Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To się tyczy wszystkich. Równie dobrze możemy zakładać duże grupy producentów np pszenicy, rzepaku i kukurydzy, w tedy będziemy mieli jako rolnicy coś do gadania. 

Opublikowano
28 minut temu, thor1984 napisał:

To ja jeszcze nie wiem na co czekają polskie rekiny biznesu. Powykupywac wszystko na składach i wio za granicę. Szybki i łatwy pieniądz. A tak na poważnie to aby patrzeć  jak zaraz nakręci się spirala zakupowa bo ten usłyszy, że za granicą po tyle to nawoz pewnie nie stanieje, powtórzy to jeden, dziesiąty i tak już poleci. 

Ja mieszkam w świętokrzyskim i pomału robi się gorąco jeśli chodzi z nawozem... Troche taniej jest na małych składach ale one mają max 24 tony jednego składnika. I już rolnicy kupują po 2 do 3 palet nawozu. Dopłaty przyszły, pszenica 1200 zł to każdy jednak kupi. Na pewno mniej ale kupi...

Teraz handlarze poczytają Wasze posty na forum i od jutra znowu będą składy zamknięte i kłódki na bramach :) 

Opublikowano
25 minut temu, Dastan napisał:

I pewnie ten sam krowiarz płaci 80tys za ha ziemi jak jest do kupienia :P

Nie te rejony. Ja z 3 lata temu kupiłem po 18 000 a teraz to 20 -25 tys. Jakby u mnie była po tyle to ludzie by chętnie sprzedawali

18 minut temu, Marl napisał:

Ja mieszkam w świętokrzyskim i pomału robi się gorąco jeśli chodzi z nawozem... Troche taniej jest na małych składach ale one mają max 24 tony jednego składnika. I już rolnicy kupują po 2 do 3 palet nawozu. Dopłaty przyszły, pszenica 1200 zł to każdy jednak kupi. Na pewno mniej ale kupi...

Teraz handlarze poczytają Wasze posty na forum i od jutra znowu będą składy zamknięte i kłódki na bramach :) 

A nigdy nie wiadomo bo może już działa tu jakiś naganiacz straszący brakiem lub kosmiczna ceną nawozów 😁

Opublikowano
20 minut temu, danielursus3p napisał:

To się tyczy wszystkich. Równie dobrze możemy zakładać duże grupy producentów np pszenicy, rzepaku i kukurydzy, w tedy będziemy mieli jako rolnicy coś do gadania. 

Było o takim tworze ostatnio w programie Państwo w państwie. 40 tys zboża wyparowało

Opublikowano
37 minut temu, danielursus3p napisał:

Tak powinno być.

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Lokalizacja i przy jakiej ilości?. Mi w tamtym tygodniu 05-310 i 5t wycenili na 2870.

63-308 ilość też ok 6t

1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Lokalizacja i przy jakiej ilości?. Mi w tamtym tygodniu 05-310 i 5t wycenili na 2870.

63-308 ilość też ok 6t

Opublikowano
24 minuty temu, wojak1986 napisał:

Było o takim tworze ostatnio w programie Państwo w państwie. 40 tys zboża wyparowało

Jak się ktoś za takie rzeczy zabiera bez jakiejkolwiek analizy rynku to niestety. Z tego co pamiętam to ta grupa skupowala po zawyzonych cenach.  Spoldzielnie mleczarskie jakoś działają, dlaczego?

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Tak powinno być.

To jest tylko moje przemyślenie, wykluczamy wtedy pośrednika całkowicie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

I pewnie ten sam krowiarz płaci 80tys za ha ziemi jak jest do kupienia :P

Wez sie z nim zamień , cale zycie nosa z obory nie wysadzają a na koniec kazdy z nas po rowno ziemi dostanie 🙃😄

1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Chodzilo mi cos takiego po glowie , postawic wspolny magazyn na zboze wspolnie zakupy robic , niektore maszyny wspolnie brac ale niema z kim ,same dziadki a wiekszym to nie potrzebne .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Śpiewały kukułki że najgorsze sąspółki. Co zrobisz jak kupis, maszynę na wspólne i obaj naraz będzieciechcieli robić bo terminy już opóźnione czy warunki akurat dobre, albo wspólnik popsuje czy połamie nie będzie palił się do naprawy a ci na już bedzie trzeba. W spółce wszystko dobrze jak dobrze ale jak coś nie tak to już lipa. A prędzej czy później je...nie taka spółka może z rodziną trochę inaczej ale nie z przypadkowym kimś. Umiesz liczyć licz na siebie i tyle w temacie

Edytowane przez sznajdik
Opublikowano
8 godzin temu, Jurek87 napisał:

Wez sie z nim zamień , cale zycie nosa z obory nie wysadzają a na koniec kazdy z nas po rowno ziemi dostanie 🙃😄

Chodzilo mi cos takiego po glowie , postawic wspolny magazyn na zboze wspolnie zakupy robic , niektore maszyny wspolnie brac ale niema z kim ,same dziadki a wiekszym to nie potrzebne .

Byłem w takiej grupie już w 2000 roku[trzoda chlewna] i zapewniam Ciebie że przy naszej mentalności nie da się, prędzej czy później ktoś wpuści resztę w kanał

Opublikowano
8 godzin temu, Jurek87 napisał:

Wez sie z nim zamień , cale zycie nosa z obory nie wysadzają a na koniec kazdy z nas po rowno ziemi dostanie 🙃

Miałem krowy i mieć nie zamierzam, tylko to właśnie krowiarze narzekają najmocniej, a jak im mówię żeby zrezygnowali to o dziwo cisza  ;)

Ale za jakimiś magazynami na zboża mogło by sie udać, prywatne rosną jak grzyby na deszczu, zebrac kapitał, postawic magazyny, zatrudnić kierownika z zewnątrz i myślę żeby to bujało na zasadzie udziałów.

