Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Mówicie że popłynąłem z wyceną , a ile waszym zdaniem trzeba teraz wyłożyć żeby odbudować gospodarstwo na ziemiach klasy 2-5 67 ha budynki inwentarskie na 180 sztuk magazyny ,garaże , silosy na kiszonki , płyty obornikowe , zbiorniki na gnojówkę , ponad 2 tys M2 kostki , betonowe utwardzenia , drogi dojazdowe , dom 400 M2 czas i nerwy poświęcone na nową budowę. To za ile? Za 100 tys mam oddać !!? Ciekawe czy wy byście byli tak łaskawi jakby o wasz majątek chodziło.

Ja ich tu nie zapraszałem , jeżeli twierdzą że jest to jedyne i najlepsze miejsce w Polsce to niech zapłacą uczciwie!

Edytowane przez Zdzinio
  • Like 7
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, KarolaKarotka napisał:

A co u żony słychać? Dotrzymała groźby? 😜

albo czy dotrzymała słowa ;)          A po za tym państwo powinno posiadać zasób ziemi żęby w takich przypadkach móc rolnikowi dać ziemie zabraną  w innej lokalizacji i pieniądze na odbudowe gospodarstwa , jak się nie myle to kilkanascie lat temu też wysiedlili kilka wsi pod budowe zbiornika retencyjnego https://wiadomosci.onet.pl/slask/wysiedlona-w-wyniku-budowy-zbiornika-wies-nieboczow/9y537x6

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, Zdzinio napisał:

Mówicie że popłynąłem z wyceną , a ile waszym zdaniem trzeba teraz wyłożyć żeby odbudować gospodarstwo na ziemiach klasy 2-5 67 ha budynki inwentarskie na 180 sztuk magazyny ,garaże , silosy na kiszonki , płyty obornikowe , zbiorniki na gnojówkę , ponad 2 tys M2 kostki , betonowe utwardzenia , drogi dojazdowe , dom 400 M2 czas i nerwy poświęcone na nową budowę. To za ile? Za 100 tys mam oddać !!? Ciekawe czy wy byście byli tak łaskawi jakby o wasz majątek chodziło.

Ja ich tu nie zapraszałem , jeżeli twierdzą że jest to jedyne i najlepsze miejsce w Polsce to niech zapłacą uczciwie!

Mogliby zaproponowac ziemie ze skarbu panstwa w innym miejscu i w wiekszym kawałku ,ale mimo wszystko nie zazdroszcze sytuacji.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Jurek87 napisał:

Mogliby zaproponowac ziemie ze skarbu panstwa w innym miejscu i w wiekszym kawałku ,ale mimo wszystko nie zazdroszcze sytuacji.

U nas w okolicy wszystko co było państwowe wykupiło dwóch ludzi po znajomości, jak mnie mają gdzieś w drugi koniec Polski wywalać to wolę żeby mi zapłacili!

• 0
Opublikowano

ja się wyczyściłem z pszenicy, zostało mi kilka ton resztek. i biorąc pod uwagę wilgotność na granicy normy to cieszę się, że udało się ją sprzedać po 1380 i 1350 netto teraz, a nie bezpośrednio po żniwach

• 0
Opublikowano (edytowane)

Na ukrainie wojny nie będzie, tylko straszą ,takie zagrywki

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

U nas w okolicy wszystko co było państwowe wykupiło dwóch ludzi po znajomości, jak mnie mają gdzieś w drugi koniec Polski wywalać to wolę żeby mi zapłacili!

Walcz bo Ty już tego gospodarstwa nigdzie nie odbudujesz. Mówisz że infrastruktura tyle warta prawda ale dla Ciebie. Teraz najważniejsza rzecz w jakiej kulturze masz gleby, ile nawozu i obornika tam poszło tylko Ty wiesz...

• 0
Opublikowano

Przy tym całym Cpk jest już zatrudnionych kilkaset osób, a na wynagrodzenia chyba tylko w tym roku poszło 30 mln zł! To jest kolejny za***isty pomysł rzadowy. Walczcie tam o swoje do końca. Jak oni tacy mądrzy to niech zapłacą cenę gruntu inwestycyjnego taka jak jest w okolicy bo to jest grunt pod działalność gospodarczą, a nie proponują jałmużnę. Osobiście uważam, że ten cały port i tak nie powstanie. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Obok mnie będzie budowana  nowa 12-ka i też nie ma zmiłuj ,nowe domy i gospodarstwa do wysiedlenia .Jeszcze kto młodszy to życie przed nim i na budowe czas ,ale kto po drugiej stronie 50-tki ,czy emeryci to nie chcą nigdzie iść 

Pszenica kons.1320 LCH Staw

• 0
Opublikowano
47 minut temu, wojak1986 napisał:

Walcz bo Ty już tego gospodarstwa nigdzie nie odbudujesz. Mówisz że infrastruktura tyle warta prawda ale dla Ciebie. Teraz najważniejsza rzecz w jakiej kulturze masz gleby, ile nawozu i obornika tam poszło tylko Ty wiesz...

Nie "tyle warta" tylko tyle musisz wydać na jej odtworzenie.

Kupują ziemię pod inwestycje, niech płacą jak za inwestycyjne. Jest chyba jeszcze taki myk, że vatowiec przy sprzedaży na cele inne niż rolnicze oddaje vat.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek1979 napisał:

Obok mnie będzie budowana  nowa 12-ka i też nie ma zmiłuj ,nowe domy i gospodarstwa do wysiedlenia .Jeszcze kto młodszy to życie przed nim i na budowe czas ,ale kto po drugiej stronie 50-tki ,czy emeryci to nie chcą nigdzie iść 

Pszenica kons.1320 LCH Staw

Netto? 

