Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, Bartek933 napisał:

Ja mam tylko 3ha TUZ..i nie bardzo pasuje mi wykładać 10tys i więcej. Oglądałem 3maszyny ok 5,4m i słabo to wygląda. Za to 4,5m w tych samych pieniądzach to ładny sprzęt

Ale hodujesz coś? 

Opublikowano
17 godzin temu, pawel885 napisał:

Podeśle ktoś linka z wymiarami mocować ? Może ktoś kojarzy 

IMG_20211215_145456713.jpg

Ty żebyś zapytał na jako to pomalować to ze dwie strony wypowiedzi specjalistów by były 😂 a jeszcze i wieloletnie przyjaźnie by się mogły posypać 

• Haha 1
Opublikowano

może ktoś szuka https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/duengerstreuer/1962962889-276-6478?utm_source=sharesheet&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_android

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Wystarczy Ci,szerszą to już musi być ponad 5.6 żeby pokos więcej brała. Pisałeś że tylko 3ha pod niż więc kolejny argument na mniejszą. Taki areał w godzinkę obskoczysz spokojnie a szerszą w jakim czasie? A niech będą jakieś przeszkody. Kolejna sprawa ciągnik,do 4.5 podczepisz i 360 a do szerszej......

No i meritum węższa będzie z reguły mniej wyeksploatowana

A ponad 30 i koszone 165🤭

u mnie fella 540 hd chodziła z powodzeniem ,i chodzi przy trzydziestce ,tak że do sześcdziesiątki  szerokośc  przetrząsarki dowolna . Sugerując się szerokością kosiarki też można ,ale co jak  ,,jutro'' będzie  ,,okazja'' i inną kupi się .  problem pojawia się najwyżej przy pierwszym przetrząsaniu ,a po drugim już cudownie znika .    Chcąc uniknąć tego pierwszego przejazdu przetrząsarki  należy za parę zlotych zakupić przetrząsacz pokosąw ,np taki jak u mnie w galerii ,a po nim już każda prrzewracarka pasuje .

Opublikowano

Założyłem nowy temat, a chyba nie potrzebnie bo tu pewno szybciej dostane odpowiedź. Mianowicie chodzi o taki pług:

https://www.olx.pl/d/oferta/plug-zagonowy-5-skib-kverneland-fraugde-overum-rabe-werk-CID757-IDMBMmq.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Jak u niego jest z zabezpieczeniem na kamienie? Nie miałem styczności z taka konstrukcją, a wygląda jak by ktoś na "chama" zdjął resory. Choć wygląda na to że były takie wersje skoro jest kilka takich na necie. Nie mam dużo kamieni ale jak się już trafią to potrafią skutecznie przerwać orkę.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jahooo napisał:

Ja tu nie widzę żadnych zabezpieczeń na kamienie, są wersje tego pługa z resorem lub sprężynami u góry

Myślę że może tam być kołek ścinalny, jak trafi na kamienia to słupicę pcha wahadłowo do góry jak by był resor, tyle że ścina śrubę. Ale pewien nie jestem, mam nadzieje że ktoś tu będzie coś wiedział na temat tych pługów. Bo dość tanio mi się trafia taki 4 skibowy w okolicy

Jest jeszcze taki:

https://www.olx.pl/d/oferta/plug-4-skibowy-polecam-CID757-IDMNoFZ.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Trochę droższy ale też z regulacją i wydaje się solidny, tu chyba typowo śrubę ścina.

Generalnie z tego co widzę to z pługami w tym roku ciężki temat...

Edytowane przez Shogun
Opublikowano

Aż strach co by było jakby tonę wysiał.

