Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Zgadza się, mała obsada automatycznie w trakcie suszy powoduje jeszcze większą redukcję. Gleba nagrzewa się jak patelnia i wyparowuje reszta wody.

• 0
Opublikowano

Niektórzy już myślą że plony będą rekordowe a przecież mogą przyjść upały jak nie raz było i poprzypalalo zboże. Do tego sobotni grad w pasie 100 km pokazał że jeszcze wszystko sie może zdarzyć niestety .

• 0
Opublikowano

Ja mam ubezpieczone to w razie czego to.....tylko  w tym roku od suszy nie ale niech żadnych klęsk nie będzie.

7 minut temu, Paramonov napisał:

Niektórzy już myślą że plony będą rekordowe a przecież mogą przyjść upały jak nie raz było i poprzypalalo zboże. Do tego sobotni grad w pasie 100 km pokazał że jeszcze wszystko sie może zdarzyć niestety .

• 0
Opublikowano

w 2019 miałem śliczną, dobrze zapowiadającą się pszenicę... do czasu aż się zrobiło sucho. zebrałem jakieś 6,5 t/ha takiego pośladu, że nie wiedziałem czy to na pasze wezmą 😀

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Zigi94 napisał:

w 2019 miałem śliczną, dobrze zapowiadającą się pszenicę... do czasu aż się zrobiło sucho. zebrałem jakieś 6,5 t/ha takiego pośla du, że nie wiedziałem czy to na pasze wezmą 😀

Jak pogoda będzie taka na dłużej, to paszarnie  będą łykać jak leci i nawet robaka tak zajadle jak zwykle szukać nie będą.

Pokaże jedno z przepalisk z okolicznego pola.

20210607114805.jpg

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, Zigi94 napisał:

w 2019 miałem śliczną, dobrze zapowiadającą się pszenicę... do czasu aż się zrobiło sucho. zebrałem jakieś 6,5 t/ha takiego pośladu, że nie wiedziałem czy to na pasze wezmą 😀

Ja też :P i jeszcze na koniec maja dałem azotu w granuli - na kłos. Gość na skupie aż 2x kalibrował miernik, bo mówił ze pierwszy raz widzi gęstość 68.

• 0
Opublikowano
26 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Jak pogoda będzie taka na dłużej, to paszarnie  będą łykać jak leci i nawet robaka tak zajadle jak zwykle szukać nie będą.

20210607114805.jpg

No to masz mój jęczmień ozimy. Na działce 3,4ha około 0,3 ha takiego

20210606_163250.jpg

• 0
Opublikowano
36 minut temu, JanKrzysztof napisał:

20210607114805.jpg

Otototo, u mnie najgorszy przepał po tygodniu bez deszczu wygląda podobnie. Do wczoraj liczyłem na 4t/ha, a pewnie skończy się na 2. 

• 0
Opublikowano

do czwartku raczej nic nie spadnie a nadają po 25-27 stopnie.

Darek a dawałeś N3 ? u mnie tak pszenica wygląda na 5 klasie bo mam jedno pole że zaczyna się własnie od 5 klasy później 4,3 i znowu 4 tylko że taki sap i widać że na tym sapie też już liscie przypala ostro 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Ja też :P i jeszcze na koniec maja dałem azotu w granuli - na kłos. Gość na skupie aż 2x kalibrował miernik, bo mówił ze pierwszy raz widzi gęstość 68.

No właśnie , azot na kłos .  Niektórzy tutaj pisali że podali na kłos po 70 kg czystego N , bo trzeba inwestować na maxa , bo warunki sprzyjają . Jeśli już jest sucho i jeszcze za 2 - 3 tygodnie by u nich nie popadało , to raczej azot spali plon do minimum . 

• 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie azot kupiony miesiąc temu i poleży do przyszłego roku. 

Nawet pod młode porzeczki nie dałem bo już skała na wierzchu. Dokarmiam dolistnie mocznikiem. I też już przestanę bo rosy co raz mniejsze.

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Dariowola napisał:

A Ja mam pytanie Jaka gleba bardziej podatna jest na utratę wilgoci przy dużym nasłonecznieniu i wysokiej temperaturze ?. Zagęszczenie niedobre ale i mała obsada też   nie jest dobrym rozwiązaniem. 

4 godziny temu, jahooo napisał:

Gęsty łan jest mniej przewiewny, lepiej trzyma wilgoć, zwłaszcza na ciężkiej glebie, rzadki łan plus lekka gleba = szybka utrata wilgoci

Tak i tu się wszystko zgadza ale chodzi o to ,iż przy gęstych(w wielu przypadkach rekordowo gęstych w tym roku) łanach i dalszym braku opadów te piękne łany wypiją wodę bardzo szybko i zostanie prawie to samo co przy rzadszym optymalnym łanie więc w jednym i drugim przypadku po wysokich plonach na które pewnie wielu liczyło zostanie wspomnienie. Ale oby nie.

Natomiast oczywiście bardzo rzadkie łany to już w ogóle masakra bo ziemia jak na patelni się nagrzeje.

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał:

jeszcze pare dni temu mówiłem ze mamy 50% większy opad jak w 2020. Dziś opad jest taki sam. Zobaczymy co dalej będzie, teraz kluczowy moment dla ziarna.

No kluczowy dla fuzariozy, jak zacznie lać w kwitnienie pszenicy możemy się z plonami pożegnac 

• 0
Opublikowano

Dawno na matif nie zaglądałem, myślałem że tam jakieś tąpnięcie było ale widzę że trzyma cenę w widełkach 215-220€.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, XTRO napisał:

do czwartku raczej nic nie spadnie a nadają po 25-27 stopnie.

Darek a dawałeś N3 ? u mnie tak pszenica wygląda na 5 klasie bo mam jedno pole że zaczyna się własnie od 5 klasy później 4,3 i znowu 4 tylko że taki sap i widać że na tym sapie też już liscie przypala ostro 

Nie daję n3. 140N w dwóch dawkach. U Was więcej padało.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, tomek904 napisał:

ogólnie u mnie może nie padać do żniw w czerwcu deszcz niepotrzebny ale komu potrzebny to niech pada cena na dziś 970netto

O kurcze to musisz mieć dobre ziemie jak u Ciebie w czerwcu deszczu nie potrzeba. Pewnie Żóławy .Na naszych wielkopolskich mozajkach 2 tygodnie piekła i rośliny odczują.

• 0
Opublikowano

Dobrze, że w końcu zrobiło się o tym troszkę szumu to może w końcu firmy skupujące zrozumieją ,że to interes pod chmurką i na pewne rzeczy rolnik nie ma wpływu. Jak dotąd to firmy zabezpieczały się w stu procentach a ryzyko ponosił rolnik. Nie masz towaru to sorry kup od sąsiada i nam przywieź.

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v