Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.09.2021 o 07:11, Janeczko napisał:

Szukam takiej bańki na mleko 10l ma ktoś namiary na taką nierdzewiejaca po pierwszym użyciu ?

Screenshot_2021-09-14-07-09-13-536_pl.allegro.jpg

Na Allegro szukaj, różne pojemności są, mam 8 l i narazie nic nie rdzewieje.

Edytowane przez bieniek_88
Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

Podwójna tragedia, śmierć młodego człowieka w tak niespodziewanych okolicznościach i wiele lat więzienia dla właściciela silnika, który kompletnie nie spodziewał się takiego rozwoju sytuacji.

Opublikowano
6465 napisał:

25 minut temu, superfarmer02 napisał:

Tak na moje oko to ona służy żeby na dzień przeciąć jeden rządek i siuntka niech stygnie do następnego dnia. Jak byś chciał tym ciąć na kiszonkę to zajebiesz siuntke, siebie i wszystkich w koło kto będzie przy tym robił 

przecież nikt tym nie będzie niewiadomo ile ha kładł. za rok 30a a jak wszystko wypali to max 1 ha i to na 2 rzuty.

Opublikowano
KlimekPL napisał:

wiele lat więzienia dla właściciela silnika, który kompletnie nie spodziewał się takiego rozwoju sytuacji.

Nie bądź takim czarnowidzem. Toż nie posadzą go za to, że oderwało kawałek docisku. To splot nieszczęśliwych zdarzeń. Nikt celowo nie rzucił w gościa kawałkiem metalu. Dostanie wyrok w zawiasach albo nakaz wypłaty jakiejś kwoty rodzinie i już. Niestety jego sumienie do końca życia będzie przypominać o tej sytuacji.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

przecież nikt tym nie będzie niewiadomo ile ha kładł. za rok 30a a jak wszystko wypali to max 1 ha i to na 2 rzuty.

A tak to może być. Ja myślałem że ty chcesz kiszony z kilku ha robić.

Opublikowano
21 minut temu, astrahxenon napisał:

Chętny ktoś na takie ucho do wspawania

241171375_1187657938380253_3115626160595

Pewnie z wiązałki ,jak robiłem sobie zaczep do przyczepy ,to takie wspawałem . Do takiej 3,4 tony jeszcze ujdzie ,  z czegoś by  ,ale tylko na ciąg ,na docisk bym nie ryzykował 

Opublikowano
30 minut temu, 6465 napisał:

A tak to może być. Ja myślałem że ty chcesz kiszony z kilku ha robić.

No coś ty na początek na próbę planuje 30a a potem się zobaczy ale max 1 ha. Lepiej mniej a dopilnować a i tak jak by nie było to będą 2 pryzmy więc koszenie można rozbić na 2 dni 

Opublikowano (edytowane)

Przy orce, jak to przy orce - dużo czasu na przemyślenia było, no i mam rozterkę. Powiedzcie, jest ktoś kto przesiadł się z.ciagnika ~80KM, na ~100KM, oba 4gary, oba bardzo podobna waga?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Mały przeskok. Te same maszyny.

Jak już to 115+

Tak myślę

Co innego stare 100km w 6 cyl 

Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał:

chłopak z wioski obok mnie, znałem go dobrze. NIedawno zaczął gospodarzyć

39 minut temu, daron64 napisał:

Przy orce, jak to przy orce - dużo czasu na przemyślenia było, no i mam rozterkę. Powiedzcie, jest ktoś kto przesiadł się z.ciagnika ~80KM, na ~100KM, oba 4gary, oba bardzo podobna waga?

przesiadałem się  ale z 75 km w 4 na 100pare w 6

Opublikowano (edytowane)

@Agrest

@soltys48

Tak bije się z myślami, co w perspektywie jakichś dwóch lat zrobić z ciągnikiem. Bo tak planowałem teraz na zimę kupić opony do swojego, ale mnie naszło na rozkminy co będzie z nim dalej. Widzę w sumie dwie opcje. Albo do tego co mam nowe opony i turbo, albo zakup większego. Jakby tego zostawiał, to wtedy tak jak piszesz wszystko zostaje to co jest, tyle że w pługu/talerzowce liczę, że jak np na danym biegu ma teraz ciężko, ale idzie, to będzie miał lekko. Jak duży ciągnik, to wtedy najcięższe maszyny wszystkie do wymiany, a to już kolejna, nie mała, kwota. Jak go kupowalem, to planowałem, że kilka lat porobi jako główny i jak się sprawdzi, to kupię wiekszy zachodni już, a ten zostanie jako pomocnik, no i w razie awarii tamtego jako główny. Ale w takim układzie musiałbym zostawić pług i talerzowke chociaż.  Czy może w tego nie pchać żadnych pieniędzy, kupić jakąś starą 6tke koło tych 100KM i po prostu robić tym co jest, tylko że sprawniej. Jakiś czas temu nawet już rozmawiałem ze znajomym, którego rodzice likwidowali gospodarstwo, że chętnie przygarnę jego ihc 956, ale jakoś temat umarł. W takim wypadku odchodzi koszt zakupu maszyn (narazie). Ale z drugiej strony czy ja hektar orze 2h, czy po zmianie na troszkę większy 1.5ha, to przy 15 ha ornego nie jest jakaś przepaść czasowa. Żeby to robiło jakaś znaczącą różnicę, to musiałby być już większy ciągnik. Ale na taki areał jaki jest sens?    Nie mam pomysłu na to wszystko, jak to sensownie rozegrać.

