Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jako, że mi się nudzi na kwarantannie, to siedzę i różne bzdury wymyślam. No i tak sobie kminie czy daloby radę zrobić sobie do pługa wal z talerzowki. Tzn mam po starej talerzowce takiej o jak na zdjęciu w zasadzie wszystkie części, tylko trochę talerzy poszło do nowej, ale gładkich mi zostało sporo. A tak to mam jw te talerze, ćwiartki (razem je tylko trochę podrzezbic), ośki, tuleje dystansowe, tuleje pod obudowy panewek, parę obwodów. Musiałbym sobie tylko panewki dokupić, albo zmienić i obudowy na łożyska. Jak patrzę na te ceny wałów to poza jakimiś pojedynczymi przypadkami (oczywiście nic blisko) to ponad 2k trzeba by było wyłożyć. 

Dwie ośki na prosto, talerze blisko siebie(zachodzące jeśli się da), na jednej oscie w jedną stronę, na drugiej w drugą. Miałoby to chodzić przy KV zagonowym na resorze 3x14" przy zetorku 8145.

1) Pierwsze i zasadnicze pytanie - czy to ma w ogóle sens? Bo nic podobnego nie widziałem nigdzie. Stąd rodzą się podejrzenia, że może to być zwyczajnie głupi pomysl. 

2) Ile to to mogłoby ważyć? Tzn czy dałoby radę żeby to podnosić z pługiem? Jeśli za dużo, to czy byłby sens np jedna oś i powiedzmy zwykła bronę 20 z tyłu?

Pytam, bo wiadomo, że pieniądze zawsze na coś ważniejszego niż wal można by było przeznaczyć i troszkę złomu z kupki by ubyło.

brona-talerzowa_25502_104_2991349.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

@daron64 W sąsiedniej wiosce facet przy zagonówce miał zrobioną na sztywno bronę,takie zgrzeblo (kiedyś ktoś pisał o tym że zęby z brony w kształtownik i to na takiej samej zasadzie). W tym roku orał drugą zagonówką to zamontował wałki(pojedyncze) z agregatu z dociskiem sprężynowym.

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak z tym klejem do gwintów jest, chodzi mi oto żeby śruba się nie wykręciła taka na ampul co łożyska  zboku się blokuje taką tuleją, tylko ze ta śruba nie może być dokręcona a ma się trzymać,i jak tym posmaruje to da się wykręcić.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Bo to ma być tak ze ta śruba ma pracować w takim rowku w ośce jak na klin,taki ogranicznik ile przegub ma się suwać i wsuwać i to nie może być dociśnięte tylko musi być luz a śruba dociskowa nie może się wykręcić a na łeb niema miejsca którym by mona było by docisnąć.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Belaruss820 napisał:

@daron64 W sąsiedniej wiosce facet przy zagonówce miał zrobioną na sztywno bronę,takie zgrzeblo (kiedyś ktoś pisał o tym że zęby z brony w kształtownik i to na takiej samej zasadzie). W tym roku orał drugą zagonówką to zamontował wałki(pojedyncze) z agregatu z dociskiem sprężynowym.

Widziałem - taka lista z zębami? U mnie nie zda egzaminu. Na lekkiej ziemi spoko, ale na ciężkiej nic to nie da. Muszę mieć coś cięższego

brona_kompaktowa__l_0ffe4358b2d717adbeeb

O coś takiego Co chodziło?

Edytowane przez daron64
Opublikowano
26 minut temu, Strongman napisał:

Bo to ma być tak ze ta śruba ma pracować w takim rowku w ośce jak na klin,taki ogranicznik ile przegub ma się suwać i wsuwać i to nie może być dociśnięte tylko musi być luz a śruba dociskowa nie może się wykręcić a na łeb niema miejsca którym by mona było by docisnąć.

Możesz spróbować na niebieski MANNOL, powinien trzymać. Tylko daj mu czas zaschnąć (nie wiem jak to w czasie mrozów, chyba ze masz garaż z temp na plusie).

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, KaMel napisał:

Możesz spróbować na niebieski MANNOL, powinien trzymać. Tylko daj mu czas zaschnąć (nie wiem jak to w czasie mrozów, chyba ze masz garaż z temp na plusie).

też go aktualnie mam. Coś tam na nim skęcałem i trzyma.

Opublikowano

Wszystko możliwe , na necie raz Było że jakaś babka w wydziale komunikacji wezwała policję że pieczątka od przeglądu się jej nie podobała , że w tym samym dniu od rana nie zdążył by pojechać osobiście traktorem . I problem diagnosta i właściwiel..a ciągnik na podwórku w stanie do remontu bez świateł itp

Opublikowano

Kolega kupił auto w tamtym roku, ważne badania techniczne, ubezpieczony itp ale jeszcze nie przerejestrował, zatrzymuje policja, wbijają na kompa i brak badań technicznych😳 W dowodzie jest w systemie brak. Takie kwiatki.

Opublikowano
Strongman napisał:

Panowie jak z tym klejem do gwintów jest, chodzi mi oto żeby śruba się nie wykręciła taka na ampul co łożyska  zboku się blokuje taką tuleją, tylko ze ta śruba nie może być dokręcona a ma się trzymać,i jak tym posmaruje to da się wykręcić.

polecam to https://allegro.pl/oferta/eco-chem-ae272-klej-anaerobowy-do-gwintow-mocny-9983348170?utm_medium=app_share&utm_source=facebook albo to https://allegro.pl/oferta/eco-chem-ae272-klej-anaerobowy-do-gwintow-mocny-9983348170?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v