Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, Audi213 napisał:

Przekłamałem jednak trochę, wychodzi 7.45 przepraszam, ale nie z przyczepą.

Została mi tylko jeszcze pszenica ozima na 1-3 klasie, spokojnie nie martwcie się, będzie jeszcze lepiej.

IMG_20210811_124054.jpg

Czemu w temacie o rzepaku, chwalisz się pszenica??

Opublikowano

To co powiesz tym wszystkim co nie uwierzyli mi w to co napisałem, bo ja mam potwierdzenie że to jest prawda a i tak jestem w szoku. Może kiedyś jak zaczniesz zbierać takie plony które przebiją twoje oczekiwania to też tego doświadczysz i tego co życzę.

Opublikowano (edytowane)

@Audi213 Co za bezsensowny post XD Co to za pierdzenie pod nosem że w szoku byłeś i tematy pomyliłeś? Wiesz że pomyliłeś to zedytuj post i napisz coś sensownego, czy to przerasta możliwości Szanownego Pana?

Edytowane przez isentor
Opublikowano

Rzepaki praktycznie wykoszone, zostało z 80a ale cały czas leje, oddałbym tą wodę jutuberom u nich tak jej trzeba 

Odmiany invigor 1165, umberto, sherlock, średnia wyjdzie w granicach 3,5t, ogólnie jest dobrze, cena dobra nie ma co narzekać ale nie wiem jak dalej będzie że żniwami, pszenice nie koszone

Opublikowano
23 minuty temu, Audi213 napisał:

To co powiesz tym wszystkim co nie uwierzyli mi w to co napisałem, bo ja mam potwierdzenie że to jest prawda a i tak jestem w szoku. Może kiedyś jak zaczniesz zbierać takie plony które przebiją twoje oczekiwania to też tego doświadczysz i tego co życzę.

Dziękuję za szczere życzenia ale zbieram 5ton na 1klasie i mi wystarczy 

Opublikowano
6 minut temu, isentor napisał:

@Audi213 Co za bezsensowny post XD Co to za pierdzenie pod nosem że w szoku byłeś i tematy pomyliłeś? Wiesz że pomyliłeś to zedytuj post i napisz coś sensownego, czy to przerasta możliwości Szanownego Pana?

Bo cały czas się nakręca g*** burza, mówię jak było, to że w to nie wierzysz, nie musisz, twoja wiara mi do szczęścia potrzebna nie jest, ważne że w portfelu mam coś w co niektórzy uwierzyć nie mogą. Myślałem po prostu że kogoś zainteresuje opinia na temat odmian a że takie g się wylało to już za to nie odpowiadam. Kończę dyskusję bo tylko post zaśmiecający temat powinien być tylko mój, ale mocno mi pomagacie.

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Audi213 napisał:

Pierwsza pszenica leży. Kilimanjaro z Arkadią, areał skoszony 1.8 hektara. Waga powiedziała 13.5 tony, czyli prosty rachunek, 7.5 z hektara, z czego Kilimanjaro bliżej 7 a Arkadia grubo ponad 8. Wszystkie na 5 klasie z lekką domieszką 4. Opłacało się 

Weź nie pieprz już co, na 5 klasie.

Opublikowano
4 godziny temu, isentor napisał:

Rzepak wydajność 3t/ha. Odmiany Ilona i Chopin. Zwalam winę na brak opadów w czerwcu bo inaczej tego sobie nie potrafię wytłumaczyć. Ilona w 2020r. dała 5t przy dużo mniejszej ochronie i nawożeniu. Załóżmy już temat na rok 2022 bo załamka

U mnie wydajność była taka sama, odmiana Chrobry, jednak na wiosnę rzepak prezentował się bardzo słabo, dopiero później odbił, dobrym strzałem okazał się wcześnie podany azot, chociaż dużo ludzi 2 tygodnie później ode mnie rzucało 1 dawkę, gdzie ja planowałem już drugą. Jak na ten rok, i zimną wiosnę jestem zadowolony. W tym roku planuje posiać Sherlock'a i/lub Birdy. 

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

panowie mieszańca siać co drugą redlicę czy co każdą lepiej ? co redlicę to rozstaw 10 cm z hakiem, a co drugą będzie 20cm z hakiem.

Tak i tak będzie dobrze, ważne obsada na m2

• Like 1
Opublikowano

dzięki, czyli zobaczę czy uda mi się ustawić siewnik na normę, jak nie to najwyżej pójdzie co druga redlica, a obsadę jaką proponujesz ? Siew nie wiem kiedy mi się uda zrobić ale myślę że do 25 sierpnia się uda zasiać.

Opublikowano

Zależy od odmiany jaka ma zalecana, potem dostosuj to warunków na polu i terminu siewu

Przed chwilą, XTRO napisał:

Miałem sam zaprawiac ale nie mam zbytnio czasu i zamówiłem wszystko w buteo 

No nie gadaj bo to dużo czasu nie zajmuje, nie są to ilości jak w zbożach hehe

Opublikowano

właśnie jak jest z tym dodatkowym zaprawianiem kupiłem rzepak Lg antigua i zabrawa buteo+ scenic gold moge jeszcze dołożyć zaprawy nie będzie problemu z kiełkowaniem ? 

Opublikowano

Pytanie do tych co orzą pod rzepaki, na jaką głębokość wykonujecie orkę? Bo u nas krąży mit że rzepak nie lubi głębokiej orki, uprawy a co z tymi co gleboszują? 

Drugie pytanie to czy ktoś może sieje talerzowym agromaszem sr300 rzepak? Miałbym pytanie 😁 

Swoją drogą jak się tu nie wchodzi cały dzień i wejdzie się wieczorem to popcorn trzeba brać zanim się forum odpali 😁😁

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v