Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, azzadek napisał:

To po ile teraz jednostka populacji jest że chcesz siać swoimi nasionami? 750zł za jednostkę na 3ha to masz 250zł/ha więc trzeba się zastanowić czy jest sens siać swoimi nasionami. Jak to jest z przenoszeniem chorób?  Nigdy nie miałem do czynienia ani nie widziałem rzepaku wysianego ze swoich nasion więc nie wiem jak wygląda ani jak plonuje. Ktoś ma może tak w tym roku i chciałby się pochwalić? Sam z chęcią przypatrzył bym się tematowi bliżej. :)

Z populacyjnym to tak jakbyś posiał pszenicę rok po centrali. Nie będzie żadnej zniżki plonu.

Opublikowano
11 godzin temu, tomek73 napisał:

Nie ma różnicy. Mieszaniec nie zmienia swoich właściwości przez 3 lata. 

Czy ktoś siał mieszańca swoimi nasionami? Czy widać różnicę? Wszędzie się pisze , że mieszańce tracą swoje cechy już w pierwszym roku. Sam zastanawiałem się nad posianiem pół hektara na próbę.

Opublikowano
7 godzin temu, azzadek napisał:

To po ile teraz jednostka populacji jest że chcesz siać swoimi nasionami? 750zł za jednostkę na 3ha to masz 250zł/ha więc trzeba się zastanowić czy jest sens siać swoimi nasionami. Jak to jest z przenoszeniem chorób?  Nigdy nie miałem do czynienia ani nie widziałem rzepaku wysianego ze swoich nasion więc nie wiem jak wygląda ani jak plonuje. Ktoś ma może tak w tym roku i chciałby się pochwalić? Sam z chęcią przypatrzył bym się tematowi bliżej. :)

W tamtym roku populacje na Cruiser można było kupić po 500 zł brutto a teraz z tym Buteo Start koło 700 zł a podobno to Buteo jest dużo gorsze albo kupić zaprawione Sceniciem i doprawić Nupridem

Opublikowano
23 godziny temu, XTRO napisał:

No że za dużo wody dam czy coś. A zaprawa dursbanem zdała by egzamin ? 

Setka na 10 kg nasion. Wody się nie daje. Zaprawy na oko na pewno nie przedawkujesz ale też nie osiągniesz takiego koloru jak kupisz w worku papierowym. Rozsypać na folię na słońcu żeby wyschły. Trochę gorzej lecą w siewniku bo nie są śliskie tak jak te niebieskie. W tedy co u mnie kosiłeś to wszystko miałem przesiane swoim 6 września bo kupcze nasiona deszcz zaklepał.

Średnia wyszła podobna jak u wszystkich a ile tylko zwierzyna naniszczyła zimą.

Opublikowano

Co do siewu rzepaku pokolenia F2. Gdzieś miałem dokładne liczby odnośnie zmian w pokoleniach F2. Jak znajdę wstawię. Już pomijamy kwestie prawne. Teraz kwestia praktyczna. To że następuje rozszczepienie cech to fakt i tu nie ma z czym dyskutować bo tak działa biologia. Teraz kto da gwarancję odnośnie spadku plonu, zawartości tłuszczu w nasionach, wyrównania i równomierności rozwoju, czy cech użytkowych na których zależało wybierając pokolenie F1. 300 parę zł plus minus za nasiona na hektar to nie majątek 

Opublikowano
10 godzin temu, STIG13 napisał:

Co do siewu rzepaku pokolenia F2. Gdzieś miałem dokładne liczby odnośnie zmian w pokoleniach F2. Jak znajdę wstawię. Już pomijamy kwestie prawne. Teraz kwestia praktyczna. To że następuje rozszczepienie cech to fakt i tu nie ma z czym dyskutować bo tak działa biologia. Teraz kto da gwarancję odnośnie spadku plonu, zawartości tłuszczu w nasionach, wyrównania i równomierności rozwoju, czy cech użytkowych na których zależało wybierając pokolenie F1. 300 parę zł plus minus za nasiona na hektar to nie majątek 

Ja mówiłem o nasionach populacyjnych. Zaolejenie 41-42,5.

300 zł pewnie że nie majątek ale przy 20ha robi się ładna kwota. Już lepiej za to posypać 3-4 tony wapna z Morawicy.

Opublikowano
19 minut temu, matek89121 napisał:

siejąc kwalifikat  plony masz większe a wystarczy 200 kg  rzepaku i  zwracają się koszty nasion

Robiłeś jakieś doświadczenia  , czy porównania , czy plon masz większy , czy tak piszesz żeby pisać ? 

Opublikowano

siałem swoimi nasionami 4 lata temu gdy zabrakło mi kwalifikatu  na całą działkę  , na jesieni bardziej oberwał od mszyc  co później  przełożyło się na dalszą wegetację co prawda był tylko zaprawiony dursbanem

Opublikowano

Kiedyś tata  siał to zawsze Max to było 3.3t ale to były inne czasy i inne odmiany o ochronie nie wspominając

Opublikowano

Ja często cześć sieje własnymi nasionami. F1 też mieszam oczywiście. 

Ale ja robię mieszanki  przeważnie 3 odmiany. Nowe nasiona też mieszam, rzadko sieję  jedną odmianę na polu. Co do spadku plonu  nie mam zdania bo nie robię szczegółowych doświadczeń, bo tu bardzo dużo zależy od ziemi. Ale znam takich co sieją 80 % swoimi  i twierdzą że super wychodzi. Mają dużo lepsze pola i 200- 300 kg więcej koszą, , ale u mnie co roku susza i daje popalić, bo to ja przeważnie więcej kosiłem. 

Raz ktoś dorzucił mi odmianę Mickey  siałem ją 3 lata z swoich nasion bo nie  dosuszałem akurat  ją i w 3 roku z 3 letnich nasion sypła 5,2 z ha, a na wygląd szału nie było, jeszcze  przy wjeździe przypaliłem ją kawałek,  a przez 2 lata  też sału nie dawała, poniżej średniej sypała.  

W tym roku mam trochę odmian posianych solo. 

Ale siane najmowanym siewnikiem Tempo  68 sztuk  3 września, po ulewie powschodził z 35,  najlepiej wygląda rzepak, i kwitł  8 dni później niż inne. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Ja mówiłem o nasionach populacyjnych. Zaolejenie 41-42,5.

300 zł pewnie że nie majątek ale przy 20ha robi się ładna kwota. Już lepiej za to posypać 3-4 tony wapna z Morawicy.

Nie mówiłem bezpośrednio do ciebie :)

Większość która siała mieszańca swoimi nie miała kontroli do zważenia, oceny i porównania. A już nie pamiętam czy na zakładach w próbie są alkaloidy i glukozynolany. Tu też następuje wzrost zawartości czyli spadek jakości surowca

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v