Ale dobre ceny. Zwłaszcza jeśli zima da się we znaki

Opublikowano

Chociaż szczere ludzie , przeważyli. U nas jest jeden co mierzył plon na zbiorniki bizona, zawsze krzyczał ile to mu nie sypie pszenżyto, wszystko na paszę szło...

w tym roku pierwszy raz sprzedawał to 7 ha na samochód zmieścił , trochę w szoku był 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bratrolnika napisał:

to chyba nie słyszałeś jak mój śwagier kiedyś zboże kosił

Jak? Ty to jak temat zaczniesz to az chce sie czytac te historie👍

Edytowane przez Belaruss820
Edit
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, pawel885 napisał:

Chociaż szczere ludzie , przeważyli. U nas jest jeden co mierzył plon na zbiorniki bizona, zawsze krzyczał ile to mu nie sypie pszenżyto, wszystko na paszę szło...

w tym roku pierwszy raz sprzedawał to 7 ha na samochód zmieścił , trochę w szoku był 

Mam kawałek pola po dziadkach w rodzinnej miejscowości, 64 ary. Siało się tam owies w "ekologii" najczęściej bo nie miał kto tego doglądać. Ale że czasy się zmieniają, ludzie rezygnują z gospodarstw to kombajnista się tam jedyny "wysypał", ale kombajny malutkie miało jeszcze kilka osób, więc takiego namówiliśmy by skosił. Kosił to 2 dni!!! Nie całe oczywiście, ale kombajn zepsuł się ze 4 razy, no i kosa 180cm chyba? Masakra, a gdy skończył to uparcie twierdził że nakoszone jest 4 tony. 4 tony owsa z 64 arów!!! 🤣

Na przyczepie 4 tonowej to z 15 cm brakowało do burt, ale od tego czasu rośnie tam trawa. 😅

Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

przyjechał kombajn, śwagier przyczepę wystawił, nasypali 3/4 przyczepy, na oko pola zostało tyle żeby dosypać przyczepę z czubkiem, ale nie, szwagier biegiem na wieś przyczepę łatwić, przyczepa załatwiona, kombajn wysypał tyle że ledwo podłogę zakrył, a potem śwagier chodził i opowiadał że z tego kawałka dwie przyczepy zboża miał

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, Bartek933 napisał:

U jedynego sprzedawcy była fella a teraz pottinger, obie 4,5m i około 10lat Kuhn fajny bo popularny ale większość miała romans z spawarką

Nie wiem jaka ma czy też miał felle @mikcom20ale pamiętam jak narzekał. Jak już się będziesz decydował to spójrz jeszcze na cenę materiałów eksploatacyjnych do danej marki. Poettinger na pewno nie będzie tani

4 godziny temu, slawek74 napisał:

splendimo też by zaskoczyło...

Na plus?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Zakładał ktoś może takie cuś do swojego ciągnika ? na klej to zrobić czy może jakieś nity i listwy ? 🤔

https://www.olx.pl/d/oferta/tapicerka-na-blotniki-ursus-385-912-zetor-8011-16145-CID757-IDrCq4W.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=0

Kumpel wczoraj zakładał w zetorze 7245-kupowal w Mizarze

Kleił na klej w sprayu,też tam kupił.

Edytowane przez Baks00
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

przyjechał kombajn, śwagier przyczepę wystawił, nasypali 3/4 przyczepy, na oko pola zostało tyle żeby dosypać przyczepę z czubkiem, ale nie, szwagier biegiem na wieś przyczepę łatwić, przyczepa załatwiona, kombajn wysypał tyle że ledwo podłogę zakrył, a potem śwagier chodził i opowiadał że z tego kawałka dwie przyczepy zboża miał

Sąsiad wracał z grzybów, znalazł 6 sztuk.Ale wracał narwal kalafiora nakład do siatki a na wieszk grzyby.Ludzie plewili buraki w polu jak zobaczyli że ledwo dźwiga siatkę z lasu, porzucali wszystko bo taki wysyp grzybów....

• Haha 4
Opublikowano
przybyslawice5211 napisał:

ciekawe czy te metry wzdłuż czy w szerz 🤔

bratrolnika napisał:

1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

a nie 🤭😜 jak czterotonówki to ze dwanaście ton było 😁

soltys48 napisał:

4 godziny temu, slawek74 napisał: splendimo też by zaskoczyło... Na plus?

na pewno na duży plus

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v