Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

tego nie zrobią..... Jest za dużo małych gospodarstw...... 

11 minut temu, mikad napisał:

Chyba że zlikwidują gruntowy a wprowadzą dochodowy.

32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

panowie złe wieści dla rolników w nowym ładzie kaczyński  daje 10 zł do ha akcyzy i tylko tyle 

To już nie chwalisz prezesa..... Wiem że ma być zwiększona liczba litrów do ha..... 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
26 minut temu, Mariusz2903 napisał:

mam

To oddaj biednym albo na kościół. Taki antyliberał z ciebie a prawo własności czyli jeden z podstawowych dogmatów liberalizmu uznajesz.

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

wymień chociaż 1000 :D buuaaahhhhhaaaaaaaaaaaaaaa :D 

to była duża zagraniczna firma (zależna od vw), której kasy nie brakuje, ale skoro można bezkarnie okradać mniejsze firmy to korzysta z okazji; widocznie wyznaje twoją filozofię życia na cudzy koszt

W jaki sposób ich okradła? 

Filozofię życia na cudzy koszt wyznaje cała sekta PIS i chyba ci to nie przeszkadza.

Opublikowano (edytowane)

.... kiedy ludzie zrozumieli, iż wiesz, że takiego Boga być nie może w jakiego każesz im wierzyć...

warto zauważyć że dopłaty do tuczu opasów, świń czy innych zwierząt hodowlanych wprowadzono wcześniej i co?
pogłowie świń i tak spadło.

to nie ma prawa zadziałać.

wartość zaistnienia osoby człowieka przeliczać na pieniądze
nie wiem jakie większe może być upodlenie dowolnego gatunku w Przyrodzie.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
12 godzin temu, PawelWlkp napisał:

No proste rozwiązania. ZUS i podatek dochodowy. No i koniec dopłat w całej unii. To nie lata 60 że potrzeba było parę milionów ludzi do obsługi rolnictwa w Polsce. Dziś wystarczy góra 200tys. Reszta musi sobie znaleźć jakieś sensowniejszego zajęcia niż zabawa w rolnika na czyiś koszt.

Kurczę jakie mądre słowa. Normalnie się zgadzam w 100 %. Ale co do tych dopłat to w zasadzie cały świat dotuje rolnictwo w tym USA czy Rosja. Ludzie nie chcą pracować w rolnictwie. Siać to jeszcze tak ale do hodowli zwierząt coraz mniej chętnych.

• Like 1
Opublikowano

ja bym wolał zamiast nowych dopłat do mieszkania z nowego ładu żeby wprowadzić całkowicie darmową opieke medyczną , tak jak jest to w niemczech , rodzic dziecka chyba do 16 roku jak sie nie myle za nic nie płaci z opieki zdrowotnej , 

Opublikowano

https://www.money.pl/gospodarka/nowy-lad-zmienia-sie-w-polski-lad-rzad-pokazuje-szczegoly-zmiany-w-podatkach-emeryturach-i-nie-tylko-6639847976806944a.ht

"-- Dla mnie pandemia to lekcja pokory. Bo żyjemy w świecie, który jest mocno zalogrytmizowany, rządzą nim technologię. Ale ten świat przegrał wielką bitwę z mikroskopijnym wirusem. Pokazał swoją kruchość. Powrót do normalności nie odbędzie się jak za pomocą czarodziejskiej różdżki. Potrzebny jest plan – powiedział premier".

Trzeba było roku pandemii żeby do Pana Premiera dotarło z czym mamy doczynienia i że potrzebne są jakieś skoordynowane działania a może nawet plan.😂

No i ta pokora, jednak po tylu miesiącach kiedy co dzień umiera spory samolot rodaków. Cóż za kuźwa reakcja, jak szybka.🤣

Opublikowano
45 minut temu, hubertuss napisał:

Kurczę jakie mądre słowa. Normalnie się zgadzam w 100 %. Ale co do tych dopłat to w zasadzie cały świat dotuje rolnictwo w tym USA czy Rosja. Ludzie nie chcą pracować w rolnictwie. Siać to jeszcze tak ale do hodowli zwierząt coraz mniej chętnych.

