupy energetyczne to zachęcam. 

Tyle z plusów, teraz pytanie jaka cena maszyny byłaby o podobnych właściwościach obecnie. Podejrzewam że pewnie 90k brutto.

• Like 1
Opublikowano

Zamówiłem kilka ton  ULTRA 8 - cena 2790 zł brutto . pewnie jeszcze z " starej " ceny :/ 

Okazuje się , ze na lokalnym składzie ( świętokrzyskie ) jest taniej niż zamówienie poprzez duże firmy handlowe. U tych dużych ULTRA 8 juz 3000 zł brutto! 

Opublikowano
11 godzin temu, damianos95 napisał:

Zwesza interes.Jak vat na gaz pójdzie w dół to jeszcze więcej zarobia sprzedajac za granice a że maja pełne magazyny i słabo schodzi to chca wymusić kupno tych nawozów)))

Opublikowano
8 minut temu, mihau7 napisał:

Mogę Ci powiedzieć ze swojego doświadczenia jak to wygląda. Od 3 lat mam rozsiewacz kverneland exacta cl geospread (wcześniej wysiew nawozów odbywał się przy użyciu strumyka 600l) i ogólnie na plus. Powierzchnia upraw nawieziona podwójnie/nienawieziona się zmniejszyła. Jeśli chodzi o samo rozrzucanie nawozu też fajnie, po roślinach nie widać takich pasów (ciemniejsza, jaśniejsza zieleń) jak to miało miejsce w przypadku strumyka (po zastosowaniu azotu). Fajne jest utrzymywanie dawki w zależności od prędkości. Jak masz utrudniony przejazd to nie musisz się niczym martwić, sterownik sam ogarnie zmniejszenie/zwiększenie dawki nawozu tak by utrzymać zadaną dawkę na 1ha. No i na duży plus waga w rozsiewaczu. Żadnych prób już robić nie trzeba, jedynie należy sprawdzać granulację nawozu i wprowadzać do sterownika. Jak masz działki o nieregularnym kształcie lub słupy energetyczne to zachęcam. 

Tyle z plusów, teraz pytanie jaka cena maszyny byłaby o podobnych właściwościach obecnie. Podejrzewam że pewnie 90k brutto.

Exacta TL Geospread 90k netto. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Gargamel160 napisał:

Kupując i siać pszenica podrożała o 5 stówek względem tamtego roku to i tak zysk będzie większy niż przed rokiem .

Jeszcze zboża nieprzezimowały, a Ty już wiesz jaki będzie zysk, poczekaj choć do czerwca bo pogoda niejednego figla może spłatać, a do tego wielka niewiadoma z ceną w przyszłym sezonie. Zalecany stoperan z liczeniem zysków z przyszłego sezonu.

• Like 7
Opublikowano

Dziś dojechało auto saletry które zamawiałem końcem sierpnia. 75% zamówienia po cenie 1400 netto, natomiast 25% po cenie obecnej, czyli średnia cena wyjdzie ok 1700 netto. Data produkcji 20 listopad. 

Opublikowano
3 godziny temu, zbigniewPGR napisał:

Ci co zobaczyli wykres wyciągnęli wnioski? Po każdej górce jest dołek, po deszczu wychodzi słońce, a po nocy przychodzi dzień. Trzeba mieć pusto w głowie żeby zaakceptować te ceny, kupować nawóz tak drogi a później swój towar sprzedawać poniżej kosztów produkcji. 

Nooo...aha...yhmm...przeleciałem sobie temat od stycznia...w maju i czerwcu to niektórzy szaty darli jak saletra była po 1200 i mówili że nie kupią i że na pewno będzie tanieć i że to bez sensu że nie dadzą zarobić złodzieja że że że....nie chcę po ksywkach wymieniać bo sami siebie wymienili....jak na wiosnę grupa azoty zachęcała do zakupów i robienia zapasów to też wszyscy się w głowę pukali i spisek przewidywali....teraz większość jest w czarnej d*pie i dalej zaklina rzeczywistość...taniej to już było. Gaz na tańszy się nie zapowiada, wiele zakładów wstrzymało produkcję, 90 dni do wjazdu w pole...

• Like 4
Opublikowano

to żeby nie ten zakaz to kiedy byście siali? tuż po nowym roku czy jak?

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

Jakby zakazu niebylo to pewnie juz w lutym a ze zakaz to trzeba czekac do po 12 w nocy 1 marca aby jako 1 posiac to 500kg wiecej niz u sasiada bedzie sypac 

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

A powiem Ci że  mocznik z inhibitorem w sadach niektórzy w grudniu praktykują.

W Niemczech, chyba na forum temat poruszany, rzepaki też w grudniu mocznikiem zasilali.

No a na wysiew przede wszystkim wpływa rejonizacja i przebieg pogody. Jak na Śląsku czy zachodzie cały luty trwa wegetacja to nie jest dziwne że każdemu spieszno z azotem.

Agencja ustalić sobie sztywny termin i ma w doopieże We Wrocławiu miesiąc wcześniej wegetacja rusza, jak w Augustowie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v