Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Każdy sprzęt kiedyś się zepsuje ważne jak długo działa bezawaryjne , kiedyś miałem sytuację taką , sprzedawałem kombajn i kupujący mówi coś w tym stylu ,, żeby chociaż się nie psuł ,, to mu odpowiedziałem że mogę nawet zagwarantować że się zepsuje i kombajn sprzedany 

Dziadek cieszył się nim z pięć lat niemal bezawaryjne 

A co do tego czy ludzie , rolnicy mają kasę czy nie , to jest różnie w większości jest dobrze ale sprawy przybierają taki obrót że ci mali padają przez co ci więksi lepiej sobie radzą 

W tym roku była rekordowa sprzedaż złota  w Polsce i nie dlatego że ludzie nie mają co robić z kasy bo są tak bogaci tylko dlatego że gotówka strasznie traci na wartości , siła nośna pieniądza strasznie zmalała i jak tak dalej będzie PiS rządził to będzie coraz gorzej 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano
1 godzinę temu, Marecki2922 napisał:

A co do tego czy ludzie , rolnicy mają kasę czy nie , to jest różnie w większości jest dobrze ale sprawy przybierają taki obrót że ci mali padają przez co ci więksi lepiej sobie radzą 

Kwestia jeszcze, czy rolnicy mają te pieniądze z rolnictwa na takie zakupy

Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał:

w tym roku taka różnica duża , często było tak że na przetrzymaniu było te 20 zł na tonie albo i nie , czasem było w zimę tańsze jak w żniwa , taka to już z tym loteria jest

3 godziny temu, Ursus932 napisał:

@Uziu92 dokładnie, pamięta tak jak mówisz że było i tańsze zimą 

były lata że były te dwie dyszki na tonie więcej, po odliczeniu  kosztów załadunku rozładunku straty itp wychodziło sie pewnie na zero, ale na przetrzymywaniu jeszcze nie straciłem. Za to dziwie sie osobom które z uporem maniaka nie chcą magazynów tylko gonią wszystko z pola w żniwa, gdzie skupujący tylko na to czeka

https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-zetor-3340-CID757-IDIcRqa.html#efa218cba3

ten to chyba wieczora na olxie nie doczeka

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

To bardzo dziwne bo mój 3320 od nowego ani razu nie był  rozpoławiany - no chyba że mój nie jest jak każdy inny

Nie bój żaby, spi***li się na bank i to w najmniej oczekiwanym momencie jak każdy. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karol6130 napisał:

https://m.olx.pl/oferta/massey-ferguson-5455-CID757-IDAjXvv.html

Weźta kupa w końcu bo mu zardzewieje, już 5 albo 6 lat go sprzedaje. 

tez zauważyłem że na okrągło w ofercie nie dawno był za 82500.

mam nie typowe pytanie może ktoś wie o jakim fajnym ciągniku od rolnika o mocy 100-110 konny 4 cylindrowy ,  rocznik ok 2010 bo szukam a ciężko o coś fajnego a jak sie trafi to cena kosmos by nowy kupił

Opublikowano (edytowane)

https://m.olx.pl/oferta/c360-na-chodzie-bez-rej-5500zl-CID757-IDHNw1l.html

Ten mnie ciekawi. Nie, że drogi ale co dwa dni inna cena i tytuł. Ze dwa tygodnie temu był w promocji do poniedziałku za 6000, wcześniej zarezerwowany za 5500, później znów za 6 a dziś patrzę znów 5.5.

2 godziny temu, bratrolnika napisał:

zrobił chłop popierdziawkę z silnikiem od kosiarki, i pisze że dźwignie więcej jak c330 na ładowaczu

https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-sam-CID757-IDIcQ4J.html#502789b8b6;promoted

To mój bez silnika tyle dźwiga tylko muszę na nim stać i się modlić przy przesuwaniu. 

Screenshot_20210121-181524.png

Edytowane przez Mój_ulep
Opublikowano
8 godzin temu, Marecki2922 napisał:

albo ma firmę w czechach i to wszystko tam ogarnia, ale i tak w polsce sprzedaż dokumentów jest nie legalna z tego co wiem

7 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Jakbym miał dać 60 tys za pomocniczego zetora to wolałbym kupić za 30 mtz-ta. 80 km , napęd i w tej dużej kabinie też nie jest źle

jak za 80 tyś już chyba jest 55 konny solis czy arbuz, to po ch.. ładować się w te stare graty, 

7 godzin temu, krilan06 napisał:

Patrzycie przez pryzmat braku napędu ale jak ktoś go nie potrzebuje i chce ciągnik mało wypracowany który z dużą szansą pojeździ 10 lat bez większej awarii to te 60tys przy cenach nowych ciągników wydaje się ceną do zapłacenia 

A porównywanie wygody w takim zetorze do wygody w mtz traktuję jako żart 

paradoksalnie im mniej się używa tym częściej się psuje, jak ciągnik wyjeżdża raz na rok i robi 10 godzin to w stosunku do wypracowanych godzin będzie się o wiele bardziej psuł, bo węże parcieją, olej może i zmieniany, ale w skrzyni co 5 lat olej wymieniać kiedy ciągnik robi po 20 godzin rocznie to skrzynia też dostaje, elektrykę może szlak trafić itd

6 godzin temu, Matey napisał:

no ale umówmy się ze takiego zetorka szuka klient który ma do obrobienia mniejsza powierzchnie, a nie ktoś kto ma zamiar nim robić 100ha i spędzać w nim kilka ładnych tygodni. Czy warto płacić tyle pieniędzy żeby przepracować 100 godzin rocznie w jako takim komforcie to już kwestia indywidualna. Z drugiej strony za 10 lat ten zetor raczej tańszy nie będzie

jak pisałem wyżej za 80 tys można już lovola wyrwać, i to z rewersem i innymi bajerami, i 4x4 w standardzie za 70klocków netto,

Opublikowano
1 godzinę temu, Mój_ulep napisał:

To mój bez silnika tyle dźwiga tylko muszę na nim stać i się modlić przy przesuwaniu. 

