Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wojtal24 ja mam tam ze 100km @kellyq w tych rejonach mieszka może coś więcej napisze. Mój wujek tam kupił kombajn jd modelu nie pamiętam i chyba jedna z renówek też z tamtąd ma. Jak szukałem kombajnu dla siebie to też tam byłem to ceny z górnej półki, bywam tam czasami jak trzeba części na szybko bo bardzo duży asortyment mają.

Opublikowano
35 minut temu, wojtal24 napisał:

a warto tam sie do nich przejechac (mam 250km) maja w miare te sprzety czy tylko na zdjeciach tak wygladaja ceny maja dosc wysokie ale na zdjeciach niezle to wyglada. ten wujaszek co od nich kupil zadowolony ze sprzetu od nich?

Jak szukasz dominatora to @szmergiel widzę że ma 98maxi w nie złych pieniądzach zawsze pisał że byle czego nie zwozi.

https://www.olx.pl/d/oferta/claas-dominator-98-maxi-heder-4-5m-93r-CID757-IDLVEwO.html

• Like 2
Opublikowano

Po co mam pisać bajki na temat Metal Facha wiadomo żaden cud ta prasa może i nie jest ale co do czego to robotę zrobiła Po kombajnie od razu nigdy nie prasowaliśmy bo nie  było czasu Prasować nie prasowałem ale ślepy nie jestem i dzień od nocy odróżniam i widziałem kiedy prasowała Także pozdrawiam

Opublikowano
14 godzin temu, MF675ursus napisał:

13 godzin temu, bratrolnika napisał:

W pierwszym przypadku traktor wart z 20, przyczepa z 15, razem 35, jeśli cena do negocjacji to nie jest tak źle. Na 35 może nie zejdzie, ale dla konkretnego kupca 37-38 myślę że realne. O ile oczywiście ktoś potrzebuje obydwie te rzeczy

Ta 30 - stka nawet ładna i może się znajdzie kupiec, który da więcej niż 20 tysięcy. 

Ale co do przyczepy, to wygląda fajnie, dolna rama w sumie dość masywna. No ale górna rama to jakieś nieporozumienie 🙇 tylko do zboża się nadaje, mimo że jest dość krótka, to brak całościowej, masywnej podłużnicy uniemożliwia kupowanie materiału który ciężko się zsuwa, typu ziemia czy obornik. To się pognie w ujjj 🤦

Opublikowano

NIE CHCE MI SIĘ SWEGO IŚĆ I POMIERZYĆ ,ALE 120- 150 KG,PODSTAWA ,NIE WIEM ,MOŻE I DOBRZE ,OJCIEC BYŁ KOWALEM ,I ZAWSZE STAŁO NA WKOPANYM DĘBOWYM PIEŃKU . TROCHĘ STYRANE ,ALE NIC TO. DAŁEŚ PEWNIE KOŁO 1000 ZŁ

Opublikowano

Panowie takie pytanie, oglądałem agregat uprawowo siewny z siewnikiem nadbudowany który miał radliczki stopkowe z kołkami kopiującymi. Jest to sensowne rozwiązanie? Jak to się sprawuje? Gość ma dwa takie same zestawy jeden 3m drugi 4m i ten 4 metrowy nawet tańszy ale czy Renia 656 130KM dała by temu radę? (brona wirowa 4m i siewnik accord pneumatyczny nadbudowany.)? Co myślicie?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał:

NIE CHCE MI SIĘ SWEGO IŚĆ I POMIERZYĆ ,ALE 120- 150 KG,PODSTAWA ,NIE WIEM ,MOŻE I DOBRZE ,OJCIEC BYŁ KOWALEM ,I ZAWSZE STAŁO NA WKOPANYM DĘBOWYM PIEŃKU . TROCHĘ STYRANE ,ALE NIC TO. DAŁEŚ PEWNIE KOŁO 1000 ZŁ

Wydaje mi się, że ponad stówę. Nawet jak postawiłem na ziemi, to ledwo dałem radę je nieco unieść. Podstawą jest stalowa zrobiona pod te kowadło. Niestety znajomy nie chciał negocjować nic - 1500z podstawa. Wziąłem, bo blisko domu, a już dłuższy czas szukałem. Bitnia nie wygląda źle, widziałem dużo gorsze za podobne pieniądze. Fakt, że krawędzie nie są szałowe, ale sama powierzchnia jest ok

Edytowane przez daron64
Opublikowano
1 godzinę temu, kris148a napisał:

Panowie takie pytanie, oglądałem agregat uprawowo siewny z siewnikiem nadbudowany który miał radliczki stopkowe z kołkami kopiującymi. Jest to sensowne rozwiązanie? Jak to się sprawuje? Gość ma dwa takie same zestawy jeden 3m drugi 4m i ten 4 metrowy nawet tańszy ale czy Renia 656 130KM dała by temu radę? (brona wirowa 4m i siewnik accord pneumatyczny nadbudowany.)? Co myślicie?

Rozwiazanie fabryczne ? Plusem jest jednakowa głębokość siewu , minusem ponoć że lubi się przypchać gdy jest dużo resztek .  4 metry ? Pewnie podoła , ale będzie miał co robić , wszystko zależy jakie masz ziemie.

