Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, marluk napisał:

Jasne ale słyszałem o tej mieszance właśnie pozytywne opinie: Tazer 0,5l + Mondatak 0,8l. I dlatego pytam czy ktoś może podzielić się opinią.

Ja dałem 0.6L  Tazer i 0.6L tebukonazolu

Edytowane przez dami8
Opublikowano

Mój Kws Ricardo jakiś opóźniony dopiero kwitnąć zaczyna wszędzie żółto a mój górne czuby dopiero rozwija. Albo go tak napasłem albo odmianą się ma??  T2 już zrobione na koniec kwitnienia T3 zobaczymy jak to wyjdzie. 

IMG_20210515_171155.jpg

IMG_20210515_171210.jpg

IMG_20210515_171220.jpg

Opublikowano

Wczoraj po wypryskaniu pół beczki i w trakcie przejazdu na drugie pole zmieniła sie pogoda (utworzyła sie mała komórka burzowa) i Zostało mi w beczce na 3ha rozrobionego roztworu azoksystrobina i protikonazol plus robak. Co zrobić z pozostała cieszą, czy moża wypryskać , dziś od rana deszcz także raczej dziś nie ma szans na wykonanie zabiegu pozostała cieczą.

Opublikowano

Witam. Ja planuję jutro jak pogoda pozwoli dać :

0,8tazer +0.8mondatak +0.30gr inazumy 

i za 2 lub 3 tygodnie na łuszczy owce dam środek na literę P 0.6l i do tego jeszcze 0.5 tazera lub tebukonazol co o tym myślicie ??

Opublikowano

Rzepak pryskales 20kwietnia pryskales x-met plus Dafne do tego perytroid i środek na literę D.

Teraz już rzepak kwitnie i pierwsze płatki opadają dlatego chce jechać T2 a jak skończy kwitnąć i będą praktycznie same łuszczyny pojadę jeszcze raz na robaka środkiem na literę P +przy okazji chcę dodać coś na choroby tylko nie wiem czy dać jeszcze raz tazer czy tebukonazol ewentualnie topsin

Opublikowano
28 minut temu, Ma3ciej napisał:

i za 2 lub 3 tygodnie na łuszczy owce dam środek na literę P 0.6l i do tego jeszcze 0.5 tazera lub tebukonazol co o tym myślicie ??

Inazumy 0,20gr. nie wystarczy tak w etykiecie pisze?

Opublikowano

Słupy najlepiej objechać wokoło.

Ma3ciej napisał:

Jakim sprzętem, bo za 3 tygodnie to jedynie szczudłowcem. W innym wypadku, więcej strat niż pożytku z takiego "urozmaicania"

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Aroo22 napisał:

Płatek zrobiony wczoraj, poszło propulse 1l/ha i insektycyd. Ostatni zabieg robiony był 10 kwietnia. Lubelskie

PS. Zabieg rozpoczęty około godziny 20.

IMG_20210515_200938.jpg

ja tak samo. T1 10 kwietnia. Dzisiaj zrobiłem te ładniejsze i nie zjedzone rzepaki. Zostało 7 ha.

Ja zacząłem o 21 i pierwszy opryskiwacz lałem 250 litrów wody ale w drugim ze względu na dużą rosę zmniejszyłem na 200 

Pierwsze łuszczyny już są na głównym pędzie 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Ma3ciej napisał:

Rzepak pryskales 20kwietnia pryskales x-met plus Dafne do tego perytroid i środek na literę D.

