Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

wiem że chodzi o to że po doglebowce nie ruszać ziemi ale dziś jest 9 dzień po siewie i wyszła max 1 roślina/m2 o rana słońce i suszy glebę, a 99% roślin kuli się pod skorupa,

dla tego zastanawiam się czy ktoś próbował bronowac czy to już po ptakach i trzeba pogodzić się rzepakiem na tej działce

Coś uszkodzisz ,ale ratować się trzeba

Opublikowano

Czym by można było załatwić rzodkiew świrzepę w rzepaku, była doglebówka command i metazanex ale tylko liście zbielały i pewnie będzie jak rok temu że odbije i będzie głuszyć rzepak. Nawigator dał by radę? A może coś innego?

Opublikowano
Proktor napisał:

czy 3,4kg/ha - 65szt na m2 populacji wystarczy przy siewie w teraźniejszym terminie? Dolnośląskie

ja w lubelskim populacje bede siał 60 szt. Nie bede zwiekszał bo bym musiał jednostke dokupic. Norma Wysiewu Gemini jest od 45 do 60 sztuk

• Like 1
Opublikowano

Po

SawekBraczyk napisał:

48 minut temu, ovi napisał:

Co polecacie na ślimaki bo łajzy już są w rzepaku, narazie od miedzy

Ja dzisiaj sypałem Snacol, 4kg/ha. Rozsiewacz Vicon RS-C. 

Po całym polu sypałeś czy tylko od miedzy? Jaki koszt

Opublikowano
59 minut temu, kellyq napisał:

Czym by można było załatwić rzodkiew świrzepę w rzepaku, była doglebówka command i metazanex ale tylko liście zbielały i pewnie będzie jak rok temu że odbije i będzie głuszyć rzepak. Nawigator dał by radę? A może coś innego?

Obecnie nic na to nie ma  - czekać do przymrozków

Kilka sezonów temu była Salsa - ale raczej już nieosiągalna

Opublikowano
3 godziny temu, Proktor napisał:

czy 3,4kg/ha - 65szt na m2 populacji wystarczy przy siewie w teraźniejszym terminie? Dolnośląskie

Kolego a jaka siła kiełkowania tego rzepaku? Ja teraz sieje o tej porze populacje 75 szt/m2 ale siła kiełkowania 92%. 

Opublikowano
27 minut temu, Ksawery napisał:

Kolego a jaka siła kiełkowania tego rzepaku? Ja teraz sieje o tej porze populacje 75 szt/m2 ale siła kiełkowania 92%. 

94% kiełkowania bodajże , odmiana Mandril

Opublikowano
7 godzin temu, Proktor napisał:

94% kiełkowania bodajże , odmiana Mandril

To Mandrila od razu Ci powiem siej gęściej bo ma słabszy wzrost jesienny i jest odmianą bardzo niską i lepiej jak jest gęściej posiany

• Thanks 1
Opublikowano
kellyq napisał:

przez zime rzedkiew zmarznie. jeden wiekszy przymrozek i bedzie trycnięta. Wiem że z jesieni troche to kiepsko wygląda bo robi się żółto. Na jadnej plantacji widziałem całe pole żółte jesienią a na wiosne został tylko rzepak.

w tym roku na jednym polu tez bede miał rzodkiew swirzepe ale co zrobie? Nic. Przez zime zmarznie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ksawery napisał:

To Mandrila od razu Ci powiem siej gęściej bo ma słabszy wzrost jesienny i jest odmianą bardzo niską i lepiej jak jest gęściej posiany

Parę lat temu posialem wujaszkowi ok 4kg/ha, śmiali się z niego że za gęsto, a później 4,5t/ha miał... 

W tym roku już ponad tydzień temu posialem swoim dwuletnim madrilem z 4,2kg na pewno poszło, póki co dosyć słabo to wygląda.. na tą chwilę pewnie z 30-50 roślin, zobaczę w poniedziałek jak to będzie wyglądać ale nie wiem czy nie dosiewać punktowym... 😬

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Parę lat temu posialem wujaszkowi ok 4kg/ha, śmiali się z niego że za gęsto, a później 4,5t/ha miał... 

W tym roku już ponad tydzień temu posialem swoim dwuletnim madrilem z 4,2kg na pewno poszło, póki co dosyć słabo to wygląda.. na tą chwilę pewnie z 30-50 roślin, zobaczę w poniedziałek jak to będzie wyglądać ale nie wiem czy nie dosiewać punktowym... 😬

Ja bym mu dał szanse w zeszłym roku też posialem go rzadziej i wyglądał słabo ale dał 4 tony, ta odmiana tak ma, że sypie nie wiadomo z czego bo roślinki są naprawdę malutkie, ale moim zdaniem ten rzepak jest bardzo dobry z ogromnym potencjałem

Opublikowano

Aby zrobił 6-8lisci to będą ok, nieraz takie miałem.  

W tamtym roku miałem taki rzepak tego madrila bezorko posianego, wyglądał przed zbiorem na max 2t taki był byle jaki, ale wyszlo ponad 3t... więc uważam te odmianę jako jedną z najlepszych, przynajmniej u mnie 

Opublikowano
37 minut temu, galan99 napisał:

CO Z TYMI RZEPAKAMI CO DZIŚ DOPIERO SIEJĄ JAKI BĘDĄ MIELI POTENCJAŁ NA ILE TON ? .

Zawsze siałem 28-31 sierpień, w tym roku zacząłem 25 a skończyłem dziś. W innych latach 31 sierpnia siany w popiół że schodził nierówno przez 3 tygodnie. W tym roku jest wilgoć, liczę na lepsze wschody.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

CO Z TYMI RZEPAKAMI CO DZIŚ DOPIERO SIEJĄ JAKI BĘDĄ MIELI POTENCJAŁ NA ILE TON ? .

Ja siałem 4 i 5 września rok temu. Średnia 4533. Wcale nie gęsto a jesień zimna i mokra. Trzeba zadbać, jak warunki pozwolą to odda.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v