Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Za kilka dni to chyba będzie dobry na regulacje? +bor+ robak

Mam mepika, tebu  i metko.

Ten chloropyryfos załatwiłby larwy śmietki przy korzeniu?

Chwasty dwuliścienne i samosiewy robione trzy dni temu.

stan 16,09,2021 (2).jpg

stan 16,09,2021 (3).jpg

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano
Tomek90 napisał:

1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Nadają kilka dni zimniejszych a później znowu po te 16-17 stopni

Co z tego, a ilu już ciepłych dni niemasz. Teraz siane to kiedy zrobią rozetę 🤦‍♂️

Kolega w tamtym roku przesiewał 6 września rzepak był bardzo mizerny. mial może z 5 lisci przed zimą. Dal 4.1t.Wiec nie do końca termin to termin

Opublikowano

A ja dziś przesiałem, niby obsada była by bo około 25 roślin wyszło ale takie mizerne i fioletowe się porobiły nic nie podskoczyły w rozwoju. Ale to tylko 60 arów takiego. 

Opublikowano

Tylko 60 arów ,więc po co przesiewałeś , teraz będzie gorszy

Opublikowano

Rzepak DK Exima siany 26 sierpnia. Niestety po doglebowce chlomazon plus metazachlor spadło sporo deszczu i na większości pola rzepak biały. Przesiewany 9 września dopiero wychodzi na powierzchnię. Także będę miał porównanie. 

IMG_20210916_174727.jpg

Opublikowano

Jeżeli nawet to drugie tyle zostanie w kieszeni. Miałem już siany 5 września i niczym nie odbiegał w plonie od reszty. U mnie na południu lubelskiego zazwyczaj sieje około 25 sierpnia optymalnie. 

Opublikowano
19 minut temu, Aroo22 napisał:

Jeżeli nawet to drugie tyle zostanie w kieszeni. Miałem już siany 5 września i niczym nie odbiegał w plonie od reszty. U mnie na południu lubelskiego zazwyczaj sieje około 25 sierpnia optymalnie. 

Zakładasz plon pod 5t czy cenę ponad 2 tys?? To miałeś siany 5 września i się udał nie znaczy że w tym roku będzie. Dni ciepłe uciekły i to dużo a rzepaki bez rewelacji. Lecę już z pszenica bo zimno idzie 🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Mam Alkalin PK. Nada sie na rzepak od 4 lisci razem z Adobe Mikro Rzepak? Pytam bo na opakowaniu nie ma nic o rzepaku a sklad z grubsza jak normalne PK do rzepaku.

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano

Czytając to forum można dojść do wniosku że im później siany tym wyższy plon lub równy do tych sianych w normalnym terminie. To po co siejecie w sierpniu ? Nie lepiej od razu opóźnić do 5-10 wrzesień ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

A później wychodzi ze nakłady na rzepak po 3.5tys

Widzę że Strasznie boli Cię kto kiedy sieje, jakie kto ma koszty a to że  przesiewa...albo coś sensownie doradzaj na forum albo nie stękaj.

Opublikowano

13 minut temu, tommy66692 napisał:

Coś mocno gryzie rzepak, późno siany raz a dwa teraz coś żeruje, ładnie się szykuje 

Pewnie pchełka jak duże dziury w środku liścia. Gnatarz zjadają po zewnętrznej.

17 minut temu, kibix napisał:

Czytając to forum można dojść do wniosku że im później siany tym wyższy plon lub równy do tych sianych w normalnym terminie. To po co siejecie w sierpniu ? Nie lepiej od razu opóźnić do 5-10 wrzesień ? 

Oj no jak ktoś posieje w późniejszym terminie to mówi że dobry termin a jak ktoś ma rzepak siewow przed ulewami to też mówi że świetny. To tak jak z ciągnikami kto ma Johna chwali Johna a kto ma NH to mówi że CNH królem 🧐

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, kibix napisał:

Ostatnie długie jesienie były to opóźniony siew noe był niczym złym, w tym roku pogoda również nie rozpieszcza i ludzie robią kiedy mogą.

Opublikowano
3 godziny temu, kellyq napisał:

A ja dziś przesiałem, niby obsada była by bo około 25 roślin wyszło ale takie mizerne i fioletowe się porobiły nic nie podskoczyły w rozwoju. Ale to tylko 60 arów takiego. 

Może dlatego ze siany własnymi nasionami?

Opublikowano
7 godzin temu, Nowy81 napisał:

Za kilka dni to chyba będzie dobry na regulacje? +bor+ robak

Mam mepika, tebu  i metko.

Ten chloropyryfos załatwiłby larwy śmietki przy korzeniu?

Chwasty dwuliścienne i samosiewy robione trzy dni temu.

stan 16,09,2021 (3).jpg

Ile liści ma rzepak? jak 4 to można regulować (ja tylko jak mogę to staram się regulować rzepak w fazie 4 liści - jest najbardziej efektywna)

ja robiłem swój na 4 liście wczoraj ale bez boru i mikro które pójdą później

co do chloroperyfosu to kiedyś doradca mi mówił że 1 l/ha powinno działać

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Wicherek napisał:

Może dlatego ze siany własnymi nasionami?

Nie ma to nic do rzeczy, u mnie siany w tym roku tylko swoimi to zapierdziela aż miło 

1 minutę temu, Jarek22B napisał:

Ile liści ma rzepak? jak 4 to można regulować (ja tylko jak mogę to staram się regulować rzepak w fazie 4 liści - jest najbardziej efektywna)

ja robiłem swój na 4 liście wczoraj ale bez boru i mikro które pójdą później

co do chloroperyfosu to kiedyś doradca mi mówił że 1 l/ha powinno działać

Głupoty opowiadał, jakby może dać 10l/ha... tak jak w kalafiorach chodzili - trzebaby lać pod każdą roślinę w korzeń,  ale jak ktoś jest naiwny to niech ładuje kase 

Opublikowano
5 minut temu, tommy66692 napisał:

Czym pryskacie od pchełki?

Cyperkill 

1 godzinę temu, Cheesburger napisał:

Mam Alkalin PK. Nada sie na rzepak od 4 lisci razem z Adobe Mikro Rzepak? Pytam bo na opakowaniu nie ma nic o rzepaku a sklad z grubsza jak normalne PK do rzepaku.

Poradzi ktos?

Opublikowano
Dnia 14.09.2021 o 09:09, panczo1922 napisał:

Standardowo - 0,6l/ha

Można go mieszac z belkar i kliper?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v