Opublikowano
6465 napisał:

35 minut temu, wojtal24 napisał:

a warto tam sie do nich przejechac (mam 250km) maja w miare te sprzety czy tylko na zdjeciach tak wygladaja ceny maja dosc wysokie ale na zdjeciach niezle to wyglada. ten wujaszek co od nich kupil zadowolony ze sprzetu od nich?

Jak szukasz dominatora to @szmergiel widzę że ma 98maxi w nie złych pieniądzach zawsze pisał że byle czego nie zwozi.

https://www.olx.pl/d/oferta/claas-dominator-98-maxi-heder-4-5m-93r-CID757-IDLVEwO.html

chcial bym sie kosztowo w 80tys max zamknac i bardziej szukam czegos mniejszego 78 najlepiej zadzwonie do @szmiergiela podadac moze mu sie cos trafi

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Wydaje mi się, że ponad stówę. Nawet jak postawiłem na ziemi, to ledwo dałem radę je nieco unieść. Podstawą jest stalowa zrobiona pod te kowadło. Niestety znajomy nie chciał negocjować nic - 1500z podstawa. Wziąłem, bo blisko domu, a już dłuższy czas szukałem. Bitnia nie wygląda źle, widziałem dużo gorsze za podobne pieniądze. Fakt, że krawędzie nie są szałowe, ale sama powierzchnia jest ok

jak palniesz dziesiątką a dolka nie będzie to ok,tylko dobrze mlot trzymaj ,jak strop blisko 😉 Swego czasu ruskie przywozili ,sprzedający kowadło ,,opletał''z  boku ,co by każdy slyszał ,a ja wziolem mlotek taki z pół kilo i puk w wierzch ,a tu dołek ,ło kutwa ,jakbym klepiąc lemiesze młotem w lemiesz nie trafił 🙆‍♀️

Opublikowano
4 godziny temu, mariuszd93 napisał:

Agregat aktywny 4 m plus siewnik do 130 koni... 🤨  Serio  

jasne, mx135 pracuje z aktywnym z wałem packera i siewnik nabudowany sulky 4m kilka lat i nie ma problemu żadnego

Opublikowano (edytowane)

No ok. Dla mnie to trochę dziwne, bo dobry znajomy ma bronę wirową 3 m z hydropakiem, do tego siewnik i mówi, że MF 110 czy 115 koni nie za bardzo sobie radzi. Dopiero Fendt 135 koni z tym śmiga

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

jasne, mx135 pracuje z aktywnym z wałem packera i siewnik nabudowany sulky 4m kilka lat i nie ma problemu żadnego

58 minut temu, mariuszd93 napisał:

No ok. Dla mnie to trochę dziwne, bo dobry znajomy ma bronę wirową 3 m z hydropakiem, do tego siewnik i mówi, że MF 110 czy 115 koni nie za bardzo sobie radzi. Dopiero Fendt 135 koni z tym śmiga

6 godzin temu, kris148a napisał:

Fiatem 110 KM ciągam 3 m bronę wirnikową z siewnikiem nadbudowanym , wcześniej był zwykły na hydropaku to gorzej było ze stabilnością , 

Ciągnik mocy ma za mało bo tak 4-7 km/h idzie , a 6 cyl mam i krótki nie jest z 5,5 tony waży , ale na przedni tuz daję 400 kg to stabilnie stoi dopiero , brona wirnikowa jest ciężka a jeszcze siewnik , ale Reno kawał kloca już , mocy więcej może 4 m uciągnie , ale w okolicy latają z 3 m takie 130 KM , albo lepiej , tylko do transportu lepsza 3 m , chyba że pola blisko czy drogi szerokie 

Dnia 18.10.2021 o 22:30, KlimekPL napisał:

Radialne. Wiem że same w sobie robią za włókę ale niestety te koleiny denerwują. Po zimowej orce ładnie sie uprawia wiosną ale w świeżej jest masakra. Dlatego zastanawiam sie nad spulchniaczami, coś jak w Kombi.

A to nie przednie robią tą koleinę , jakie opony Masz , tur nie ciśnie za mocno pewnie jeszcze z kamieniami ?

Opublikowano
2 godziny temu, sebe1033 napisał:

A to nie przednie robią tą koleinę , jakie opony Masz , tur nie ciśnie za mocno pewnie jeszcze z kamieniami ?

Łyżka była tylko na zdjęciu, bo zanim podczepilem agregat to woziłem ziemię. :) Na pole nie targam zbędnych narzędzi, kamieni u nas nie ma.

Możliwe, że to raczej przednie koła tak głęboko ryją. Tura nie za bardzo chce mi się odczepiać, bo prawie codziennie jest do czegoś potrzebny i to mimo braku hodowli. 

Ale to nieważne czy przednie czy tylne kola - problem jakoś trza rozwiązać. :)

Opublikowano

u mnie w okolicy kiedyś bardzo popularne były bliźniaki do siewów, ale teraz jak do ciągników klasy 120 km ładują opony 650 i z przodu 540-600 to już nie ma aż tak dużego efektu ugniatania, ale sprzęt też się zmienił jak by  nie patrzeć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v