Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Marek tak zaprocentuje to nawóz jak posiejesz  🙂 , na czarnoziemach to gałęzią zamieciesz i plony są, a na nasze ziemie to kv albo inny nie pomoże 🤷‍♂️

Napewno mniejsze spalanie w kv lub innym niż w naszych.

A ty myślisz że czarnoziem to tak łatwo orać jak jest mokro lub susza?Naj lz j idą piachury 😁

Opublikowano

I że tak od razu w nowych do obory, czy najpierw jako wyjściowe 🙃

jest jednak ten dobrobyt na wsi. 

Opublikowano
23 minuty temu, stempos1980 napisał:

Napewno mniejsze spalanie w kv lub innym niż w naszych.

A ty myślisz że czarnoziem to tak łatwo orać jak jest mokro lub susza?Naj lz j idą piachury 😁

Daj mu spokój, leków widać nie przyjął dziś 

Opublikowano

A ja nawet nie sprawdziłem 😱.może dawno leżą i czekają, a ja nawet nie wiem 🙉

Opublikowano
23 minuty temu, Karol6130 napisał:

No i zajarmaczył, grosz wydany ale gospodarz w filce ubrany 😂

@pafnucy jak tam Twoje filcoki? 

Lux

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Jasiu a te nowszego typu unie tur 🤔, lepsze to ??

Bo wiesz zachowanie fajne , tylko nie chcę później szukać lemieszy,piersi itd jak jeden użytkownik nawet temat założył wczoraj i zdziwione biedactwo że polskie rzemiosło nie pasuje idealnie do jego rabe werka 🙆‍♂️ ,

Lepiej kryją, ale w porównaniu z zachodnimi idą o wiele ciężej w polu. I te elementy do nowszych Unii robią te same firmy co zamienniki do rabewerka czy lemkena, i tak samo to pasuje. Wszystko zalezy od firmy. Biorę lemiesze zamienniki od Stankiewicza, to pasują jak puzzle, odkładnie z przedborza do zachodniego tak samo, wymiana 6 odkładni z piersiami - godzinka roboty, brałem z Przedborza. Dlatego nawet jeśli zagonowy, to zachodni i tyle.

3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Może i tak ale widzę ma też kliny więc klinami też się chyba reguluje szerokość

Ta odkładnia jest na 30-35cm , więc wszystko jest prawdopodobne

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Bananek napisał:

Od razu czuć, że dopłaty wpływają 😉

Nima jeszcze 

27 minut temu, HF86 napisał:

I że tak od razu w nowych do obory, czy najpierw jako wyjściowe 🙃

jest jednak ten dobrobyt na wsi. 

Pierw po wsi się przejda😂

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

O ile znajdziesz i masz co włożyć do tego fiaciska.

to ,to prawda ,ale to jak do każdego ,niektóre częsci nieosiągalne ,np jakiś walek nietypowy ,lub co ,cosię nie psuje . Ale to w 2/3 ceny nowego ściągają z francji ,czy wloch ,oczywiście ze szrotów. i  sęk w tym że ci handlarze nie chcą nowych ściągać ,bo droższe i nie mają tych parametrów jakościowych z tamtych lat ,ot co . Ale jak tam jakieś sprzęglo tarcza ,czy coś z remontu silnika ,to tego jest w różnych cenach ,i człek nie wie co wziąć .😐

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Nima jeszcze 

Ty musi mlecznik to sobie bez dopłat poradzisz. 😉

kizak napisał:

człek nie wie co wziąć .😐

Jak tam, Kazimierz, zdrówko? Odhajkałeś się już trochę?

• Haha 1
Opublikowano

I u mnie dziś święto dyszla. Ludzi że człowieka szlag trafia. Zaparkować nie ma gdzie, wszędzie kolejkj, na drogach korki bo pieszych w ciul  i łażą jak się zamyśli. Jeden przejdzie przez przejście drugi myśli czy jeszcze może.

Kwiatów bardzo mało ale jakoś i nie bardzo ludzie kupują.

Ceny 20-25zł za takie w miarę ładne. Choć ogólnie bywały ładniejsze.

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

Ty musi mlecznik to sobie bez dopłat poradzisz. 😉

Jak tam, Kazimierz, zdrówko? Odhajkałeś się już trochę?

Gdzieś 30 procent sił zgubiłem, łażę i szukam ,może do sąsiada czego polazły😐 ,żonki jeszcze nie ma ,może by poszedl sprawdzić😕 ,może żona się ucieszy jak się ,,wzmocnię''O.o9_9

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Jadę prysnąć na psie żyto.

A ja znowu walcze

Opublikowano
12 minut temu, jacor73 napisał:

To może lepiej nie sprawdzaj, bo będziesz miał dylematy jak @daron64, co z tymi pieniędzmi zrobić.

Nie mieć źle, mieć też nie dobrze. Nie dogodzisz 🤦

10 minut temu, Agrest napisał:

I u mnie dziś święto dyszla. Ludzi że człowieka szlag trafia. Zaparkować nie ma gdzie, wszędzie kolejkj, na drogach korki bo pieszych w ciul  i łażą jak się zamyśli. Jeden przejdzie przez przejście drugi myśli czy jeszcze może.

Kwiatów bardzo mało ale jakoś i nie bardzo ludzie kupują.

Ceny 20-25zł za takie w miarę ładne. Choć ogólnie bywały ładniejsze.

Ja jutro matule na rynek będę wiózł. Ni uja mi się nie chce - pogoda w miarę, to ludzi będą miliony, ani jak przejść, ani jak przejechać. Dramat.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, jahooo napisał:

Lepiej kryją, ale w porównaniu z zachodnimi idą o wiele ciężej w polu. I te elementy do nowszych Unii robią te same firmy co zamienniki do rabewerka czy lemkena, i tak samo to pasuje. Wszystko zalezy od firmy. Biorę lemiesze zamienniki od Stankiewicza, to pasują jak puzzle, odkładnie z przedborza do zachodniego tak samo, wymiana 6 odkładni z piersiami - godzinka roboty, brałem z Przedborza. Dlatego nawet jeśli zagonowy, to zachodni i tyle.

Ta odkładnia jest na 30-35cm , więc wszystko jest prawdopodobne

O k**wa , ciekawe czemu tak ciężko idą🤔 . Ale tych zachodnich tyle że nie wiadomo jaki wybrać 

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v