Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chciałem rozlać RSM w tym momencie na rzepak. Ale człowiek- sprzedawca środków doradził mi że rzepak w tych temperaturach poprostu korzeniem już nie będzie pobierał. I lepiej zastosować Azot + siarczan + co tam sobie chcę  Dolistnie.  Co powiecie na ten temat? Tak na zdrowy rozum to może mieć trochę racji. Co Wy na to? Mówimy o wrzesniowych rzepakach.

Opublikowano

Wg. mnie tylko azot w formie amidowej i dolistne, inne formy to ryzyko ponieważ kto wie jaka będzie pogoda, wyskoczy wiekszy przymrozek i może być problem. Jak masz dostęp do mocznika bez inhibitora to 10kg na 100 l wody plus 5 kg siarczanu + mikro. 

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem ma rację. Najlepiej podać było azot pod korzeń jak był siany rzepak teraz zanim go zacznie pobierać to może zima przyjdzie. u mnie dzisiaj rano -4 ://  Px131 100kg mocznika + 40t obornika zielony a siane początek sierpnia u sąsiada na samym npk czerwone już się zrobiły z głodu. 

IMG_20211008_124455.jpg

Edytowane przez Xion
  • Confused 1
Opublikowano

U mnie regulacja w poniedziałek chyba. Dzisiaj miało być. Ale był przymrozek, jutro przymrozek i z niedzieli na poniedziałek to samo. Za to w poniedziałek o 11 już 10 st C do 15 w dzień a w nocy z pn/wt 5. Jeśli prognoza się nie zmieni.

Opublikowano

Będzie ciężko żeby od jeszcze wyrósł... Kiedy siany? Dodatkowo kiedy błyśnie ciepło, będziesz jechał cały czas jakiś zabieg co też będzie dodawało mu stresu.. 

@Tomek90 liczyłeś może ile to procamowskie rozwiązanie wychodzi na hektar? Chociaż jeśli jest skuteczne to warte każdej złotówki

Opublikowano
17 minut temu, disel16v napisał:

Będzie ciężko żeby od jeszcze wyrósł... Kiedy siany? Dodatkowo kiedy błyśnie ciepło, będziesz jechał cały czas jakiś zabieg co też będzie dodawało mu stresu.. 

@Tomek90 liczyłeś może ile to procamowskie rozwiązanie wychodzi na hektar? Chociaż jeśli jest skuteczne to warte każdej złotówki

141zl 

Opublikowano
42 minuty temu, lucekk napisał:

Panowie pozostało mi odżywienie rzepaku Bor, mangan itp w nocy ma być zero następna przymrozek wstrzymać się czy pryskać. 

Ja tez potrzebuje porady - czy mikro mozna pryskac przy takiej ilosci stopni czy szkoda zachodu? Jakie sa optymalne temperatury? Dzieki

Opublikowano
1 godzinę temu, Xion napisał:

Moim zdaniem ma rację. Najlepiej podać było azot pod korzeń jak był siany rzepak teraz zanim go zacznie pobierać to może zima przyjdzie. u mnie dzisiaj rano -4 ://  Px131 100kg mocznika + 40t obornika zielony a siane początek sierpnia u sąsiada na samym npk czerwone już się zrobiły z głodu. 

U mnie na samym NPK z poli 6. Ale siany w terminie mniej więcej i wygląda normalnie. Ale za tydzień, dwa planuję po 100 kg N+S by podkarmić go na zimę. Widziałem tu, że niektórzy tak robią spróbuję i ja. Bo u mnie nawożenie rsm ale to na wiosnę robię. Na jesieni nie chcę by rzepak za duży był.

1 godzinę temu, ciaastus napisał:

No a można tak po przymrozkach regulować/odgrzybiać? Czy też trzeba odczekać? Z niedzieli na poniedziałek ma być największy przymrozek. 

Przecież o 7 nikt nie każe jechać na pole. Ale południe z temp około 15 st i słoneczny dzień to myślę, że po przymrozku nad ranem trwającym godzinne czy dwie to nie problem. Zwłaszcza, ze w nocy po ewentualnym zabiegu ma być koło 5. Z drugiej strony od wtorku możliwe deszcze i wiatry. Mam rzepak posiany mniej więcej w terminie tj 26 -  08 i ile zachodu w tym roku z tymi opryskami. A co dopiero ci co we wrześniu siali. U mnie kumpel dopiero na jednoliścienne się czai. Regulować to nie wiem czy będzie miał sens i możliwość.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, hubertuss napisał:

I wietrzniejsze dni. Ale oczywiście dzisiaj i jutro nie ma to żadnego sensu. Poniedziałek jak dla mnie do rozważenia.

u mnie jedyne okienko pogodowe to poniedzialek, w niedziele nadaja 0, w poniedzialek 11/4 i pozniej mniej wiecej tyle, delikatnie cieplej ale deszcz. Chyba prysne wtedy tebu + mikro bo pozniej to juz wcale nie zrobie.

Koniec pazdziernika wedlug prognoz dopiero. To chyba poznawo.

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano (edytowane)

generalnie jak by nie patrzeć ciężki rok. Będę próbował w pn. Choć to może też być tak jak z dniem dzisiejszym. Na który się nastawiałem. Ale weekend ze względu na przymrozki zdecydowanie odpada.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v