Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
40 minut temu, miwigos napisał:

Taki jesteś pewien o otwórz firme skupową

Przecież miałeś swoją cenę jaka chciałeś mogłeś sprzedać. Ja czekam , a ogolnie jestem raczej rolnikiem a nie handlarzem , wiec tego typu wrzuta mnie nie rusza. Cena wroci i to w styczniu/lutym moje zdanie , jesli uwazas, ze będzie taniej to sprzedaj teraz.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Taniej raczej nie ,ale czy drożej , chciałem 1450, sprzedaje po 1420, ostatni transport pewnie coś koło maja pojedzie

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, magnum123 napisał:

Tyle ile nakosiłem w żniwa. Z sadzeniem to sobie daruj. 

Sądzisz się jak ten sadzeniakk co go ciapkiem rozjechałeś...w stodole dwie przyczepki z pośladem stoją a kozakujesz jak obszarnik...

moim skromnym zdaniem to cena pszenicy utrzyma się dłuuugo powyżej 1000 zł, po pierwsze inflacja, po drugie wysokie koszty produkcji. Nie zanosi się żeby azot potaniał...o reszcie nie wspomnę. Do tego dzisiaj coś czytałem o sprzedaży rolnikom praw do emisji CO2

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Coś czarno widzę powrót do cen jakie były, nie po takich spadkach jak są teraz. Chyba tylko wojna na Ukrainie lub inny kataklizm pogodowy by musiał być. W tamtym roku w grudniu też niby spadła cena, ale o 10Euro, a nie o 40. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ludzie mają na koniec grudnia i w styczniu raty, ceny sztucznie zbijane przez spekulantów a nasi korzystają, bo po nowym roku droższe utrzymanie firmy, pracowników itp, nie dziwie im się.  Mówią że nawozy nie stanieją to i zboża tanie nie będą,  ogólnie wszystko ma być jeszcze droższe, obstawiam pszenice na południowym wschodzie w marcu 1500netto będzie jak leci..

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Taurus83 napisał:

Sądzisz się jak ten sadzeniakk co go ciapkiem rozjechałeś...w stodole dwie przyczepki z pośladem stoją a kozakujesz jak obszarnik...

moim skromnym zdaniem to cena pszenicy utrzyma się dłuuugo powyżej 1000 zł, po pierwsze inflacja, po drugie wysokie koszty produkcji. Nie zanosi się żeby azot potaniał...o reszcie nie wspomnę. Do tego dzisiaj coś czytałem o sprzedaży rolnikom praw do emisji CO2

Gdy byś napisał że w żniwa i po  cena pszenicy utrzyma się powyżej 1000 zł/tona to można by to brać w ciemno , ale teraz gdy była 1400 zł , a ty mówisz o 1000zł , toż to jest spadek o 30 - 35% 

• 0
Opublikowano
mysza103 napisał:

12 minut temu, Taurus83 napisał:

Gdy byś napisał że w żniwa i po  cena pszenicy utrzyma się powyżej 1000 zł/tona to można by to brać w ciemno , ale teraz gdy była 1400 zł , a ty mówisz o 1000zł , toż to jest spadek o 30 - 35% 

nałożenie limitów do emisji CO2 na rolników jest w fazie konsultacji ale to dopiero albo już od budżetu WPR na lata 2028- 2035

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

myśle że mnie przeceniłes te 2 przyczepy nakosic to caly czas jest moje marzenie i gdzie mi tam do Ciebie. Śmiem twierdzić ze wszystkiego nie nakosiłem tyle ile Ty na jednym hektarze gubisz za kombajnem. Lepiej ??? chyba nie bo leciałes z poparzona d*pa na skup zeby sprzedac po 800  i teraz Cie piecze tylko ze z zalu ze sprzedałes a inni maja.

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, adamn999 napisał:

nałożenie limitów do emisji CO2 na rolników jest w fazie konsultacji ale to dopiero albo już od budżetu WPR na lata 2028- 2035

Ta unia się rozpieprzy, albo będą drukować euro do oporu. Kraje z Europy środkowo wschodniej nie wytrzymają tego.

To jak mam las to muszę pozwać biurokratów z UE że oddychają moim tlenem wyprodukowanym przez moje drzewa

• Like 4
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

Po ile jęczmień i pszenżyto u Was?

Obecnie jęczmień idzie ciut drożej sprzedać od pszenżyta

Psieżyto 1070

Jęczmień do 1100

No i żyto........tyle co jęczmień

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, magnum123 napisał:

myśle że mnie przeceniłes te 2 przyczepy nakosic to caly czas jest moje marzenie i gdzie mi tam do Ciebie. Śmiem twierdzić ze wszystkiego nie nakosiłem tyle ile Ty na jednym hektarze gubisz za kombajnem. Lepiej ??? chyba nie bo leciałes z poparzona d*pa na skup zeby sprzedac po 800  i teraz Cie piecze tylko ze z zalu ze sprzedałes a inni maja.

Coś w tym stylu.dokladnie to po 650. Ale zostawiłem sobie dwa big bagi i będę uprawiać hazard...

2 godziny temu, pawelek98 napisał:

Ta unia się rozpieprzy, albo będą drukować euro do oporu. Kraje z Europy środkowo wschodniej nie wytrzymają tego.

To jak mam las to muszę pozwać biurokratów z UE że oddychają moim tlenem wyprodukowanym przez moje drzewa

Nie ważne kto wytrzyma kto nie. Ludzie są tak ogłupieni że jak wprowadzą10 nowych podatków( od krów, od psów, od auta, od węgla, od srania w lesie itd)  to i tak powiedzą że chcą być dalej w ue bo mogą jechać na wakacje beż paszportu, i drogę zrobili i nową elewacje na przedszkolu we wsi...

Nie wiem czy ktoś się jorgnął ale w programie nowej koalicji rządzącej niemcami jest punkt, że wszystkie te 3 partie stawiają sobie za cel aby przekształcić ue w federację. Coś na zasadzie, rząd w berlinie tzn w Brukseli  ;) a firmy podwykonawcze w Polsce, Czechach, Portugali itd....

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Albo w Brukseli, albo w Moskwie taki jest wybór w naszej sytuacji ;). A czemu zaraz firmy podwykonawcze u nas? Produkujmy nowoczesne ciągniki, maszyny, samochody, agd, a nawet rakiety kosmiczne i to zachód będzie podwykonawcą co za problem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v