żeby nie dopłaty to i siać by nie chcieli polska ma kiepskiej jakosci ziemie dobrych chyba 1-2 klasy jest chyba niewiele  nawet pewnie z 3 klasą to bedzie miej jak połowa użytków rolnych .

Opublikowano

"Jednym z fundamentów programu PiS ma być również cyfryzacja. - Ona ma mieć miejsce także i na wsi. Każdy urząd, który będzie chciał się scyfryzować, zostanie scyfryzowany – zapowiada Jarosław Kaczyński.

Polskie wsie i miasteczka mają zmienić także inwestycje. - 4 tysiące świetlic, 300 boisk i baseny. Poza tym 3600 boisk do renowacji i rewitalizacji – zapowiedział szef PiS".

A tu następny wizjoner.😂

A jak się to ma do stawiania domów do 70m gdzie popadnie?😂 Każdy , wszędzie będzie mógł se kurnik postawić, czy tylko tam gdzie gmina przewiduje zabudowę? Jak piżnie w środku terenów rolnych, bo nie lubi blisko sąsiadów to kolejny problem dla rolnika.

"Po marszałek Witek na scenę wkroczył Jarosław Gowin, który doprecyzowywał m.in. kwestie mieszkaniowo-inwestycyjne. - Nowe przepisy nie pozwolą na budowanie osiedli bez wyposażenia ich w żłobki, szkoły, tereny zielone. Wprowadzimy przejrzyste plany i zlikwidujemy decyzje, które zaburzają ład przestrzenny - zapowiedział.

Opublikowano (edytowane)

basen pobudować ok ale wez go potem utrzymaj .    ooo to może te sadzawki z programu rolniczego do magazynowania woda przerobić na basen i sztandarowy program ,, basen w każdej wsi ''                boiska nowoczesne to są chyba w każdej gminie , z 10 lat temu to jeszcze za Tuska nawet w kazdej wsi był klub sportowy i rozgrywki w mini ligach a teraz wszystko upada brak chetnych do gry 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

PIS ma zaburzenia świadomości co do wsi. Ludzie najczęściej z wiosek sp***rzają lub wymierają. Na cholerę komu 4000 świetlic jak te co są, od dawna puste stoją. Kto i co ma w tych świetlicach robić? Może jakieś spędy sekty będą dla dziedkow  organizować?  Z boiskami jest podobnie - młodzi sp***rzają do miast, dzieciakow coraz mniej, kto na tych boiskach będzie grał? Znowu kasa pójdzie w bloto bo jakiś odrealniony aparatczyk tak sobie wymyślił. Właśnie dlatego sterowanie centralne przez lewakow i redystrybucja  dóbr to patologia i marnotrastwo 

• Thanks 2
Opublikowano
mirro napisał:

Teraz odgrzebują plany na światłowody już położone i nagle chcą kłaść odgałęzienia po wsiach.

Już to robią i używają w tym celu starych drewnianych słupów. Występują z pytaniem czy mogą a jak ktoś sobie przypomni, że zgody nie było na słup to walą zasiedzenie w złej wierze.

Opublikowano

swietlice też są te z koła gospodyń wiejskich , poszła kasa już na remonty .  OSP był modernizowane przecież i w nich są też swietlice albo przynajmiej na papierze bedzie jako swietlica wiejska .

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

warto zauważyć że dopłaty do tuczu opasów, świń czy innych zwierząt hodowlanych wprowadzono wcześniej i co?
pogłowie świń i tak spadło.

to nie ma prawa zadziałać.

wartość zaistnienia osoby człowieka przeliczać na pieniądze
nie wiem jakie większe może być upodlenie dowolnego gatunku w Przyrodzie.

