Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, akmaly napisał:

W Polsce jest zima, może to dziwne ale tak jest od tysięcy lat, a jaka będzie w tym roku tego nie wie nikt. Jak będzie -20, co gorsze bez śniegu, to zielenieje jeszcze bardziej.

I co to zmienia? Rzepak nawet i w takiej zimie widzisz wbrew pozorom żyje bo w listopadzie ładny, a w lutym żółty.. ale Tobie się nie przetlumaczy niech każdy robi jak uważa. Poczytaj sobie odżywiony rzepak lepiej zimuje jak ten osłabiony jak wejdzie najedzony i to będzie mocny.

Edytowane przez Kubawww
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Ten azot nie jest na już żeby urósł tylko po to aby nie głodował duza różnica.. nikt nie wiem przedsiewnie jaka będzie jesień, a zapowiada się jeszcze 20 stopni w przyszłym tygodniu centrum .

Żeby nie głodował, Ok, tylko zeby nie było za 2 tygodnie ze rzepak rośnie i czym go teraz hamować. Jak nie przedsiewnie to trzeba było sypac druga połowa wrzesnia/poczatek października a nie w połowie października zastanawiac sie dopiero co podać.

Idąc tym tokiem rozumowania to i w grudniu, styczniu trzeba coś podać bo od kilku lat zimy lekkie i ten rzepak ciagle rośnie a nie damy w pazdzierniku żeby starczyło do marca.

Opublikowano
Przed chwilą, przemek28_28 napisał:

Żeby nie głodował, Ok, tylko zeby nie było za 2 tygodnie ze rzepak rośnie i czym go teraz hamować. Jak nie przedsiewnie to trzeba było sypac druga połowa wrzesnia/poczatek października a nie w połowie października zastanawiac sie dopiero co podać.

Jasne, masz rację zakładam jednak, że poszła niezła regulacja i trochę trzymać go będzie. 

Opublikowano
13 minut temu, Kubawww napisał:

I co to zmienia? Rzepak nawet i w takiej zimie widzisz wbrew pozorom żyje bo w listopadzie ładny, a w lutym żółty.. ale Tobie się nie przetlumaczy niech każdy robi jak uważa. Poczytaj sobie odżywiony rzepak lepiej zimuje jak ten osłabiony jak wejdzie najedzony i to będzie mocny.

Tak, z jednym się zgodzę - niech każdy robi jak uważa.

Żyje od siewu do zbioru, możesz sypać cały czas - tylko zima się nie przyznawaj, będzie jeszcze bardziej zielony.

Opublikowano

Chce robić grzybowke/regulację w okolicach weekendu. Chciałem dać 0,5 Caryx i 0,4 Tebu 250. Większość roślin ma teraz 5-6 liści. 

Zauważyłem ślady suchej zgnilizny na niektórych roślinach. 

Czy w takim wypadku to będzie dobry zestaw? Czy może Toprex? Czy jeszcze inna kombinacja? 

Proszę o sugestie. Nie mam doświadczenia. 

IMG_20211013_164353.jpg

Opublikowano

Panowie jak interpretować etykiety kiedy kupuje jakis środek x i w etykiecie piszą że można stosować 2 razy w okresie wegetacji z substancja y, czy jeśli kupię inny środek o innej nazwie ale zawierający ta sama substancje aktywna y to dalej liczy się to jako 2 zabiegi w sezonie czy mogę kupić 5 różnych środków o różnej nazwie i różnych producentów i każdym pryskac po 2 razy według etykiety mimo że ta sama substancja aktywna?

Opublikowano
2 godziny temu, margoo78 napisał:

Ale co tu skracać, jak na polu nędza. Jak go prysnę na skracanie, to pewnie całkiem się zatrzyma i nic nie podrośnie.

Pytałeś  co jest przyczyną wystawania korzenia nad glebę to Ci odpowiedziałem. Na to, że jest słaby nic nie poradzę.

Opublikowano
15 godzin temu, Tomek90 napisał:

Dobry, ale możesz lepiej zrobić to 0.6 Caramba + 0.6 tebukonazol 

Nie mogę dostać tej Caramby. 

Jest jakaś Sirena (60g/l metkonazolu) i Xmet (100g/l metkonazolu). 

Rozumiem, że chodzi tylko o substancje czyli metkonazol żeby był? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v