Screenshot_20210121-181524.png

To wpadnij nim w lato, będziesz belki na przyczepę ładował

45 minut temu, Mój_ulep napisał:

https://m.olx.pl/oferta/ursus-c4011-c360-CID757-IDI3amS.html?reason=hp|cf

Co to za bak? Miałem już od 3011, 4011 i dwa typu c-360 ale taki widzę pierwszy raz.

Jakaś rzeźba

Opublikowano
6 godzin temu, krilan06 napisał:

To bardzo dziwne bo mój 3320 od nowego ani razu nie był  rozpoławiany - no chyba że mój nie jest jak każdy inny

Ojciec ma 3320 w 97 w grudniu kupiony,podobno ostatnia sztuka z Kalisza z podestu. Kreci drugi raz motogodziny, nie wiem ile już ma ale we wrześniu już miał 124mth. Od 2011 jako główny kupiony Belarus 820. Tak jak piszesz ten też ani razu nie był rozpoławiany. I ciągnik ponad 10tys mth bez remontu,ale gdyby to był z zachodu to nikt by nie wierzył.

Opublikowano
1 godzinę temu, igor10246 napisał:

albo ma firmę w czechach i to wszystko tam ogarnia, ale i tak w polsce sprzedaż dokumentów jest nie legalna z tego co wiem

jak za 80 tyś już chyba jest 55 konny solis czy arbuz, to po ch.. ładować się w te stare graty, 

paradoksalnie im mniej się używa tym częściej się psuje, jak ciągnik wyjeżdża raz na rok i robi 10 godzin to w stosunku do wypracowanych godzin będzie się o wiele bardziej psuł, bo węże parcieją, olej może i zmieniany, ale w skrzyni co 5 lat olej wymieniać kiedy ciągnik robi po 20 godzin rocznie to skrzynia też dostaje, elektrykę może szlak trafić itd

jak pisałem wyżej za 80 tys można już lovola wyrwać, i to z rewersem i innymi bajerami, i 4x4 w standardzie za 70klocków netto,

ten zetorek to jeszcze zatańczy na grobach tych arbuzów, lovoli itp azjatyckich pokemonach 🤪

Opublikowano
11 godzin temu, Ursus932 napisał:

Kuzyn ma JD z 6 tys motogodzin i opony(tylne) wyglądają podobnie jak w tym fetorku 2100 mg to tylko 130 rocznie czy aby na pewno tyle przepracował. Cena tez w porządku dla kolekcjonerów. 

https://www.olx.pl/oferta/mccormick-mtx-120-CID757-IDFyiah.html#5326426c4d

https://www.olx.pl/oferta/massey-ferguson-5455-mf-6255-CID757-IDHW90C.html#9f31d45416

Cenna podobna przepracowane 5 tys motogodzin więcej a opony nie wiele gorsze.

Opublikowano
21 godzin temu, igor10246 napisał:

no właśnie wysłałem do kilku firm wycenę na cięcie wodą takiego noża według mojego projektu i za 150 sztuk zawołali 13 tys brutto, a sam materiał wyszedł ok 1200 zł, 12km dalej mam gościa co ma maszynę do cięcia wodą i się zastanawiam jak by kupić arkusze i do niego zawieźć tylko nie pamiętam ile sobie liczył za roboczogodzinę, ale jak bym mu dał dużo roboty to pewnie by dało się ponegocjować, ale to hardox 500 więc też ciężko będzie się cięło a grubość 12mm ( na dole rysunek dodam) 

fajne są te linery, ja teraz szukam coś w stylu kuhn ga6000 lub stoll rs1400

https://www.olx.pl/oferta/zgrabiarka-karuzelowa-kuhn-ga-6000-6m-masterdrive-4121-4321-CID757-IDEiO7P.html#4ecef4687b

a tu projekt/ rysunek w 2d 

Zrzut ekranu (25).png

Na wodzie pewnie z 2 może 3 godziny spokojnie. Raz wycinałem materiał  na wodzie 16 mm gruby, tak twardy że fleksem tego  nie ruszyłem, był to materiał  na wykładziny pod betoniarki,  napawanie na blasze  10 mm  więc 6 mm napawania, tarczą  z  fleksa tylko rysowła materiał, nie było opcji przecięcia ,  woda tylko na wolniejszym posuwie  bez zająknięcia przecieła.  Meticam w Zarowie https://metikam.pl/uslugi/ do nich zadzwoń. 

Opublikowano
11 minut temu, NieMadry napisał:

Kuzyn ma JD z 6 tys motogodzin i opony(tylne) wyglądają podobnie jak w tym fetorku 2100 mg to tylko 130 rocznie czy aby na pewno tyle przepracował. 

Jeszcze kwestia tego czy dany ciągnik pracuje więcej w polu czy więcej jeździ po asfalcie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v