Taka kasiorka to łakomy kąsek dla sporej grupy ludzików o IQ na poziomie szympansa oraz dla patusów. Nie martwi ich co dalej jak kasa stopnieje a bachor pozostanie, bo taka abstrakcja jest im niedostępna. Dla rządzących przyszłymi pokoleniami to całkiem wygodne rozwiązanie, bo ciemniakami łatwiej manipulować. Jedną z niewielu korzyści będzie wzrost na usługi z dziedziny terapia dziecięca, bo te nic nie winne pato-dzieciaki trzeba będzie jakoś przystosować do życia. Oczywiście jest to jedna ze stron tego medalu.

Opublikowano

Te świetlice trzeba już poremontować... Byłem teraz w jednej z racji poszukiwań - w kominku palone plastikiem, przewód ochronny głównej szyny wyrównawczej odcięty bo miedziany, nie sprzątane pewno ze dwa lata...

Opublikowano
30 minut temu, jarecki napisał:

OSP był modernizowane przecież i w nich są też swietlice albo przynajmiej na papierze bedzie jako swietlica wiejska .

Coś tam błąkają o likwidacji I przejęciu OSP przez PSP. Przy niemalże każdej stanicy jest świetlica więc znikomym kosztem można założenie wykonać, ot zamówić tablicę na mur z napisem Świetlica wiejska.

Opublikowano
26 minut temu, DTaras napisał:

Te świetlice trzeba już poremontować... Byłem teraz w jednej z racji poszukiwań - w kominku palone plastikiem, przewód ochronny głównej szyny wyrównawczej odcięty bo miedziany, nie sprzątane pewno ze dwa lata...

Jak kto dba tak ma,  przed pandemią prawiłem chrzciny dzieciakowi w takiej wiejskiej świetlicy.  Czysciutko kuchnia wyposażona wszystkie sztućce i naczynia pierwej sort.  Lokal do 80 osób. 

IMG_20190302_162809.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

tego nie zrobią..... Jest za dużo małych gospodarstw...... 

To już nie chwalisz prezesa..... Wiem że ma być zwiększona liczba litrów do ha..... 

ma być tylko 10 zł na rolnika na 1 ha akcyzy więcej to ja dostaje zwrot na 10 ha to z nowego ładu dostanę 100 zł  ale będę miał basen i boisko no super 

ja podchodzę do spraw politycznych obiektywnie więc krytykuje pis za nowy ład dla rolnika jest mniej niż zero a i z planu odbudowy nic nie ma 

będziemy rozliczać przy urnach  wieś wybrała pis i dudę to w nagrodę 10 zł kaczyński daje 

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

będziemy rozliczać przy urnach  wieś wybrała pis i dudę to w nagrodę 10 zł kaczyński daje 

Nie daje, tylko obiecuje. 🤣 Kolejny festiwal obietnic z nadzieja że ludzie dadzą czas na ich niby realizację a potem się powie że nie wyszło bo opozycja nie współpracowała. 

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Już to robią i używają w tym celu starych drewnianych słupów.

Światłowód dyndający na wietrze  między słupami? To chyba jakiś zły sen.😂

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Nie daje, tylko obiecuje. 🤣 Kolejny festiwal obietnic z nadzieja że ludzie dadzą czas na ich niby realizację a potem się powie że nie wyszło bo opozycja nie współpracowała. 

Mnie tam bardziej od obietnic jednak interesuje źródło tej szczodrości, czyli skąd weźmiemy pieniądze na podarki?  Czyżby ci bardziej zaradni i mający więcej sfinansują nowy ład. Gorzej jak to frajerstwo połapie się że jest dojona niemiłosiernie i zacznie masowo wiać, aby pracować na wzrost PKB nowej ojczyzny. Ciekawe czy to będzie wina Tuska? 

Opublikowano

Zauważ że mówi się o finansowaniu inwestycji w formie kredytów zaciąganych przez samorządy. Tu już wesoło nie będzie.

4 minuty temu, agromatik napisał:

Czyżby ci bardziej zaradni i mający więcej sfinansują nowy ład.

Wydawanie kasy będzie teraz a finansowanie tego, czyli spłata długów później. Wszyscy zabulą i to bez wyjątku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v