Teraz już rzepak kwitnie i pierwsze płatki opadają dlatego chce jechać T2 a jak skończy kwitnąć i będą praktycznie same łuszczyny pojadę jeszcze raz na robaka środkiem na literę P +przy okazji chcę dodać coś na choroby tylko nie wiem czy dać jeszcze raz tazer czy tebukonazol ewentualnie topsin

Nie wiem czy lanie chloropiryfosu bez opamiętania po 2 razy w sezonie , i to jeszcze na krótko przed zbiorami jest bezpieczne . Wystarczy że na skupie czy nawet piorin  wezmą próbkę do badania i  hhhh ciekawe jakie konsekwencje , sam mam maleńki zapas , ale jakoś na łuszczynę , czy płatka bym się nie odważył . 

ps. a i jeszcze dopiszę że tazer  za 2 -3 tygodnie to też nie zbyt rozsądna decyzja

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, dekada007 napisał:

Wczoraj po wypryskaniu pół beczki i w trakcie przejazdu na drugie pole zmieniła sie pogoda (utworzyła sie mała komórka burzowa) i Zostało mi w beczce na 3ha rozrobionego roztworu azoksystrobina i protikonazol plus robak. Co zrobić z pozostała cieszą, czy moża wypryskać , dziś od rana deszcz także raczej dziś nie ma szans na wykonanie zabiegu pozostała cieczą.

czy substancje nie stracą swoich właściwości pozostawieniu w beczce np 2 dni do kolejnego zabiegu ?

Opublikowano

Na szczęście słupów dużo nie mam na polach bo tylko 2 na całym areale. Belka składana ręcznie to trzeba wyjść i złożyć. Pola nie są duże żeby wkoło słupa objechać. Musiałbym na sąsiada pole wjeżdżać. W zbożach jeszcze ujdzie, najgorzej w rzepaku się przedzierać przez łan. Przydałoby się zmienić na opryskiwacz z hydrauliczną belką. 

Opublikowano

U mnie do południa teraz kilka godzin padało, teraz nie pada. Niby po popołudniu ma już nie padać ale czy pójdzie wjechać nie wiem, gorzej wyjechać. No nie ma jak zrobić zabiegu na płatek i denerwuje się. 

Opublikowano
mysza103 napisał:

57 minut temu, Ma3ciej napisał:

Nie wiem czy lanie chloropiryfosu bez opamiętania po 2 razy w sezonie , i to jeszcze na krótko przed zbiorami jest bezpieczne . Wystarczy że na skupie czy nawet piorin  wezmą próbkę do badania i  hhhh ciekawe jakie konsekwencje , sam mam maleńki zapas , ale jakoś na łuszczynę , czy płatka bym się nie odważył . 

ps. a i jeszcze dopiszę że tazer  za 2 -3 tygodnie to też nie zbyt rozsądna decyzja

Środek na "P" w dawce 0,6 to pewnie chodzi o Proteusa 🤔

SawekBraczyk napisał:

U mnie do południa teraz kilka godzin padało, teraz nie pada. Niby po popołudniu ma już nie padać ale czy pójdzie wjechać nie wiem, gorzej wyjechać. No nie ma jak zrobić zabiegu na płatek i denerwuje się. 

To jeszcze conajmniej przez tydzień bedziesz się denerwewował 😜

Opublikowano

Panowie czy jest sens podać jeszcze bor + jakiś nawóz azotowy dolistnie ? Rzepak kwitnie już . Jechać solo odżywkami czy można podać razem z fungi ?

Opublikowano
6 minut temu, mraukot napisał:

Środek na "P" w dawce 0,6 to pewnie chodzi o Proteusa 🤔

Pewnie tak , tylko pisząc środek na ,,P,, lub ,,D,, w dawce 0,6l bez napisania pełnej nazwy środka nasuwa pewne skojarzenia . 

Opublikowano

u Was też taki nalot chowacza jest? normalnie nawet po 6szt widziałem. mało słodyszka a masa chowacza. pryskany we wtorek mospilanem ile czasu go przytrzyma środek? czy lecieć drugi zabieg na robaka już skoro taki nalot. 

• Root Admin
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

ja się cieszę że pojechałem dużym ciągnikiem. 4*4 plus blokada i błoto szło wyżej dachu. ale udało się.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v