Opublikowano

@Dastan Ja tu widzę że w 90% jak nie więcej to z produkcji roślinnej najmocniej narzekają że wszystko drożeje mimo iż podwyżki płodów rolnych najbardziej ich dotknęły. Zboża jak ktoś wyżej napisał około 100% do góry . Niech dadzą za mleko czy Żywiec 100% do góry i nikt nie będzie narzekał. 

Opublikowano
7 minut temu, Dastan napisał:

Ale za jakimiś magazynami na zboża mogło by sie udać, prywatne rosną jak grzyby na deszczu, zebrac kapitał, postawic magazyny

A czym się to różni od upadłych grup sadowniczych , czy warzywniczych? Unia dopłacała takiej grupie do obrotu towarem  a kiedy przestała, to na prąd ich stać nie było.  

Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał:

@Dastan Ja tu widzę że w 90% jak nie więcej to z produkcji roślinnej najmocniej narzekają że wszystko drożeje mimo iż podwyżki płodów rolnych najbardziej ich dotknęły. Zboża jak ktoś wyżej napisał około 100% do góry . Niech dadzą za mleko czy Żywiec 100% do góry i nikt nie będzie narzekał. 

Bo tych jest najwięcej, a narzekają wszyscy, ale mimo wszystko w mojej okolicy to krowiarze rządzą i skupują ziemie niezależnie od ceny.

6 minut temu, mirro napisał:

A czym się to różni od upadłych grup sadowniczych , czy warzywniczych? Unia dopłacała takiej grupie do obrotu towarem  a kiedy przestała, to na prąd ich stać nie było.  

Nie wiem na jakiej zasadzie działały te grupy, ja bardziej myślałem o typowej spółce z udziałami, ale zarządzanej przez osoby postronne.

Opublikowano
38 minut temu, krzychu121 napisał:

Ciekawa Twoja matematyka, że poszły o 100%. Hmm jak z Parczewa :P

a jak mleko było po 2 zł a pszenica po 600-700 to jakoś nikt nie mówił żeby cena mleka spadły 😛

Opublikowano
2 godziny temu, sznajdik napisał:

Śpiewały kukułki że najgorsze sąspółki. Co zrobisz jak kupis, maszynę na wspólne i obaj naraz będzieciechcieli robić bo terminy już opóźnione czy warunki akurat dobre, albo wspólnik popsuje czy połamie nie będzie palił się do naprawy a ci na już bedzie trzeba. W spółce wszystko dobrze jak dobrze ale jak coś nie tak to już lipa. A prędzej czy później je...nie taka spółka może z rodziną trochę inaczej ale nie z przypadkowym kimś. Umiesz liczyć licz na siebie i tyle w temacie

Włąsnie przez takie podejście , ludzie przeinwestują w sprzęt który później szybciej zgnije niz na siebie zarobi. 

• Like 1
Opublikowano

Nowe prawo UNII .

Firmy będą musiały udowodnić, że nie przyczyniają się do niszczenia lasów. Chce tego KE .

W środę Komisja Europejska zaproponowała nowe przepisy mające ograniczyć import towarów związanych z wylesianiem. KE chce, by firmy musiały udowodnić, że ich globalne łańcuchy dostaw nie przyczyniają się do niszczenia lasów.

Nowe przepisy określają obowiązkowe zasady dla importerów określonych towarów na rynek Unii Europejskiej, jak:

soi,

wołowiny,

oleju palmowego,

drewna,

kakao,

kawy,

niektórych produktów pochodnych, w tym skóry, czekolady oraz mebli.

Zgodnie z proponowaną regulacją firmy będą musiały wykazać, że towary zostały wyprodukowane zgodnie z prawem kraju producenta. Będą musiały również udowodnić, że nie są pochodną upraw na ziemi wylesionej lub zdegradowanej po 31 grudnia 2020 r., nawet jeśli produkcja jest legalna zgodnie z prawem danego państwa. To na razie propozycja, które musi zostać zatwierdzona przez rządy UE i Parlament Europejski.

https://businessinsider.com.pl/firmy/firmy-beda-musialy-udowodnic-ze-nie-przyczyniaja-sie-do-niszczenia-lasow-chce-tego-ke/2tg3nn5

Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

Niech dadzą za mleko czy Żywiec 100% do góry i nikt nie będzie narzekał. 

no żywiec wołowy poszedł 100 % ale znam takich co narzekają .     a no i najpierw trzeba odpowiednio obniżyć żeby można było 100 % podnięść .           skład gdzie biore nawozy dalej nie zamawia azotów , czeka co się bedzie działo .

Opublikowano

Dystrybutorzy dzwonia do rolnikow co brali po 24t i oferują dostawę. Płatność luty ale i cena nieznana. Wszyscy co siedzą w tym biznesie wiedzą że logistycznie nie da rady dowiezc towaru kazdemu na czas. Pomijając ze towaru moze nie być.

Opublikowano

Kupują ale małe ilosci. U mnie na 20 rolnikow nawoz ma 1 kupiony po 1600zl. Reszta czeka. Kolega mówil ze u nich handlowiec sprzedawal 20 aut rsm. Do tej pory sprzedał 3. Dostepnosc rsmu za 2 mc. Jak zamowisz w lutym to nie dojdzie na czas.

Opublikowano

Ten prezes spółdzielni z programu Państwo w państwie po całej akcji z zaginionym zbożem kupił ogromne gospodarstwo na Mazurach. Spółdzielnia która skupowała też powstała z byłego PGRu takie to dobro narodowe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v