Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Tak bylo. Jak zaczęliśmy wozić pierwszy dzień po obniżce na 1400. To u Kasprzaka byl praktycznie pusty magazyn. Cena 1450 utrzymywała się tydzień  czasu. Ale niestety nie wiedzieliśmy o tym... 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

Mogłem wczoraj zawieść pszenicę a nie was słuchać i  dzisiaj na skupie obniżka 30 zł na tonie i od wczoraj straciłem 150 zł , tak to jest jak się słucha expertów z agrofoto a nie swojej intuicji.

To na co czekałeś?

1 godzinę temu, Dastan napisał:

Przecież było wiadomo, że te ceny to czysty element spekulacyjny, przecież zboża jest pod dostatkiem. Bo koszta wzrosły? A kogo to interesuje...

Niestety ale masz rację

41 minut temu, hardkor113 napisał:

I trzeba dodać ze ani grama w tej cenie nie kupił.Bo każdy czeka na wiecej

Bo rolnik jak drożeje to znajdzie 100 powodów by nie sprzedać. Przerabiane to było nie raz i nie raz tak jeszcze będzie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, marcinn998 napisał:

Tak bylo. Jak zaczęliśmy wozić pierwszy dzień po obniżce na 1400. To u Kasprzaka byl praktycznie pusty magazyn. Cena 1450 utrzymywała się tydzień  czasu. Ale niestety nie wiedzieliśmy o tym... 

Ja miałem tak samo, czekałem na 1400 netto i też nie wiedziałem, że mieli taką cenę u mnie przez kilka dni. Obniżyli na 1300 w tym samym dniu jak zadzwoniłem, ale ani grama nie sprzedałem. Jak leci na łeb to sie nie sprzedaje, taką mam zasadę.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Czyli mójo dbiorca dobrze płaci ,jak wpłynie kasa zawoże nastepny kurs

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dastan napisał:

Ja miałem tak samo, czekałem na 1400 netto i też nie wiedziałem, że mieli taką cenę u mnie przez kilka dni. Obniżyli na 1300 w tym samym dniu jak zadzwoniłem, ale ani grama nie sprzedałem. Jak leci na łeb to sie nie sprzedaje, taką mam zasadę.

50zl u nas to nie było takie na łeb. A sprzedaliśmy część bo i tak byla duża różnica między giełda a cena u nas na wschodzie. Co się rzadko zdarza żebysmy mieli drożej niż giełdy. 

Edytowane przez marcinn998
  • 0
Opublikowano
Dnia 15.12.2021 o 14:41, brodziak81 napisał:

Ja mam  podpisaną cene na styczen do piasta 1380netto  zobaczymy co z tego będzie. Pszenżyto pojechalo  ponad tydzień temu 1220 netto ale kasy jeszcze nie widac.

Pewnie terminu płatności dolicz sobie 2 tygodnie jak się będziesz upominał o płatność a 4 bez upominania.

8 godzin temu, Taurus83 napisał:

Coś w tym stylu.dokladnie to po 650. Ale zostawiłem sobie dwa big bagi i będę uprawiać hazard...

Nie ważne kto wytrzyma kto nie. Ludzie są tak ogłupieni że jak wprowadzą10 nowych podatków( od krów, od psów, od auta, od węgla, od srania w lesie itd)  to i tak powiedzą że chcą być dalej w ue bo mogą jechać na wakacje beż paszportu, i drogę zrobili i nową elewacje na przedszkolu we wsi...

Nie wiem czy ktoś się jorgnął ale w programie nowej koalicji rządzącej niemcami jest punkt, że wszystkie te 3 partie stawiają sobie za cel aby przekształcić ue w federację. Coś na zasadzie, rząd w berlinie tzn w Brukseli  ;) a firmy podwykonawcze w Polsce, Czechach, Portugali itd....

To się spóźnili z tym programem kilka. Merkel już zadziła EU. 

• 0
Opublikowano

Drodzy forumowicze, 

czytam i oczom nie wierzę jedni czekają na 2000 zł inni sprzedają gdyż spada.

Racjonalnie myśląc zamykane są kontrakty krótkoterminowe i cena lekko spadła o to jest oczywiste.

Wykres znajduje się długoterminowo w trendzie wzrostowym a korekta jest typowo technicznym zakończeniem DT i krótkich terminów.

Panika to jest  element na którym zarabiaja spekulanci jak rosnie wszysycy kupują jak spada sprzedaja :) i tak doodkoła.

Analiza techniczna cen zbóż to zakres 1200 zł pszenżyto i 1350 zł pszenica korekta w dół to dobry sygnał dla dalszych wzrostów długoterminowych i bez abstrakcji 2000 zł/t.

W mojej ocenie cena styczeń- marzec 1300-1400 pszenica a wahania cen i korekty do dalszych wzrostów zawsze będa, bo kto kupuje na tym poziome przy tak duzych wolumenach?

