Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Żebyście się z tą ceną 1200 zł  za tonę pszenicy co tu dużo osób wróży nie rozczarowało   , nie chcę się powtarzać ale już   tak  kiedyś  było i to nie tak dawno  że w żniwa cena szła do gry  a póżniej   spadała  i na wiosnę  było taniej niż  w żniwa

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

ponad 1000 to będzie na 100%

Kierowniku też stwierdzam przy tej sytuacji na rynku to tylko kwestia czasu i 1 z przodu znowu zobaczymy ;)

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Żebyście się z tą ceną 1200 zł  za tonę pszenicy co tu dużo osób wróży nie rozczarowało   , nie chcę się powtarzać ale już   tak  kiedyś  było i to nie tak dawno  że w żniwa cena szła do gry  a póżniej   spadała  i na wiosnę  było taniej niż  w żniwa

Co Ty w ogóle porównujesz. Na całym świecie brakuje nie tylko pszenicy Ale ogólnie białkowych. Rzepak wywalił z ceną. Kuku mokra też pewnie będzie oscylowala około 700-750 za tone

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kierownik napisał:

Co Ty w ogóle porównujesz. Na całym świecie brakuje nie tylko pszenicy Ale ogólnie białkowych. Rzepak wywalił z ceną. Kuku mokra też pewnie będzie oscylowala około 700-750 za tone

pożyjemy zobaczymy jak będzie. 

chyba że robisz jak Wicherek - trzymajcie trzymajcie A ja teraz sprzedam 

Edytowane przez PAN88
  • Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Nie podjudzam piszę jak było  a jak  będzie zobaczymy [ nie jestem handlarzykiem ] 

U nas też tak było nawet ludzie dawali w depozyt a później płacz bo pszenica staniała do wiosny a za magazynowanie trzeba zapłacić

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

MATIF  nie rośnie bez powodu. Jeśli już teraz są zwyżki, to znaczy, że w krajach, gdzie żniwa są o wiele bardziej zaawansowane niż u nas, nie będzie za bogato. Owszem, kilka państw może będzie miało dobre zbiory, tak jak przytaczana w UE Rumunia, ale już np. Węgry i Słowacja niekoniecznie. Czekam do końca sierpnia na unijne prognozy, myślę, że będa bardzo pesymistyczne. U nas w kraju mamy ponad 1mln hektarów rzepaku i podobno 2x większy areał kukurydzy niż w ubiegłym roku. Ziemia nie jest z gumy - czegoś będzie mniej juz z samych zasiewów, a i plon jak widać rozczarowuje w tym roku.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Bywało kiedyś ale teraz a szczególnie w tym roku jest ogromne rozczarowanie plonem myśleli że będzie do 9 ton bo łany tak wyglądały a jest zaledwie 6 ton .

jeden wykosił pszenicę to naprawdę gęsta była piękna sypał Azot jak durny i spierdolił podpaliło poślad i z 2 ,5 ha 12 ton jak będzie to trzeba się cieszyć .

29 minut temu, jahooo napisał:

MATIF  nie rośnie bez powodu. Jeśli już teraz są zwyżki, to znaczy, że w krajach, gdzie żniwa są o wiele bardziej zaawansowane niż u nas, nie będzie za bogato. Owszem, kilka państw może będzie miało dobre zbiory, tak jak przytaczana w UE Rumunia, ale już np. Węgry i Słowacja niekoniecznie. Czekam do końca sierpnia na unijne prognozy, myślę, że będa bardzo pesymistyczne. U nas w kraju mamy ponad 1mln hektarów rzepaku i podobno 2x większy areał kukurydzy niż w ubiegłym roku. Ziemia nie jest z gumy - czegoś będzie mniej juz z samych zasiewów, a i plon jak widać rozczarowuje w tym roku.

Suszek ma cenę na pszenicę 900 zł brutto .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Tu Ci galan muszę przyznać rację, bo tydzień temu pisalem o niezłym plonie jak zacząłem kawałek pierwszy.. a później tak jak mówisz, wygląda ale nie sypie, na najlepszym kawałku koło domu myślałem że lekką ręką będzie 8t a tu ni ma... dużo pośladu za sitami wylatuje. Mysle że u mnie 1-1,5t/ha mniej przez ten dwutygodniowy upał, ale nie ma co narzekać. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, masa24 napisał:

Nie podjudzaj handlarzyku😀

Już to wcześniej kiedyś napisałem jeszcze nigdy na przestrzeni ostatnich13 lat przy cenie ok 850 zł w żniwa , to utrzymywała się ona max do grudnia,ciekawe czy obecny sezon będzie tym jedynym wyjątkiem[może tak być bo na światowych rynkach jest masa pustego pieniądza]

• Like 2
  • 0
Opublikowano
galan99 napisał:

10 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Bywało kiedyś ale teraz a szczególnie w tym roku jest ogromne rozczarowanie plonem myśleli że będzie do 9 ton bo łany tak wyglądały a jest zaledwie 6 ton .

jeden wykosił pszenicę to naprawdę gęsta była piękna sypał Azot jak durny i spierdolił podpaliło poślad i z 2 ,5 ha 12 ton jak będzie to trzeba się cieszyć .

29 minut temu, jahooo napisał:

Suszek ma cenę na pszenicę 900 zł brutto .

Marcin Suszek?? Coś mi się nie chce wierzyc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v