Sołtys, a co z maszynami, zmieniłeś, czy robiłeś tym co bylo

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Jak kupowałem farmtracka areał do obróbki był podobny do Twojego, wydawał sie wystarczający  ale tylko wydawał.....

ciągnik do uprawy wg mnie powinien mieć zapas mocy do maszyn jakimi pracuje, raz że komfort pracy w takim przypadku sie zwiększa i nie straszne nam zmienne warunki atmosferyczne dwa to ekonomia w spalaniu.

Po przesiadce na 6 robiłem dalej tymi samymi maszynami co FT, ciut szybciej i na niższych obrotach

Opublikowano

jak byś miał zmieniać to @Ursus932 by pewnie chętnie kupił... 

dobra dosyć podśmie..ujek.

tak na poważnie to na 15ha to ci ta 80tka bez problemu starczy, opony daj niej lepsze i zobacz co z tego będzie, albo kupić 6tkę ale w tej samej kasie, a jak chciałbyś coś mocniejszego zachodniego to najtańszy i jednocześnie najlepszy to chyba nh tm, tu już można tłuc od rana do wieczora ale 80-90 trzeba dać, a stara 6tka, to albo ihc ( ale 56 miały problemy z synchronizatorami) albo jakaś renówka, co by nie było, zawsze lepsza niż zetor, tylko jeszcze pytanie czy trafisz na dobrą, tak na prawdę gdybym nie miał szkoły czy innych zajęć tylko na gospodarce bym tłukł to i te 20ha bym obskoczył c360 ew dokupił drugą aby nie przepinać, ale że mam studia a każdy w domu "dokłada od siebie" to i czasu mniej i wypadało kupić coś większego ( i do wyciągania c360 ) więc przekalkuluj sobie to porządnie jeszcze, masz sprawny ciągnik na małym areale, jak sobie to dobrze ustalisz to nie będziesz myślał o zmianie, tylko te opony i turbo ewentualnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Mam IHC 85KM ale robiłem też Valtrą C100, również 4 gary i 100 koni to różnica jest znaczna. Ten mniejszy na styk ciągnie pług 4x40 a valtra z 5x40 szła lekko. Mówimy o lekkich ziemiach w tym przypadku, ale jest porównanie.

Opublikowano

Daron   , 78 koni około 3800 kg ciągal ,3x 45 ,100 koni w 4 waga 4000 ciąga 4x45 . Ale on by się nie obraził jakby miał ciągać 3x 45   .Jeszcze jeden ciągnik to tylko wygoda bo nie trzeba się przepinać . U mnie jako że jest jedna krowa a zerta ,to stoi jeden przy prasie ,drugi ,przy owijarce ,trzeci ,grabiarce ,a 4 do zwożenia .  Tak by się przydało jeszcze ze trzy ,  Jeden do kosiarki ,drugi do ,przewracarki ,trzeci do paszowozu ,o kur.. o nawozach zapomniałem .  Jak się robiło trzydziestofką to nie było takich problemów ,przepinałeś się błyskawicznie ,albo ,,ciągnik'' podciągnęłeś ,albo ,,maszynę ''ręką zawróciłeś .. Na razie masz dylematy ,bożeś młody ,jak pani Sspurek dojdzie bardziej do rżądów ,to jeśli masz zwierzęcą to cię skutecznie z tych dylematów wyleczy .   Na razie jesteś wolny i radosny i masz wybór ,ale to się k**wa przez tych zj**,, zmieni

Opublikowano
7 godzin temu, daron64 napisał:

@Agrest

@soltys48

Ale z drugiej strony czy ja hektar orze 2h, czy po zmianie na troszkę większy 1.5ha, to przy 15 ha ornego nie jest jakaś przepaść czasowa. Żeby to robiło jakaś znaczącą różnicę, to musiałby być już większy ciągnik. Ale na taki areał jaki jest sens?    Nie mam pomysłu na to wszystko, jak to sensownie rozegrać.

Powiem ci, że po zmianie z MTZ na ZT-323 przepaść jest, oborałem 15ha w dwa dni, a nie w 4 , i to na luzie i w spokoju, bez dawania w palnik jak w MTZ.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v