• 0
Opublikowano

Polska mąka będzie eksportowana do Chin .

Cztery zakłady produkcyjne z Polski znalazły się na liście podmiotów uprawnionych do eksportu mąki na rynek chiński. Dokument z listą przedsiębiorstw opublikowała Generalna Administracja Celna ChRL. Informacja o pojawieniu się listy wpłynęła 17 grudnia 2021 roku z Ambasady RP w Pekinie.

Tym samym zakończeno procedurę zatwierdzającą polską mąkę do eksportu do Chin, nad którą prace rozpoczęły się w 2016 roku. Było to wiele etapów, m.in. praca nad protokołem bilateralnym i audyt służb chińskich w miejscach produkcji mąki.

Protokół określający szczegółowe wymagania dla mąki przeznaczonej na rynek chiński został podpisany 5 lutego 2021 roku przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz ministra Generalnej Administracji Celnej ChRL.

Uprawnienia eksportowe otrzymały 4 polskie zakłady, w tym aż trzy należące do Spółki Akcyjnej Polskie Młyny. Poniżej prezentujemy pełną listę zakładów, które otrzymały zgodę na eksport mąkiz Polski do Chin:
- Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Szymanów, Al. XX-lecia 36, 96-515 Teresin
- Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Nakło, ul. Młyńska 15, 89-100 Nakło nad Notecią
- Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Kluczbork, ul. Młyńska 8, 46-200 Kluczbork
- Gdańskie Młyny S.A. ul. Na Ostrowiu 1, 80-873 Gdańsk

https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/8950-polska-maka-bedzie-eksportowana-do-chin?fbclid=IwAR1DmuFfThl4hAe23II9G9PnGIw7Lt_YF45eC1DBnj9BLVRjtWiXEqCwxFU

• 0
Opublikowano

@CASdTylko jedno ,, ale'' do tego komunikatu co Rosjanie rozumieją przez słowo ,,indykatywny", sami na portach wystawili ceny od 184$-222$ + cło

Do 17 grudnia ceny zakupu (bez VAT) w Noworosyjsku i Temryuk spadły o 4,6% (do 16 300 rubli / tonę), aw Rostowie nad Donem - o 7,8% (do 14 750 rubli / tonę). Największy spadek cen miał miejsce w porcie Azov, w ciągu 10 dni spadły o 9,6% (do 14 600 rubli za tonę). W Taganrogu spadek rozpoczął się nieco wcześniej, 1 grudnia, a do 17 grudnia ceny skupu pszenicy spadły o 9,1%. Spada również port FOB ChM (dostawa w styczniu 2022 r.) na pszenicę rosyjską, od 24 listopada obniżył się o 6,8% do 335 USD/MT.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Polska mąka będzie eksportowana do Chin .

Cztery zakłady produkcyjne z Polski znalazły się na liście podmiotów uprawnionych do eksportu mąki na rynek chiński. Dokument z listą przedsiębiorstw opublikowała Generalna Administracja Celna ChRL. Informacja o pojawieniu się listy wpłynęła 17 grudnia 2021 roku z Ambasady RP w Pekinie.

Tym samym zakończeno procedurę zatwierdzającą polską mąkę do eksportu do Chin, nad którą prace rozpoczęły się w 2016 roku. Było to wiele etapów, m.in. praca nad protokołem bilateralnym i audyt służb chińskich w miejscach produkcji mąki.

Protokół określający szczegółowe wymagania dla mąki przeznaczonej na rynek chiński został podpisany 5 lutego 2021 roku przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz ministra Generalnej Administracji Celnej ChRL.

Uprawnienia eksportowe otrzymały 4 polskie zakłady, w tym aż trzy należące do Spółki Akcyjnej Polskie Młyny. Poniżej prezentujemy pełną listę zakładów, które otrzymały zgodę na eksport mąkiz Polski do Chin:
- Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Szymanów, Al. XX-lecia 36, 96-515 Teresin
- Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Nakło, ul. Młyńska 15, 89-100 Nakło nad Notecią
- Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Kluczbork, ul. Młyńska 8, 46-200 Kluczbork
- Gdańskie Młyny S.A. ul. Na Ostrowiu 1, 80-873 Gdańsk

https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/8950-polska-maka-bedzie-eksportowana-do-chin?fbclid=IwAR1DmuFfThl4hAe23II9G9PnGIw7Lt_YF45eC1DBnj9BLVRjtWiXEqCwxFU

Ta, jabłka też tam miały jechać.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, ws71 napisał:

@CASdTylko jedno ,, ale'' do tego komunikatu co Rosjanie rozumieją przez słowo ,,indykatywny", sami na portach wystawili ceny od 184$-222$ + cło

Do 17 grudnia ceny zakupu (bez VAT) w Noworosyjsku i Temryuk spadły o 4,6% (do 16 300 rubli / tonę), aw Rostowie nad Donem - o 7,8% (do 14 750 rubli / tonę). Największy spadek cen miał miejsce w porcie Azov, w ciągu 10 dni spadły o 9,6% (do 14 600 rubli za tonę). W Taganrogu spadek rozpoczął się nieco wcześniej, 1 grudnia, a do 17 grudnia ceny skupu pszenicy spadły o 9,1%. Spada również port FOB ChM (dostawa w styczniu 2022 r.) na pszenicę rosyjską, od 24 listopada obniżył się o 6,8% do 335 USD/MT.

Takie ceny oznaczają, że producenci są poniżej progu opłacalności, bo ich pośrednicy trzepią o wiele lepiej, niż nasi. To dobrze ni wróży produkcji 2022

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v