Czeka nas hiper inflacja gospodarka światowa przygotowuje się do tego od poł roku stąd zwyżki cen surowców i kosmiczne ceny energii.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
Dnia 15.12.2021 o 13:38, BENNY82 napisał:

To u mnie w agromaszu po 10 latach ułamała się belka ale od ciężkiego siewnika. No i rok temu wymiana łożysk i uszczelniaczy i tu wyszedł zonk!!! Po zdjęciu talerza ośka zhełtana ale ulepili nowe łożyska i chodziło był mały luz to chciałem poprawić. Tak pewnie załatwili reklamacje komuś. Ogólnie nie narzekam tylko packera nie brałbym drugi raz.

Tez mam agromasza , tez bym packera nie bral na tluste ziemie sie nie nadaje . Poza tym bezawaryjnie a na 40 ha drapie poplony , scierniska po zniwach i po kukrydzy na ziarno przydatna maszyna.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Łukaszek napisał:

Mogłem wczoraj zawieść pszenicę a nie was słuchać i  dzisiaj na skupie obniżka 30 zł na tonie i od wczoraj straciłem 150 zł , tak to jest jak się słucha expertów z agrofoto a nie swojej intuicji.

Wybacz kolego to pewnie prze ze mnie, bo wywiozłem dziś 95% pszenicy i zachwiałem rynkiem😉

C5A616A4-AE6B-49E2-BCFD-A6AFD8ACC6CC.jpeg

• 0
Opublikowano
16 minut temu, lebek5 napisał:

Wybacz kolego to pewnie prze ze mnie, bo wywiozłem dziś 95% pszenicy i zachwiałem rynkiem😉

C5A616A4-AE6B-49E2-BCFD-A6AFD8ACC6CC.jpeg

Pzz Białystok 400 ton na dobę mielą, to mogłeś na dwa trzy dni skup wstrzymać.

• 0
Opublikowano

Dwa tygodnie temu miałem ofertę kupna po 1350 netto od lechpol szubin. Pomału zaczynam żałować ze nie sprzedałem. Miał bym już spokojną głowę. 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

1150

No to szału nie ma. Trzy tygodnie temu  propozycja  1340 netto. Na chwilę obecną czekam na rozwój sytuacji po nowym roku. 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, kat napisał:

Dwa tygodnie temu miałem ofertę kupna po 1350 netto od lechpol szubin. Pomału zaczynam żałować ze nie sprzedałem. Miał bym już spokojną głowę. 

A ja jakbym był prorokiem to nie był bym żebrokiem

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Teraz  to  czas  choinkę  ubierać  a nie  zbożem  handlować , kupujący widzą  że  spadki  na  giełdzie  przyprawiły  wielu   o  rozstrój  nerwowy   i korzystają -  a  pszenicy   od  tego  na  świecie  nie  przybyło  i jej  czas  dopiero przyjdzie , może  za  miesiąc  może  za dwa

• Like 2
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, nojsze napisał:

Drodzy forumowicze, 

czytam i oczom nie wierzę jedni czekają na 2000 zł inni sprzedają gdyż spada.

Racjonalnie myśląc zamykane są kontrakty krótkoterminowe i cena lekko spadła o to jest oczywiste.

Wykres znajduje się długoterminowo w trendzie wzrostowym a korekta jest typowo technicznym zakończeniem DT i krótkich terminów.

Panika to jest  element na którym zarabiaja spekulanci jak rosnie wszysycy kupują jak spada sprzedaja :) i tak doodkoła.

Analiza techniczna cen zbóż to zakres 1200 zł pszenżyto i 1350 zł pszenica korekta w dół to dobry sygnał dla dalszych wzrostów długoterminowych i bez abstrakcji 2000 zł/t.

W mojej ocenie cena styczeń- marzec 1300-1400 pszenica a wahania cen i korekty do dalszych wzrostów zawsze będa, bo kto kupuje na tym poziome przy tak duzych wolumenach?

Czeka nas hiper inflacja gospodarka światowa przygotowuje się do tego od poł roku stąd zwyżki cen surowców i kosmiczne ceny energii.

A czy nie przypadkiem wczoraj pojawiły sie pogłoski o końcu drukowania i to zarówno w Europie i USA w celu zbicia inflacji, cena pszenicy jakościowej 12,5 1250 netto

• 0
Opublikowano

@yaroslaw dokładnie jak piszesz , teraz czas na inne rzeczy ,a nie latać ze zbożem , za oceanem ruszyła do góry ,tak więc spokojne czekać.Odbiegając od tematu cen zboża ,sprawdzaliście może ostatnio po ile mąka w sklepie, dzisiaj szukałem dobrej mąki żytniej i cena 4,99 za kg Szymanowskiej trochę minie zabolała, mąka pszenna Lubella 450 2,79zł w promocji.

• 0
Opublikowano

To sobie czekajcie , jak wpłynie kasa i dadza 1420 jak ostatnio to nastepny kurs zawiozę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v