Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, stempos1980 napisał:

Ogólnie nie mogę mieć mniejszej jak 6 osób a co do oczyszczalni to sam sobie wybrałem .

Dofinansowania nie ma.

U mnie nie ma miejsca na drenaż a poza tym gruntu też się nie nadaje do tego.

Są dwa wyjścia albo studnia chłonna lub przekop do rowu

Inspektorat ochrony środowiska powiatowy. Przejdź się z jakąś kawa i ciastkami 😉

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Do rowu potrzebny jest operatwodnoprawny 

Ale przejść się możesz może Ci jakieś dofinansowanie wynajdą. Chodzi o tą oczyszczalnie. A z oczyszczalni co dalej pójdzie to 🤫

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
29 minut temu, bratrolnika napisał:

taka ciekawostka, chyba oryginalny "breloczek" z POMu który dawali przy odbiorze ciągnika, dobrze myślę???

IMG_20170820_164352.jpg

W technikum trochę większe do szatni były. Dopóki nas nie wpuścili na warsztaty szkolne to się nosiło kapcie, ale kto bardziej kumaty i sobie dorobił to już miał z głowy. Była taka wredna jedza od geografia to na każdej lekcji sprawdzała te numerki. Rak ja jędze chyba zjadł i spokój kolejne roczniki miały. 

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

A toto można takie coś w zbiorniku bez atestu 🤔

Nawet na stacji leją i fakturę na 1000l piszą, choć kiedyśbyl9 głośno że max 499l

Opublikowano

Coś tam było że nawet jak na podwórku lali to 499.

Teraz takich zakupów dużych nie robiłem to nie na czasie. 

Opublikowano

Ja cały czas z mauzerem na stację jeżdżę i kupuję 600, lub 800 czy 1000l.

Raz tylko mi rozbili na dwie faktury.

Dziś poprosiłem na jednej fakturze 850l bo mam 8,48 ha w tej gminie to się złoży na raz

Opublikowano

Qurła byłem się przejechać po polu zobaczyć miejsca gdzie jest naj mokrzej to jeszcze można zapomnieć o orce.

I zaczyna mnie irytować moje zamówienie bo miało być najpóźniej do dziś rana a juz prawie wieczór jest😁 

Opublikowano

Jeszcze mam nadzieję że z tej miski owies zmijka do bb czy worków podaje. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nawet na stacji leją i fakturę na 1000l piszą, choć kiedyśbyl9 głośno że max 499l

Bez problemu 700 przywozi  do domu  kiedyś  nie teraz tak i faktura na całość Petroenergia 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Teraz to nie to co kiedys

Stoisz a samo się robi.

Trzeba naszykować owsa na siew i wywieść resztę by opróżnić przyczepę i wozić pszenżyto póki cena jest, bo to wszystko coś czyję że rypnie.

IMG_20210923_152352.jpg

Rysiu co to za przyczepa? 😛

Opublikowano

Jeszcze nie koniec dnia a w gospodarstwie na plus mam 12 sztuk póki co. 😱 Bardzo się to dla mnie podoba.

stempos1980 napisał:

I zaczyna mnie irytować moje zamówienie bo miało być najpóźniej do dziś rana a juz prawie wieczór jest😁

Tura zamówiłeś, jak DANDYS?

Opublikowano

Polsko czeska 😅

radekz200 napisał:

22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Teraz to nie to co kiedys

Stoisz a samo się robi.

Trzeba naszykować owsa na siew i wywieść resztę by opróżnić przyczepę i wozić pszenżyto póki cena jest, bo to wszystko coś czyję że rypnie.

Rysiu co to za przyczepa? 😛

Bananek napisał:

Jeszcze nie koniec dnia a w gospodarstwie na plus mam 12 sztuk póki co. 😱 Bardzo się to dla mnie podoba

Królica się okociła czy gniazdo mysz ześ znalazł?🤔

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Królica się okociła czy gniazdo mysz ześ znalazł?🤔

Królików nie mam, ostatnie złapane myszy poszły przez komin. 

IMG_20210919_080303.jpg

5 minut temu, DANDYS napisał:

może świnki małe

Też. Ale i kilka producentów obornika dokupione. 

IMG_20210923_165102.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v