Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

albo na maliny

Z malinami trochę inny temat bo tu jednak z mechanizacją zbioru jest problem a ludzi do zbioru nie ma. Do tego bardzo długi okres zbioru.

Cena w tym roku była astronomiczna ale nie wiem czy tak przełożyło się to na wzrost nasadzeń jak w wypadku porzeczki.

Przyszły rok dla malin ma być nadal dobry.

Opublikowano
7 godzin temu, wojtal24 napisał:

Nie wiem jak z tym kombajnem, ale większość tych ciągników to chyba już z rok sprzedaje albo dłużej.

https://sprzedajemy.pl/valtra-t-213-v-z-gazem-uniejow-2-e30984-nr63816979

Prawidłowo chyba powinno być: "Jam to, nie chwaląc się, sprawił". 😄

Opublikowano
Agrest napisał:

Jak myślicie, to jest mocne przegięcie za d47 w takim stanie czy przy dzisiejszym poziomie cen ujdzie.

Wykipruje do tyłu te 7t zboża czy polegnie?

https://www.olx.pl/d/oferta/autosan-d47-wywrotka-CID757-IDN9MYt.html

ja mam d47 stara nie remontowana w ogrinale i 4 t kipuje do tylu i strach stac z boku chyba ze ta z ogloszenia jest przerobiona z tylu na kulach to moze nie ma takich luzow

AS2 napisał:

7 godzin temu, wojtal24 napisał:

Nie wiem jak z tym kombajnem, ale większość tych ciągników to chyba już z rok sprzedaje albo dłużej.

https://sprzedajemy.pl/valtra-t-213-v-z-gazem-uniejow-2-e30984-nr63816979

Prawidłowo chyba powinno być: "Jam to, nie chwaląc się, sprawił". 😄

dzieki za zainteresowanie ale i tak kombajn nie ma sieczkarni

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Jak chcesz dam ci tel. Do gościa co ma sukova czeskiego do sprzedania. Fajny płóg. 

Ten Sukow to grubsze tysiące pewnie będzie kosztował.

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Stać, nie stać. Rzucił się w oczy a gdzieś coś kiedyś słyszałem to się zapytałem 

Żartowałem nie obrażaj się odrazu😉

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, rafal4610 napisał:

Podobny? Pompa rotacyjna jest? Perkins :D

W tym twoim Fordzie co miałeś to obroty silnika zegar mierzył z rozrządu przekładnia czy z prądniczki  ?

Opublikowano
18 godzin temu, Mecha napisał:

Panowie siłowniki hamulcowe w przyczepach na tylnej osi są większe np 100 a na przedniej mniejsze np fi 80? Jakie do d47 kupić? Warto bawić się w hydrauliczno pneumatyczne?

d46/7 przód 125 tył 100

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał:

ja mam d47 stara nie remontowana w ogrinale i 4 t kipuje do tylu i strach stac z boku chyba ze ta z ogloszenia jest przerobiona z tylu na kulach to moze nie ma takich luzow

mam sanok d47 z zakładkami, 6 ton pszenicy na max wchodzi, wysyp w tylnej burcie i bez problemu kipruje, rama w oryginale, nic nie spawane

Opublikowano
5 minut temu, rafal3939 napisał:

mam sanok d47 z zakładkami, 6 ton pszenicy na max wchodzi, wysyp w tylnej burcie i bez problemu kipruje, rama w oryginale, nic nie spawane

Też taka miałem, przy ostatnim wywracaniu rama strzeliła. Teraz już wzmocniona, podnosi się dobrze, rama wraca. Mam nadzieję że wytrzyma. 

Opublikowano

Pewnie się ludzie boją bo to mało znany typ.

Roller znany i ceniony, a to to nie wiadomo co

Opublikowano

D47 kiedyś miałem to jak remontowałem to górną ramę trzeba było wyspawac bo była tylko pocykana, nie wiem czy w poniedziałek na kacu ja spawali czy wszystkie tak mają? 😁 Dałem nowa blachę 3mm na spód i wtedy bez kłopotu można było ciężary na tył wywracać...

Opublikowano
13 minut temu, bratrolnika napisał:

A co to?? Bo następca Rollera to chyba Dorado

Właśnie roller zastopił dorado a aragon to to samo co Lamborghini crono i hurlliman że.

Aragon1-93-04r 

Aragon2 04-09r  Tu miały silniki chłodzone cieczą 

Aragon3 09-17r

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

A nie Dorado Rollera???

Dorado starsze. 

Dorado 60-70 95-00r 

Dorado 55-85 00-04r

14 minut temu, wojtal24 napisał:

a to sadownik czy zwykly traktor?

Taki uniwersalny pokroju Rollera

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v